Cynamon – dlaczego warto dodać go do codziennej diety?

Bartosz Ciesielski
cynamon

Cynamon niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Dawniej wykorzystywano go jako środek leczniczy w przypadku chorób takich jak choroby układu oddechowego, problemy z trawieniem, a nawet problemy ginekologiczne. Dzisiaj wiadomo już, że jego niesamowite właściwości lecznicze zawdzięcza się przede wszystkim przeciwzapalnemu działaniu cynamonu.


Skąd bierze się cynamon?

Cynamon mielony pochodzi z kory tropikalnych, wiecznie zielonych drzew. Aby zebrać cynamon, odrywa się go od wewnętrznej strony kory drzewa. Istnieją dwa główne rodzaje cynamonu: Ceylon i Cassia. Większość cynamonu, który można znaleźć w sklepach spożywczych to Cassia. Ceylon rośnie przede wszystkim na Sri Lance i nie jest tak powszechny. Cynamon cejloński może często być określany jako ten "prawdziwy" cynamon, lecz nie wszyscy tak uważają.

Cejlon i Cassia pochodzą z różnych części świata oraz z nieco innych gatunków drzew. Najczęściej cynamon kojarzy nam się z przyprawą polepszającą smak potraw. Jednak cynamon od wielu lat wykorzystywany jest do celów leczniczych, a obecnie coraz częściej - jako środek na trądzik.

Zarówno cynamon Ceylon jak i Cassia zawierają kumarynę. Kiedy kumaryna jest spożywana w ekstremalnie wysokich dawkach, może powodować niebezpieczne skutki uboczne. Cynamon cejloński zawiera znacznie mniej kumaryny niż cynamon Cassia. Jednak jeśli będziemy spożywać go z umiarem, możemy być spokojni, że nam nie zaszkodzi.


Cynamon a nowotwory

Badania na zwierzętach oraz in vitro wykazują, że cynamon może mieć działanie przeciwnowotworowe. To wszystko dzięki najważniejszemu składnikowi jakim jest aldehyd cynamonowy. Działa on poprzez hamowanie wzrostu komórek rakowych. Wydaje się być toksyczny dla komórek rakowych, powodując ich obumieranie.

Niestety dowody ograniczają się do badań z użyciem probówek oraz badań na zwierzętach, które sugerują, że cynamon oraz różnego rodzaju ekstrakty cynamonowe mogą chronić nas przed rakiem. Badania na myszach z nowotworami jelita grubego dowiodły, że cynamon jest silnym aktywatorem detoksykujących enzymów w okrężnicy, chroniącym przed dalszym rozwojem raka, ale także pomaga zregenerować się komórkom. Odkrycia te zostały poparte eksperymentami z probówek, które wykazały, że cynamon aktywuje przeciwutleniacze w ludzkich komórkach okrężnicy. Cynamon jest obecnie badany pod kątem naturalnego środka przeciwnowotworowego.


Czy cynamon wspomaga odchudzanie?

Cynamon przyczynia się do utraty masy ciała poprzez wspomaganie regulacji gospodarki węglowodanowej w organizmie. Wspiera także usuwanie nadmiaru tłuszczu z naszego ciała. Wpływa także na poziom glukozy we krwi, co również przyczynia się do redukcji wagi.

Należy również pamiętać, że sam cynamon nie doprowadzi do długotrwałej utraty wagi. Dodanie cynamonu do zdrowej diety w połączeniu z odpowiednimi ćwiczeniami może pomóc Ci osiągnąć cel, jakim jest utrata masy ciała. Jedna łyżeczka cynamonu zawiera 1,6 grama błonnika, który jest nieodłącznym elementem każdej diety. Błonnik przyspiesza metabolizm, co skutkuje chudnięciem. Pomoże Ci to także przyspieszyć uczucie sytości podczas spożywania posiłków.cynamon


Cynamon dla osób z cukrzycą

Kilka badań wykazało, że cynamon ma wpływ na poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Cassia okazał się jedynym jak do tej pory zbadanym rodzajem cynamonu pod kątem kontrolowania poziomu glukozy we krwi. Ceylon dopiero zaczyna być badany. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, że Cejlon jest trudniejszy do zdobycia niż Cassia.

Ponadto liczne badania potwierdziły przeciwcukrzycowe działanie cynamonu, ale także dowiodły, że może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo o 10-29%. Aby odczuć jego pozytywne skutki, należy go spożywać około 0,5-2 łyżeczki dziennie, czyli całkiem sporo.

W innym badaniu przeprowadzonym w Chinach i opublikowanym w czasopiśmie "Nutrition Research", znaleziono dowody na obniżenie poziomu glukozy we krwi u pacjentów przyjmujących suplementy z cynamonem, w przeciwieństwie do tych, którym podano placebo. Wykazano nawet, że cynamon obniża poziom cholesterolu u pacjentów z cukrzycą.


Obniżanie ryzyka chorób serca

Choroby serca są najczęstszą przyczyną przedwczesnych zgonów na świecie. Cynamon zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Dobry cholesterol podczas spożywania cynamonu zostaje stabilny.

Niedawne badania wykazały, że dawka cynamonu wynosząca zaledwie 120 mg na dobę może mieć pozytywny wpływ na zdrowie naszego serca. W tym badaniu cynamon zwiększył również poziom dobrego cholesterolu. Przeprowadzono także badania na zwierzętach, które wykazały, że cynamon obniża ciśnienie krwi.

Potwierdzono również, że cynamon zapobiega krwawieniom oraz wspomaga gojenie się ran. Zwiększa także krążenie krwi. Dzięki regulacji mięśnia sercowego, zapobiega atakom serca oraz udarom mózgu. Po połączeniu wszystkich tych czynników śmiało można stwierdzić, że cynamon zmniejsza ryzyko chorób serca.


W jaki sposób cynamon działa na trądzik?

Cynamon ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Działa także odkażająco oraz rozgrzewająco. Powoduje to rozjaśnienie i wygładzenie skóry. Idealnie sprawdzi się u osób z cerą tłustą lub mieszaną oraz z przebarwieniami. Olejek cynamonowy stosowany bezpośrednio na skórę sprawdzi się świetnie w leczeniu stanów zapalnych, obrzęków, bólu czy zaczerwienienia.

Taką maskę można przygotować mieszając cynamon z np. miodem, jogurtem lub śmietaną. Jest to bardzo dobry sposób na pozbycie się problemów skórnych, pod warunkiem, że nie jest się uczulonym na cynamon czy miód.

Niestety cynamon nałożony na twarz może wywoływać nieprzyjemne efekty takie jak np. szczypanie czy podrażnienie skóry. Dlatego podczas stosowania takiej maseczki należy zachować szczególną ostrożność. Jeśli pieczenie jest zbyt silne, należy zmyć miksturę z twarzy.


Cynamon może pomóc w walce z wirusem HIV

HIV jest wirusem, który powoli osłabia układ odpornościowy, co w konsekwencji, jeśli nie wdroży się odpowiedniego leczenia, może prowadzić do AIDS. Uważa się, że cynamon z odmian Cassia pomaga w walce z HIV-1, czyli tym najbardziej powszechnym u ludzi.

Badania laboratoryjne, w którym badano komórki zakażone wirusem HIV wykazało, że cynamon był najskuteczniejszy ze wszystkich 69 przebadanych roślin leczniczych. Niestety potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić tę teorię. cynamon


Cynamon wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu

Najnowsze badania dowodzą, że cynamon może mieć pozytywny wpływ na nasz mózg. Może on chronić nas przed rozwojem różnego rodzaju chorób neurologicznych. Charakteryzują się one postępującą utratą struktury lub funkcji komórek mózgowych.

Choroba Alzheimera i Parkinsona to dwa najpowszechniejsze typy. Według badań dwa związki występujące w cynamonie wydają się hamować gromadzenie się białka w mózgu, co jest jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera. W badaniu na myszach z chorobą Parkinsona cynamon pomógł chronić neurony, znormalizować poziom neuroprzekaźników oraz poprawić funkcje motoryczne u tych zwierząt.

Ze względu na to, że cynamon zawiera przeciwutleniacze oraz związki przeciwzapalne, ogranicza skutki starzenia się organizmu, ale także mózgu. Jednak potrzebne są dalsze badania w tym kierunku, a w szczególności należałoby przeprowadzić badania na ludziach.


Zwalcza bakterie, wirusy oraz grzyby

Cynamon posiada naturalne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz antybiotyczne. Aldehyd cynamonowy, jeden z głównych aktywnych składników cynamonu, może pomóc zwalczać różnego rodzaju infekcje. Wykazano, że olej cynamonowy skutecznie leczy infekcje dróg oddechowych wywołane przez grzyby. Dzięki temu olejki eteryczne, a także wyciągi z kory oraz liści, mogą być pomocne w leczeniu przeziębienia i grypy. Przeciwdrobnoustrojowe działanie cynamonu może również pomóc w zapobieganiu próchnicy oraz zmniejszeniu nieświeżego oddechu. Może ona także zapobiegać dolegliwościom układu pokarmowego, a także chorobom skóry.

Cynamon może także hamować wzrost niektórych bakterii, w tym Listerii i Salmonelli. Jednak dowody są ograniczone i jak dotąd nie wykazano, że cynamon zmniejsza zakażenia w innych częściach organizmu. Potrzebne są jednak dalsze badania w tym kierunku.


Podsumowanie

Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw. W medycynie naturalnej był używany od tysięcy lat na całym świecie. Naukowcy odkrywają coraz to ciekawsze wykorzystania cynamonu do leczenia różnego rodzaju chorób i schorzeń.

Trwa wiele badań naukowych dotyczących cynamonu. Najbardziej obiecujące wydaje się być założenie, że cynamon posiada właściwości przeciwnowotworowe, ale także to, że może być pomocny przy chorobach takich jak Alzheimer czy Parkinson. Warto dodać cynamon do naszej codziennej diety, ponieważ spożywanie go regularnie niesie za sobą wiele innych korzyści zdrowotnych.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *