Badania suplementów Healthy Lifestyle Suplementacja podczas odchudzania

Cynamon – na zdrowie oraz szczupłą sylwetkę

Cynamon jest przyprawą produkowaną z drzew z rodzaju cynamonowców, obejmującą około 250 gatunków. Wykorzystywany był od wieków w przepisach kulinarnych oraz jako środek zdrowotnego przeznaczenia [1].

Przy obecnej żywności, która często obfituje w dużą ilość rafinowanego cukru, a uboga jest w warzywa i owoce, utrzymywanie prawidłowej gospodarki cukrowej staje się problematyczne, stąd rosnący wskaźnik zdiagnozowanej cukrzycy wśród populacji – średni wzrost globalny na rok to 3% [2].

Związki zawarte w cynamonie - polimery procyjanidyn typu A (rozpuszczalne w wodzie) - posiadają właściwości ułatwiające utrzymywanie gospodarki cukrowej w prawidłowym stanie [3, 4]. Co ciekawe, w badaniu porównującym wpływ 49 roślin na prawidłowy metabolizm glukozy w komórkach, to cynamon wykazał największy potencjał [5].

Aktywne związki cynamonu ułatwiają przekształcanie krążącej glukozy we krwi do formy zmagazynowanej w mięśniach szkieletowych na drodze aktywacji syntazy glikogenowej [6]. Ale to nie jedyny mechanizm zwiększający potencjał absorpcji glukozy przez organizm, jaki powoduje cynamon. Inny proces to hamowanie aktywności enzymu PTP-1, który wpływa na defosforylację receptorów insulinowych, przy jednoczesnym zwiększaniu autofosforylacji, co skutkuje większą wrażliwością tkanek na insulinę, która jest transporterem glukozy do komórek [7, 3]. Można więc powiedzieć, że cynamon pomaga utrzymać wysoką sprawność receptorów insulinowych.

Ponad to, wykazuje pozytywny wpływ na gospodarkę cholesterolową organizmu [8], posiada własności antyoksydacyjne oraz poprawia stan układu sercowo-naczyniowego [9].

Minusem spożycia cynamonu w jego standardowej formie jest zawartość kumaryny [10, 11], która posiada własności antyodżywcze i może powodować uszkodzenia wątroby.

Dopuszczalna dawka spożycia kumaryny została określona na 0–0.1 mg/kg na dzień. Na rynku można spotkać głównie 2 gatunku cynamonu – z cynamonowca chińskiego (cinnamomum cassia) oraz cynamonowca cejlońskiego (cinnamomum zeylanicum), które w formie sproszkowanej są ciężkie do rozróżnienia. Ten pierwszy dominuje na rynku spożywczym, ale cechuje go wyższa zawartość kumaryny (2,6-7g/kg), gdzie w cynamonie cejlońskim stężenie kumaryny jest już znikome (do 0,8mg/kg).

Związki zawarte w cynamonie działają jak mimetyki insuliny, tym samym ułatwiając dotarcie glukozie do komórek mięśniowych. Testy wykonane na ludziach udowodniły, że spożycie cynamonu wpływa na obniżenie markera ryzyka cukrzycy, jakim jest HbA1C [12]. Czynnik ten pozwala oszacować stan gospodarki cukrowej oraz wrażliwości insulinowej z ostatnich 3 miesięcy.

W 12-tygodniowym badaniu [13] z grupą kontrolną placebo, na osobach z cukrzycą typu 2, odnotowaną znaczną różnicę w poziomie glukozy na czczo oraz w poziomie HbA1C.

W innym teście odnotowano [14] też redukcję poziomu cholesterolu LDL oraz całkowitego cholesterolu względem grupy przyjmującej placebo. Tym samym wywnioskowano, że poza pozytywnym wpływem na gospodarkę glikemiczną organizmu, cynamon wspiera zdrowie kardiologiczne.

Inne eksperymenty dowiodły własności antyoksydacyjne cynamonu, chroniące komórki przed uszkodzeniami [15, 16].

W przypadku osób z cukrzycą, warto wspomnieć, że podaż cynamonu usprawnia produkcję i translokację do membrany komórkowej glikoproteiny GLUT4, która jest głównym transporterem glukozy w komórkach mięśniowych i tłuszczowych i kontrolowana jest przez insulinę [17, 18]. Translokacja GLUT4 może zwiększyć się prawie 2-krotnie w przypadku diabetyków, co w znacznej mierze przełoży się na stan zdrowia diabetyków.

Cynamon warto spożywać wraz z imbirem oraz zieloną herbatą, jako iż związki z tych roślin działają synergistycznie pod kątem wspierania gospodarki cukrowej, jak wykazało badanie na 22 ochotnikach [19].

DAWKA

Sprawdzono wpływ dawek 1g, 3g i 6g cynamonu (nie ekstraktu) na gospodarkę glikemiczną oraz lipidową u 60 osób obu płci z cukrzycą typu 2 [20]. Eksperyment trwał 40 dni. Wszystkie dawki wykazały pozytywny wpływ na poziom glukozy na czczo, obniżenia trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz LDL. Jest to dość istotna informacja, jako iż charakterystyczny aromat cynamonu nie jest w guście każdego, a dawka rzędu 1g to ekwiwalent jedynie połowy łyżeczki do herbaty – ilości, której spożycie nie jest zbytnio problematyczne.

Ciekawostką jest, że wykonujący powyższe badanie (zdrowe osoby) sprawdzili na samych sobie działanie cynamonu i również zaobserwowali spadek poziomu glukozy.

WPŁYW NA SYLWETKĘ

W trwającym 12 tygodni eksperymencie na 22 ochotnikach [21], w którym podawano ekstrakt 500 mg cynamonu w ciągu dnia odnotowano względem grupy placebo spadek poziomu zgromadzonej tkanki tłuszczowej, a także inne korzyści zdrowotne, jak poprawa ciśnienia krwi czy stanu gospodarki cukrowej. Podobne wyniki odnotowano w innym badaniu [22], gdzie 58 uczestnikom podawano 2g cynamonu lub placebo, co w grupie stosującej cynamon poskutkowało zmniejszeniem obwodu talii.

CO JESZCZE? 

Jak się okazuje, na tym nie koniec pozytywów płynących ze spożycia cynamonu, bowiem ten może ograniczać starzenie się skóry [23]. Dzieje się tak na drodze stymulacji produkcji kolagenu (kozieradka pospolita również wykazała taki efekt) poprzez zawarty w cynamonie aldehyd cynamonowy, który usprawnia działanie IGF-1. Aldehyd cynamonowy nie zwiększa ilości receptorów IGF-1, ale zwiększa szanse na dokowanie IGF-1 w jego receptorze.
W rezultacie, podaż cynamonu może spowalniać proces starzenia się skóry, wpływając na jej młody wygląd.

Cynamon może potencjalnie powodować dolegliwości żołądkowe na drodze spowolnienia jego opróżniania. Dawka 6g do posiłku wysokowęglowodanowego wywiera taki wpływ [24], jednak dawka 1g oraz 3g już nie [25]. W przypadku posiłków obfitych w tłuszcze, dodatek 3g do takiego posiłku nie wpływa na tempo opróżniania żołądka [26, 27].

 

Referencje:

  1. Kawatra P, Rajagopalan R. Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Res. 2015 Jun;7(Suppl 1):S1-6. doi: 10.4103/0974-8490.157990.
  2. Nita Gandhi Forouhi and Nicholas J. Wareham. Epidemiology of diabetes. Medicine (Abingdon). 2014 Dec; 42(12): 698–702.
  3. Qin B, Nagasaki M, Ren M, Bajotto G, Oshida Y, Sato Y. Cinnamon extract (traditional herb) potentiates in vivo insulin-regulated glucose utilization via enhancing insulin signaling in rats. Diabetes Res Clin Pract. 2003 Dec;62(3):139-48.
  4. Dugoua JJ, Seely D, Perri D, Cooley K, Forelli T, Mills E, Koren G. From type 2 diabetes to antioxidant activity: a systematic review of the safety and efficacy of common and cassia cinnamon bark. Can J Physiol Pharmacol. 2007 Sep;85(9):837-47.
  5. Anderson R.A., Broadhurst C.L., Polansky M.M. Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-like biological activity. J Agric Food Chem. 2004;52:65–70.
  6. Jarvill-Taylor K.J., Anderson R.A., Graves D.J. A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. J Am Coll Nutr. 2001;20:327–336.
  7. Imparl-Radosevich J., Deas S., Polansky M.M. Regulation of PTP-1 and insulin receptor kinase by fractions from cinnamon: implications for cinnamon regulation of insulin signalling. Horm Res. 1998;50:177–182.
  8. Kim SH, Choung SY. Antihyperglycemic and antihyperlipidemic action of Cinnamomi Cassiae (Cinnamon bark) extract in C57BL/Ks db/db mice. Arch Pharm Res. 2010 Feb;33(2):325-33. doi: 10.1007/s12272-010-0219-0. Epub 2010 Feb 24.
  9. Pasupuleti Visweswara Rao and Siew Hua Gan. Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2014, Article ID 642942.
  10. Jana Blahová, Zdeňka Svobodová. Assessment of Coumarin Levels in Ground Cinnamon Available in the Czech Retail Market. ScientificWorldJournal. 2012; 2012: 263851.
  11. Medagama AB. The glycaemic outcomes of Cinnamon, a review of the experimental evidence and clinical trials. Nutr J. 2015 Oct 16;14:108. doi: 10.1186/s12937-015-0098-9.
  12. Crawford P1. Effectiveness of cinnamon for lowering hemoglobin A1C in patients with type 2 diabetes: a randomized, controlled trial. J Am Board Fam Med. 2009 Sep-Oct;22(5):507-12. doi: 10.3122/jabfm.2009.05.080093.
  13. Sahib AS. Anti-diabetic and antioxidant effect of cinnamon in poorly controlled type-2 diabetic Iraqi patients: A randomized, placebo-controlled clinical trial. J Intercult Ethnopharmacol. 2016 Feb 21;5(2):108-13. doi: 10.5455/jice.20160217044511. eCollection 2016 Mar-Apr.
  14. Anderson RA, Zhan Z, Luo R, Guo X, Guo Q, Zhou J, Kong J, Davis PA, Stoecker BJ. Cinnamon extract lowers glucose, insulin and cholesterol in people with elevated serum glucose. J Tradit Complement Med. 2015 Apr 18;6(4):332-336. eCollection 2016 Oct.
  15. Moselhy SS, Ali HK. Hepatoprotective effect of cinnamon extracts against carbon tetrachloride induced oxidative stress and liver injury in rats. Biol Res. 2009;42(1):93-8. doi: /S0716-97602009000100009. Epub 2009 Jun 11.
  16. Roussel A.M., Hininger I., Benaraba R., Ziegenfuss T.N., Anderson R.A. Antioxidant effects of a cinnamon extract in people with impaired fasting glucose that are overweight or obese. J Am Coll Nutr. 2009;28:16–21.
  17. Shen Y, Fukushima M, Ito Y, Muraki E, Hosono T, Seki T, Ariga T. Verification of the antidiabetic effects of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) using insulin-uncontrolled type 1 diabetic rats and cultured adipocytes. Biosci Biotechnol Biochem. 2010;74(12):2418-25. Epub 2010 Dec 7.
  18. Anand P, Murali K, Tandon V, Murthy PS, Chandra R. Insulinotropic effect of cinnamaldehyde on transcriptional regulation of pyruvate kinase, phosphoenolpyruvate carboxykinase, and GLUT4 translocation in experimental diabetic rats. Chemico-Biolog Interact. 2010;186:72–81. doi: 10.1016/j.cbi.2010.03.044.
  19. Azzeh FS. Synergistic effect of green tea, cinnamon and ginger combination on enhancing postprandial blood glucose. Pak J Biol Sci. 2013 Jan 15;16(2):74-9.
  20. Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8.
  21. Ziegenfuss TN, Hofheins JE, Mendel RW, Landis J, Anderson RA. Effects of a water-soluble cinnamon extract on body composition and features of the metabolic syndrome in pre-diabetic men and women. J Int Soc Sports Nutr. 2006 Dec 28;3:45-53. doi: 10.1186/1550-2783-3-2-45.
  22. Akilen R, Tsiami A, Devendra D, Robinson N. Glycated haemoglobin and blood pressure-lowering effect of cinnamon in multi-ethnic Type 2 diabetic patients in the UK: a randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial. Diabet Med. 2010 Oct;27(10):1159-67. doi: 10.1111/j.1464-5491.2010.03079.x.
  23. Takasao N, Tsuji-Naito K, Ishikura S, Tamura A, Akagawa M. Cinnamon extract promotes type I collagen biosynthesis via activation of IGF-I signaling in human dermal fibroblasts. J Agric Food Chem. 2012 Feb 8;60(5):1193-200. doi: 10.1021/jf2043357. Epub 2012 Jan 27.
  24. Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1552-6.
  25. Hlebowicz J, Hlebowicz A, Lindstedt S, Björgell O, Höglund P, Holst JJ, Darwiche G, Almér LO. Effects of 1 and 3 g cinnamon on gastric emptying, satiety, and postprandial blood glucose, insulin, glucose-dependent insulinotropic polypeptide, glucagon-like peptide 1, and ghrelin concentrations in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2009 Mar;89(3):815-21. doi: 10.3945/ajcn.2008.26807. Epub 2009 Jan 21.
  26. Markey O, McClean CM, Medlow P, Davison GW, Trinick TR, Duly E, Shafat A. Effect of cinnamon on gastric emptying, arterial stiffness, postprandial lipemia, glycemia, and appetite responses to high-fat breakfast. Cardiovasc Diabetol. 2011 Sep 7;10:78. doi: 10.1186/1475-2840-10-78.
  27. Oonagh Markey, Conor M McClean, Paul Medlow, Gareth W Davison, Tom R Trinick, Ellie Duly, and Amir Shafat. Effect of cinnamon on gastric emptying, arterial stiffness, postprandial lipemia, glycemia, and appetite responses to high-fat breakfast. Cardiovasc Diabetol. 2011; 10: 78. Published online 2011 Sep 7. doi: 10.1186/1475-2840-10-78
  28. Arjuna B. Medagama. The glycaemic outcomes of Cinnamon, a review of the experimental evidence and clinical trials. Nutr J. 2015; 14: 108. Published online 2015 Oct 16. doi: 10.1186/s12937-015-0098-9.

O autorze

Patryk Iwański

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad