Czosnek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne.

Ela

Wyniki badań, które zostały opublikowane 29 sierpnia 2017 r. w czasopiśmie Scientific Reports potwierdzają zdolność czosnku do zwalczania niepożądanych i szkodliwych bakterii.

Profesor Michael Givskov z Uniwersytetu w Kopenhadze oraz jego współpracownicy stwierdzili, że ajoeny (organiczny związek chemiczny występujący w czosnku, stanowiący bezwonny produkt rozpadu alliiny) zawarte w czosnku zakłócają układy komunikacyjne bakterii Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa poprzez hamowanie małych cząsteczek regulatorowego RNA.

Związek bogaty w siarkę spowodował także uszkodzenie ochronnego biofilmu bakterii, czyniąc go bardziej podatnym na atak. "Te dwa rodzaje bakterii, które badaliśmy są bardzo ważne" - zauważył pierwszy autor, Tim Holm Jakobsen z Wydziału Immunologii i Mikrobiologii Uniwersytetu Kopenhaskiego.

"Nazywa się je Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa. W rzeczywistości należą one do dwóch bardzo różnych rodzin bakterii i są zwykle zwalczane przy użyciu różnych metod. Ale związek czosnku jest w stanie walczyć z nimi jednocześnie i dlatego może okazać się skutecznym wsparciem terapii z antybiotykami. "

W 2012 roku zespół profesora Givskova opatentował użycie ajoenów do walki z infekcjami bakteryjnymi, a wykorzystanie tego patentu zostało udzielone firmie, której produkt NX-AS-401 otrzymał oznaczenie leku do oceny u osób z mukowiscydozą. "Naprawdę wierzymy, że ta metoda może pomóc w leczenia pacjentów, którzy w przeciwnym razie mają kiepskie perspektywy, ponieważ przewlekłe infekcje, takie jak mukowiscydoza, mogą być bardzo silne" - prognozuje dr Jackobson. "Ale teraz, wraz z prywatną firmą, mamy wystarczającą wiedzę, aby dalej rozwijać lek oparty na związkach czosnku i testować go na pacjentach-ochotnikach."

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *