Healthy Lifestyle Kij w mrowisko Odchudzanie Odżywianie

Czy dieta zgodna z grupą krwi znajduje poparcie w fachowej literaturze?

Pomimo, iż od premiery książki „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” autorstwa Petera D’Adamo, która miała miejsce w 1996 roku minęło bezsprzecznie sporo czasu, wciąż na licznych forach dyskusyjnych oraz portalach chętnie odwiedzanych przez szerokie grono entuzjastów zdrowego stylu życia i/lub internautów poszukujących odpowiedniego sposobu odżywiania, aby uporać się z nadmierną zawartością tkanki tłuszczowej, pojawiają się zapytania dotyczące skuteczności diety bazującej na określonej grupie krwi.

Zważywszy na fakt, iż wspomniana książka odniosła wielki sukces sprzedażowy, bowiem odnotowano ponad 7 milionów sprzedanych egzemplarzy na całym świecie i na domiar tego, została ona przetłumaczona na ponad 60 różnych języków, wydaje się tym bardziej istotne, aby zweryfikować w oparciu o dowody naukowe, czy rzeczywiście istnieje możliwość dostosowania sposobu odżywiania adekwatnie do określonej grupy krwi człowieka w celu uzyskania optymalnego stanu zdrowia, szczupłej sylwetki i prewencji przed chorobami dietozależnymi. Dr Peter D’Adamo, czyli najbardziej znany propagator diety zgodnej z grupą krwi stworzył koncepcję, która zakłada, że każda grupa krwi ABO przetwarza żywność zupełnie inaczej, co ma istotny związek z uwarunkowaniami genetycznymi i zachowaniami żywieniowymi naszych przodków, które wciąż wedle idei autora mają na nas wpływ, a z kolei przestrzeganie diety specyficznej dla danej grupy krwi ABO może poprawić zdrowie, samopoczucie i poziom energii oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób, takich jak chociażby nowotwory, czy choroby układu sercowo-naczyniowego [1, 2].

Diety zgodna z grupą krwi – przegląd fachowej literatury

W systematycznej pracy przeglądowej opublikowanej w roku 2013 w czasopiśmie The American Journal of Clinical Nutrition stwierdzono, że obecnie nie ma dowodów na to, że przestrzeganie diety zgodnej z grupą krwi zapewni jakiekolwiek dodatkowe korzyści zdrowotne sugerowane przez jej zagorzałych zwolenników [1]. Istnieją natomiast doniesienia, które wiążą zwiększoną podatność niektórych grup krwi na określone choroby, a także dostępne są badania, które uwzględniały związek między zmiennością genetyczną a reakcjami na określone diety. Z kolei w badaniu upublicznionym rok później w wysoko notowanym czasopiśmie PLoS One, w którym wzięło udział 1455 młodych dorosłych w przedziale wiekowym 20 – 29 lat wykazano, iż stosowanie modelów żywieniowych podobnych do diety zgodnej z grupą krwi wiązało się z poprawą niektórych czynników ryzyka kardiometabolicznego u uczestników studium, niemniej jednak te skojarzenia nie były ściśle powiązane z indywidualną grupą krwi ABO, lecz wynikały z faktu, iż taki sposób odżywiania stanowi na ogół całkiem rozsądną dietę odzwierciedlającą zdrowe nawyki żywieniowe [2].

Niewątpliwie, zaobserwowany w niniejszym badaniu pozytywny wpływ przestrzegania diety zgodnej z grupą krwi A na profil ryzyka kardiometabolicznego nie jest zaskakujący, biorąc pod uwagę nacisk tego systemu żywieniowego na wysokie spożycie warzyw i owoców oraz niskie spożycie produktów mięsnych, co jest podobne do wzorca żywieniowego zalecanego przez rozmaite ogólnoświatowe organizacje i instytucje żywieniowe, właśnie z powodu powiązania z mniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W najświeższym badaniu z udziałem 973 osób dorosłych z nadmierną masą ciała, które zostało opublikowane w ubiegłym roku w czasopiśmie The Journal of Nutriton dowiedziono, że przestrzeganie diety zbliżonej do tej zgodnej z określoną grupą krwi było również związane z korzystnym profilem niektórych czynników ryzyka kardiometabolicznego, zarówno na początku, jak i po poprawie stosowania zaleceń żywieniowych wskutek 6-miesięcznej interwencji dietetycznej w populacji z nadwagą, niemniej jednak ponownie uzyskane korzystne efekty były niezależne od genotypu ABO jednostki, co sugeruje, że teoria autora diety zgodnej z grupą krwi jest nieważna [3].

Podsumowanie

Mając na uwadze powyżej zacytowane publikacje naukowe, nie ma w chwili obecnej solidnych dowodów naukowych wspierających koncepcję diety zgodnej z grupą krwi i tym samym brakuje rzetelnych podstaw do jej szczególnego rekomendowania w celu zachowania dobrego stanu zdrowia oraz szczupłej sylwetki. Warto podkreślić, że w porównaniu do racjonalnego sposobu odżywiania rekomendowanego przez liczne opiniotwórcze krajowe oraz zagraniczne organizacje i instytucje, model żywieniowy specyficzny dla określonej grupy krwi nie przynosi żadnych dodatkowych korzyści zdrowotnych, dlatego niezwykle ważne jest, aby konsumenci byli świadomi, że reklamowane przez autora bestsellera na liście New York Times, nieprawdopodobne właściwości są wyłącznie teoretyczne i nie są poparte wiarygodnymi dowodami naukowymi.


O autorze

Mateusz Durbas

Mateusz Durbas

Jestem magistrem dietetyki o specjalności dietetyka kliniczna, autorem wielu artykułów na temat żywienia i suplementacji, a przede wszystkim jednak miłośnikiem prozdrowotnego stylu życia opartego o świadome podejmowanie decyzji. Pasjonuję się szczególnie dietetyką kliniczną, sportową i psychodietetyką. Na co dzień przyjmuję swoich podopiecznych w Krakowie oraz piszę rozmaite artykuły specjalistyczne z dziedziny żywienia, ponieważ uwielbiam pisać :) 

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad