Ciekawostki kulinarne Odżywianie Suplementacja Suplementy diety

Czy cukier robi z nas idiotów? Destrukcyjny wpływ cukru na zdrowie

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecane dzienne spożycie (RDA) cukru wynosi 25 gramów, co daje maksymalnie 6 łyżeczek do herbaty każdego dnia.

Jednak badania wykazały, że przeciętny Amerykanin przyjmuje średnio 225 gramów dziennie – to 9 razy więcej niż zalecana dawka. Nic dziwnego, że społeczeństwo amerykańskie i cały świat walczy z globalną pandemią w postaci otyłości oraz jej „kuzynami” – cukrzycą typu 2 i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Dzięki informacjom i badaniom żywności większość ludzi wie, że cukry zawierają bardzo wysoką ilość kalorii, co może powodować poważne problemy zdrowotne. Jednak wielu z nich nie ma pojęcia, że nadmiar cukru może negatywnie wpływać na zdrowie i funkcjonowanie mózgu.

Ergo, nadmiar cukru może sprawić, że będziesz mniej inteligentny. Jak to wygląda w rzeczywistości? Istnieje wiele badań potwierdzających to stwierdzenie i wykazujących negatywny wpływ cukru na zdrowie mózgu.

Cukier a zdrowie i kondycja mózgu

Jedzenie zbyt dużej ilości cukru często zmienia populację i określone rodzaje bakterii jelitowych, które odgrywają rolę w optymalizacji funkcji poznawczych.

Przy tak ograniczonej populacji tych bakterii zdolność mózgu do adaptacji do nowych sytuacji i wyzwań jest znacznie obniżona, co powoduje upośledzenie umiejętności twórczego rozwiązywania problemów. Nadmiar cukru = wolne myślenie.

Pewne opublikowane badanie Uniwersytetu Stanowego Oregon pokazało również, że istnieje wyraźny związek między zdrowiem jelit a zdrowiem mózgu. Zgodnie z wnioskami: „coraz wyraźniej widać, że nasze bakterie jelitowe mogą komunikować się z ludzkim mózgiem … Bakterie mogą uwalniać związki, które działają jako neuroprzekaźniki, stymulują nerwy czuciowe lub układ odpornościowy i wpływają na szeroki zakres funkcji biologicznych … Nie jesteśmy pewni, jakie wiadomości są wysyłane, ale śledzimy ścieżki i efekty. ”

To tylko jedno z wielu badań, które pokazują związek między żywnością a funkcją mózgu.

Jak insulinooporność wpływa na funkcje poznawcze?

Badanie przeprowadzone w 2012 roku na temat wpływu syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy na mózgi szczurów wykazało, że szczury mają tendencję do zmagania się z wydostawaniem się z labiryntów, gdy są na diecie z syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy.

Szczury wykazywały wyraźne objawy oporności na insulinę, stan, który często poprzedza cukrzycę. Ale to nie jest prawdziwy problem per se. Prawdziwym problemem jest to, że insulina, która jest zdolna do przekroczenia bariery krew-mózg, pomaga w procesach neurologicznych, które wpływają na funkcję pamięci, co skutkuje lepszym przywoływaniem i zatrzymywaniem informacji.

W rezultacie możliwe jest, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru może wpływać na procesy neurologiczne mózgu, powodując upośledzenie funkcji poznawczych i spowolnienie czynności mózgu.

Czy Omega-3 pomaga w funkcjonowaniu mózgu nawet w obecności nadmiaru cukru?

Część badań z 2012 roku obejmowała takie, w którym szczurom podawano dużą dawkę cukru przez 6 tygodni, ale z dodatkową suplementacją omega-3 w postaci DHA i oleju lnianego.

Badanie wykazało, że szczury z suplementacją omega-3 cieszyły się lepszym zdrowiem i miały lepsze funkcje poznawcze w porównaniu do tych, które były na diecie bez suplementów.

Naukowcy wywnioskowali zatem, że biorąc pod uwagę właściwości neuroprotekcyjne kwasów omega-3, były one w stanie chronić mózg przed degeneracyjnym działaniem cukrów. Nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę, że kwasy tłuszczowe omega-3 od dawna są znane jako pomocne w przekazywaniu informacji i sygnałów przez mózg.

Jedyny sposób na uzyskanie tych kwasów omega-3- DHA w szczególności – pochodzi ze źródeł zewnętrznych. To prawda … twoje ciało nie wytwarza tych związków. Będziesz musiał je pozyskać z ryb (łosoś, tuńczyk) lub suplementów.

Niestety, zdrowy styl życia powinien być naszym świadomym wyborem. Ludzie, którzy decydują się na przyjmowanie dużej ilości cukru z reguły nie zastanawiają się jak wspomóc swój organizm odpowiednią suplementacją. A szkoda.

Naturalnie powoduje to, że ludzie ci mają gorsze wyniki w testach pamięci i inteligencji niż osoby będące na zbilansowanej diecie i przyjmujące suplementy wspierające zdrowie mózgu.

Wysoki poziom cukru we krwi i słaba pamięć

Wysoki poziom cukru we krwi niekoniecznie oznacza, że ​​chorujesz na cukrzycę lub cierpisz na insulinooporność.

Jednak to, ze nie cierpisz na żadną z tych chorób, nie oznacza, że ​​ wzrost poziomu cukru we krwi nie może negatywnie wpłynąć na twoją pamięć. Badania wykazały wyraźny związek między zwiększonym poziomem cukru we krwi a zmniejszoną zapadalnością pamięci.

Związek między demencją a opornością na insulinę

Badania zaczynają pokazywać, że stałe skoki cukru we krwi mogą przyczyniać się do wczesnego wystąpienia demencji. Dzieje się tak, ponieważ twoja trzustka jest przepracowana przez wytwarzanie zbyt dużej ilości insuliny.

W wyniku tego długotrwałego zalewu insuliny w krwioobiegu, zdolności sygnalizacji insuliny w mózgu stopniowo zwalniają i ostatecznie ustają. Kiedy tak się dzieje, zdolność mózgu do pamiętania ulega degradacji prowadzącej do wczesnego stadium demencji spowodowanej częściowym uszkodzeniem mózgu. Nic dziwnego, że naukowcy nazywali chorobę Alzheimera jako „cukrzycę typu 3”.

Wynikało to przede wszystkim z wyraźnego związku między bogatymi w cukry epizodami hiperglikemii i zmniejszoną funkcją umysłowo-pamięciową. Pacjenci z chorobą Alzheimera mają tendencję do posiadania mniejszej liczby receptorów insuliny w mózgu. W związku z tym eksperci zaczynają zalecać zdrowe, bezcukrowe i wysokowartościowe diety jako środek zapobiegający chorobie Alzheimera. Nie jest to niespodzianką, gdy zdamy sobie sprawę, że istnieją badania łączące wysokie spożycie węglowodanów z wyższym ryzykiem otępienia.

Związek między twoim mózgiem a zdrowiem jelit

W przypadku, gdybyś nie wiedział, istnieje bezpośredni związek między twoimi jelitami a mózgiem. Jeśli zakłócisz mikrobiom w jelitach, twój mózg na pewno za to zapłaci. Dzięki uprzejmości twojego jelitowego układu nerwowego twój mózg często może wykryć, co jadłeś, i odpowiednio zareagować.

Tak więc, gdy spożywasz określone pokarmy, uruchamia się reakcji chemicznych, które mogą albo wpływać na twój mózg pozytywnie, albo negatywnie.

Podczas przyjmowania pokarmów bogatych w cukier, zaburza to równowagę bakterii jelitowych w brzuchu, czego skutkiem jest osłabiona odporność, mgła mózgu i ociężałość psychiczna.

Związek między jelitem a mózgiem trafnie podsumowano w czasopiśmie Scientific American.

„Oś jelita-mózgu wydaje się być dwukierunkowa – mózg działa na funkcje przewodu pokarmowego i odporności, które pomagają w kształtowaniu mikrobiologicznego wyglądu jelit, a drobnoustroje jelitowe tworzą związki neuroaktywne, w tym neuroprzekaźniki i metabolity, które działają również na mózg. „.

Więc co możesz zrobić?

Po pierwsze na liście powinna być drastyczna redukcja spożycia cukru rafinowanego. Więcej niż 25 gramów – 5-6 łyżeczek do herbaty dziennie jest toksyczne i niebezpieczne zarówno dla zdrowia fizjologicznego, jak i mózgu.

A jeśli już jesteś otyły, masz nadwagę lub cukrzycę, zmniejsz spożycie cukru do maksymalnie 15g dziennie. Zamiast tego spożywaj więcej naturalnych, niskokalorycznych pokarmów i ogranicz spożycie węglowodanów.

Poszukaj również pokarmów, które poprawiają zdrowie jelit, takich jak probiotyki, niesłodzone lub organiczne jogurty, sfermentowane pokarmy i warzywa. Pij więcej czystej wody, zacznij być bardziej aktywny i zdrowiej się odżywiaj.

Wszystkie te kombinacje zdziałają cuda dla zdrowia mózgu i drastycznie obniżają ryzyko rozwoju chorób mózgu związanych z cukrem.

O autorze

Jakub Kola

Jakub Kola

Interesuję się suplementacją oraz dietetyką od 2004 roku. Stale doskonale się w tych aspektach. Posiadam status doradcy na największym forum sportowym w kraju.

› Zobacz wszystkie artykuły

2 komentarze

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad