Ciekawostki kulinarne

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Temat spożywania lub też – omijania śniadań od dłuższego czasu budzi wiele kontrowersji i… emocji. Z jednej strony często podkreśla się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a z drugiej – pojawiają się też głosy wskazujące, że rezygnacja z jego konsumpcji nieść ma za sobą szereg korzyści. Mając […]

Węglowodany czy tłuszcze?

Węglowodany czy tłuszcze?

Podczas pobytu na miejskiej siłowni, kiedy kończyłeś sznurować buty przed wyjściem z szatni, z pewnością usłyszałeś niejedną dyskusję na temat odżywiania w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Zdania praktyków, którzy nie rozwijają swojej wiedzy teoretycznej są mocno podzielone – jedni nakłaniają do obniżonej konsumpcji tłuszczów podczas „rzeźby”, a inni podczas wycinki […]

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

W niektórych kręgach stosunkowo popularne bywa przekonanie, że pewnych grup pokarmów, a właściwie składników odżywczych, nie należy ze sobą łączyć. Ma to być konsekwencją różnic w trawieniu i wchłanianiu konkretnych substratów. Bowiem przykładowo węglowodany oraz białka wymagają skrajnie innego pH. Proteiny zaczynają być rozkładane w środowisku kwaśnym, natomiast węglowodany – […]

Podkręć swój metabolizm naturalnie

Podkręć swój metabolizm naturalnie

Z czasem twój naturalny poziom metabolizmu zaczyna zwalniać, powodując wzrost wagi i trudności w zrzuceniu zbędnych kilogramów pomimo diety. To może doprowadzić do wzrostu wagi o 0,5 – 1 kg rocznie u przeciętnego mężczyzny lub kobiety. Na szczęście, istnieje wiele naturalnych sposobów, by podkręcić metabolizm, aby Twój organizm prawidłowo funkcjonował. […]

Czy warto jeść brokuły?

Czy warto jeść brokuły?

Brokuły są to rośliny krzyżowe (kapustne), znane naukowo jako Brassica oleracea. Są one blisko spokrewnione z kapustą, jarmużem, kalafiorem i brukselską. Warzywa te są znane ze korzystnego wpływu na stan zdrowia i są czasami określane mianem „super warzyw”. Brokuły zawierają wiele składników odżywczych, w tym błonnik, witaminę C, witaminę K, […]

Sztuczne substancje słodzące a mikrobiom jelitowy

Sztuczne substancje słodzące a mikrobiom jelitowy

Powszechność stosowania sztucznych substancji słodzących rośnie wraz z czasem, co wynika z m.in. z większej świadomości konsumentów i chęci sięgania po żywność lub napoje bezcukrowe/niskokaloryczne, lecz pozwalające w dalszym ciągu cieszyć się słodkim smakiem. Pomimo tego, że niektóre ze sztucznych słodzików zostały wprowadzone na rynek już stosunkowo dawno temu (np. […]

Zrestartuj swój metabolizm part 2

Zrestartuj swój metabolizm part 2

W ostatnim artykule pisałam o tym, że w procesie przemiany materii uczestniczą różne hormony i gdy działają prawidłowo utrzymujemy zdrowie, utrzymujemy odpowiednią homeostazę organizmu dzięki której spalamy pobieraną energię. Mięśnie wykorzystują odpowiednią ilość cukru krążącego we krwi, insulina utrzymuje się na stałym poziomie, tarczyca pracuje tak jak powinna. PLASTIK PESTYCYDYDIETAPLAN […]

Czy czerwone mięso może utrudniać odchudzanie?

Czy czerwone mięso może utrudniać odchudzanie?

Efektywność procesu odchudzania uzależniona jest od wielu czynników, w tym przede wszystkim od.. realizacji założeń diety redukcyjnej w praktyce. Ta natomiast zależy w dużej mierze od mechanizmów kontroli łaknienia: jeśli stosując od poniedziałku założenia danej strategii żywieniowej stajemy się z dnia na dzień coraz bardziej głodni, to z dużym prawdopodobieństwem […]

Odchudzanie bez liczenia kalorii na diecie wysokowęglowodanowej

Odchudzanie bez liczenia kalorii na diecie wysokowęglowodanowej

Odchudzanie dla wielu osób nierozerwalnie łączy się z „liczeniem kalorii”. Czy jednak proces redukcji tłuszczu zapasowego faktycznie uzależniony jest od naszych arytmetycznych wyliczeń? Okazuje się, że można mieć co do tego liczne wątpliwości. Mało tego, istnieją dowody wskazujące na to, iż można efektywnie poprawiać kompozycję ciała bez zawracania sobie głowy […]

Rośliny kapustowate kontra nowotwory

Rośliny kapustowate kontra nowotwory

Co łączy brokuł, kalafior, brukselkę i kapustę? Wszystkie stanowią element traumatycznych wspomnień dzieciństwa. Ciężko znaleźć dziecko, które bez marudzenia pałaszowałoby wspomniane warzywa. Ale to nie koniec wspólnych cech. Łączą je jeszcze nowo odkryte właściwości antynowotworowe! O swoim ważnym badaniu mówi doktor Pier Paolo Pandolfi (Centrum Nowotworów i Instytut Badań nad […]

Czy ujemne kalorie istnieją?

Czy ujemne kalorie istnieją?

Od lat istnieje dość już mocno utarte w społeczeństwie twierdzenie na temat „ujemnych kalorii”, które mówi, iż istnieją pokarmy o tak niskiej kaloryczności, że energia wymagana do strawienia i wchłonięcia składników odżywczych z owego produktu jest większa niż jej zawartość. Wedle wspomnianego przeświadczenia, możemy spożywać konkretny pokarm nie dostarczając „netto” […]

Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?

Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?

Zielona herbata w obiegowych przekonaniach uchodzi za produkt o nieprzeciętnych właściwościach na tle zarówno zdrowotnym, jak i metabolicznym. O ile nie można odmówić jej nietuzinkowych walorów smakowych, to twierdzenie jakoby m.in. wspomagała utratę zbędnych kilogramów jest nieco wątpliwe i wymagałoby weryfikacji w świetle dowodów naukowych. Czy zatem przeświadczenie o zielonej […]

Czy pomijanie śniadania niesie za sobą korzyści?

Czy pomijanie śniadania niesie za sobą korzyści?

Pomijanie śniadania bywa dość popularną praktyką zarówno u osób utożsamiających się ze zdrowym stylem życia, jak i ludzi nie mających z nim za wiele wspólnego. Ci pierwsi owy zabieg tłumaczą zazwyczaj przekonaniem o prozdrowotności takiego podejścia lub wynikających z niego „lepszych warunków do utraty tłuszczu zapasowego”. U tych drugich wynika […]

Gorzki smak ksylitolu

Gorzki smak ksylitolu

Chociaż zarówno w popularnych opracowaniach, jak i w rozmaitych dyskusjach przeciwko niskokalorycznym zamiennikom stołowego cukru wytacza się często działa dużego kalibru, to akurat ksylitol ma u internetowych artylerzystów szczególne względy. Czym ów związek zaskarbił sobie powszechną sympatię? To proste – przecież to produkt naturalny, czego nie można powiedzieć na przykład […]

High carb vs low carb – redukcja tkanki tłuszczowej

High carb vs low carb – redukcja tkanki tłuszczowej

Od lat trwa batalia nad wyższością diety nisko lub wysokowęglowodanowej. Entuzjaści danego modelu żywienia zazwyczaj bazują jednak na dowodach anegdotycznych, gdzie przytaczają ile kilogramów udało się na niej zrzucić i jak wspaniałe mają samopoczucie odkąd wprowadzili do swojego życia nawyki charakterystyczne dla wychwalanej diety. Zdarzają się również merytoryczne dyskusje internetowe, […]

Czy jajka są zdrowe?

Czy jajka są zdrowe?

Od wielu lat temat jaj kurzych i ich wpływu na zdrowie człowieka jest przedmiotem setek badań i dyskusji. Reputacja jajek jako „dobrego” pożywienia została pogrzebana w latach 60-tych, gdy naukowcy pierwszy raz ustalili związek pomiędzy chorobami serca, a wysokim stężeniem cholesterolu we krwi. Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne ograniczyło zalecany limit dziennego spożycia cholesterolu […]

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czy wiecie, że czosnek od stuleci jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu? Pomimo tego, że nie wszystkim odpowiada jego intensywny zapach, czosnek jest wspaniałym lekiem na niezliczoną ilość dolegliwości zdrowotnych. Jeśli jeszcze nie jesteś jego fanem, to poniższy artykuł na pewno przekona Cię, że warto spojrzeć łaskawie w jego […]

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

W obiegowych przekonaniach (przynajmniej tych siłownianych) sugeruje się, że należy bezwzględnie unikać spożycia tłuszczu w okresie powysiłkowym. Kultowym posiłkiem po treningu jest natomiast banan z odżywką białkową lub ryż z kurczakiem, a więc przeważnie źródło białka i węglowodanów. Praktyka związana z eliminacją lub przynajmniej ograniczeniem konsumpcji tłuszczu jest tłumaczona przeświadczeniem […]

Tyjesz na zimę i chudniesz na lato?

Tyjesz na zimę i chudniesz na lato?

Zdecydowanie często można spotkać osoby, którym masa ciała konsekwentnie fluktuuje – osiągając nierzadko wysoką wagę w zimę, która powolnie tracona jest w okresie wiosennym aż do lata. Niektórzy dość skrupulatnie panują nad ową zależnością, nazywając ją „okresem masowym” i „redukcją tkanki tłuszczowej”. Niekiedy bywa to jednak proces niekontrolowany, lecz powtarzający […]

Omega-6 – prozdrowotne kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia?

Omega-6 – prozdrowotne kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia?

W obiegowych przeświadczeniach, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 uchodzą za te korzystne dla szeroko pojętego zdrowia, natomiast z grupy omega-6 – wręcz przeciwnie. Sugeruje się bowiem, że oddziałują one na nasz organizm w sposób absolutnie szkodzący. Wspomina się o ich rzekomej prozapalności, czy nawet kancerogenności i oddziaływania niekorzystnego w kontekście […]

Korzeń jukki – pozytywny wpływ na zdrowie skóry, stawów oraz układ immunologiczny

Korzeń jukki – pozytywny wpływ na zdrowie skóry, stawów oraz układ immunologiczny

Bogaty w kalorie, węglowodany i witaminę C, a także pełen smaku, korzeń jukki jest ważnym składnikiem diety dla milionów ludzi na całym świecie. Może być podany w formie puree, gotowany, pieczony lub smażony. Można go wykorzystać jako zamiennik ziemniaków we właściwie każdym przepisie. Stosuje się go również do wytwarzania różnych […]

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Wokół zagadnienia konsumpcji mleka, czy ogólnie produktów mlecznych od lat krąży wiele nieporozumień. W czeluściach internetu znaleźć można rozmaite, czasem wręcz zaskakujące argumenty mające przekonać nas, że spożycie nabiału jest praktyką niezdrową, nieetyczną i wręcz niedopuszczalną. Wspomina się o rzekomym „zaśluzowieniu” organizmu, zwiększeniu ryzyka różnych chorób, a nierzadko rzucany bywa […]

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Ostatnimi czasy diety obniżające podaż węglowodanów cieszą się wysoką popularnością. Ich powszechność wynika głównie z rozpowszechnianego w społeczeństwie twierdzenia, jakoby to węglowodany były przyczyną otyłości, a co za tym idzie – dopiero obniżenie ich spożycia umożliwiałoby redukcje tkanki tłuszczowej. Entuzjaści diet niskowęglowodanowych uważają także, że na owej diecie jest dużo […]

10 warzyw bogatych w białko, które warto włączyć do swojej diety

10 warzyw bogatych w białko, które warto włączyć do swojej diety

Jesteś wegetarianinem na redukcji? Znudziła Ci się dieta oparta na gotowanych jajkach i grillowanym kurczaku? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedziałeś „tak”, koniecznie musisz poznać 10 wysokobiałkowych warzyw! Warto rozważyć włączenie ich do swoich codziennych posiłków, ponieważ są łatwo dostępne, a ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Oto lista […]

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich walory zdrowotne, to ta optymistyczna zmiana powszechnego trendu bezlitośnie ominęła fistaszki. O ile przykładowo migdały przedstawiane są jako obfite źródło witaminy E i magnezu, a orzechy brazylijskie – […]

Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Odwieczna batalia diety wysokowęglowodanowej z niskowęglowodanową (wysokotłuszczową) obejmuje wiele zagadnień. Kwestie dotyczą skuteczności odchudzania, lepszego wyboru w kontekście budowania masy mięśniowej, czy długofalowego wpływu na zdrowie. Jedną z rzadziej poruszanych zmiennych jest wpływ na uczucie sytości i zmniejszenie poziomu głodu. Jak prezentuje się więc tytułowa rozgrywka? Na wstępie warto zdać […]

Diety opierające się na okresowym poście – którą z nich wybrać?

Diety opierające się na okresowym poście – którą z nich wybrać?

Ogólne informacje na temat diet postnych i ich wpływu na redukcję tkanki tłuszczowej: – Diety uwzględniające post stały się niezwykle popularną metodą na utratę tkanki tłuszczowej i odchudzanie. – Polegają one na świadomym ograniczeniu spożycia żywności / napojów w określonym czasie, zamiast koncentrować się na ograniczeniach kalorycznych. – Znane także […]

Goździki, Żeń-szeń, papryka Chili – dlaczego warto? cz.3

Goździki, Żeń-szeń, papryka Chili – dlaczego warto? cz.3

Goździki Nie każdy je lubi, mają dość specyficzny, bo słodko-pikantny zapach i smak, ale za samo działanie każdy powinien się do nich szybko przekonać. Zawierają bowiem eugenol, caryophyllene i tannins (związki działające bakteriobójczo i antyseptycznie). Pomogą nam zwalczyć wszelkie infekcje, o które teraz zimą nie jest ciężko. Łagodzą też problemy […]

Cynamon, Kurkuma, Imbir – dlaczego warto?

Cynamon, Kurkuma, Imbir – dlaczego warto?

Cynamon Ma właściwości antyoksydacyjne.Reguluje poziom glukozy we krwi, więc będzie idealny dla cukrzyków. Spożywając go spada nam również poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Ponadto, kontroluje apetyt, wspomaga pracę żołądka i wpływa pozytywnie na starzenie się skóry. Cynamon ma działanie przeciwbólowe, znieczulające i przeciwbakteryjne. Rozgrzewa, więc nada się idealnie do ciepłych napojów, ale też do […]

Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Picie piwa ma wiele zdrowotnych zalet, takich jak właściwości antynowotworowe, mniejsze ryzyko chorób krążeniowych, większa gęstość kości, zapobieganie demencji i choroby wieńcowej, wspomaganie systemu trawiennego, właściwości przeciwstarzeniowe, jak również leczenie cukrzycy, kamieni żółciowych, kamicy nerkowej, osteoporozy i nadciśnienia tętniczego. Piwo działa również jak silny pogromca stresu i środek moczopędny. Piwo […]

7 zdrowych produktów bogatych w cholesterol!

7 zdrowych produktów bogatych w cholesterol!

Przez wiele lat wmawiano nam, że produkty bogate w cholesterol szkodzą naszemu zdrowiu, powodując między innymi choroby serca. Ostatnie badania donoszą jednak, że nie jest to do końca prawda. (1) Większość cholesterolu, który jest obecny w naszej krwi, produkowane jest w wątrobie. Kiedy jesz produkty wysokocholesterolowe – Twoja wątroba produkuje […]

Mit niezdrowej margaryny

Mit niezdrowej margaryny

To naprawdę zaskakujące, że obiegowa POP-dietetyka dobrnęła do tej strefy absurdu, w której zjedzenie dwóch burgerów w ramach tzw. „cheat meal” uchodzi za najnormalniejsze uwieńczenie zdrowego stylu życia, a w zamian posmarowanie kromki chleba kilkugramową porcją margaryny traktowane jest jako kardynalny grzech przeciwko zdrowiu. Mało tego, osoby, które uważają, że […]

20 produktów spożywczych, które pomogą Ci schudnąć!

20 produktów spożywczych, które pomogą Ci schudnąć!

Nie wszystkie kalorie są sobie równe.Różne pokarmy muszą przejść przez różne szlaki metaboliczne w naszym organizmie. Mogą one także mieć odmienny wpływ na głód, hormony i ilość spalanych kalorii. Oto 20 największych sprzymierzeńców odchudzania na ziemi. Dobroczynny wpływ tych produktów spożywczych na utratę kilogramów został niejednokrotnie potwierdzony naukowo. Całe jajka […]

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Ostatnimi laty dość popularnym systemem żywienia bywa „carb back loading”. O ile niegdyś zakładano (zresztą błędnie), że to ilość węglowodanów w ciągu dnia jest najistotniejszym aspektem w kontekście redukcji tłuszczu zapasowego, o tyle propagatorzy tytułowej diety sądzą inaczej – sugerują oni, że to nie ogólna podaż węglowodanów, lecz czas kiedy […]

plastic measuring scoop of white powder (whey protein) against grunge wood background

Odżywka proteinowa a stan jelitowej mikrobioty

Chociaż w dzisiejszych czasach niedostateczna podaż białka wśród osób regularnie trenujących raczej występuje epizodycznie, to preparaty proteinowe cieszą się niezwykle dużą popularnością. W zasadzie suplementy białkowe należą do najczęściej stosowanych środków wspomagających rozwój ogólnie pojętej formy sportowej. Zarówno w obiegowych, jak i fachowych źródłach najczęściej dyskutuje się nad ewentualnymi korzyściami […]

Przeceniany jak… indeks glikemiczny

Przeceniany jak… indeks glikemiczny

Koncepcja indeksu glikemicznego (IG), jak tylko powstała, niemal natychmiast urosła do rangi „systemu rankingowego” używanego w dietetyce, tak tej obiegowej, jak również – akademickiej. Pomimo iż formuła tejże koncepcji została opracowana pod kątem potrzeb osób borykających się z zaburzeniami gospodarki glukozowej, to szybko zaczęto przypisywać jej także inne właściwości. I […]

Czy jedzenie ryb może pomóc w walce z astmą?

Czy jedzenie ryb może pomóc w walce z astmą?

O dziwo okazuje się, że tak. Trzeba jednak zaznaczyć dwie rzeczy: po pierwsze mówimy tutaj o tłustych rybach charakterystycznych dla diety śródziemnomorskiej (łosoś, pstrąg, sardynki). Po drugie pozytywny wpływ zaobserwowano wśród dzieci. Badania wykazały, że już pół roku na diecie śródziemnomorskiej znacząco zmniejsza stan zapalny oskrzeli. Wykonano testy kliniczne w […]

Kebab – ile to kalorii?

Kebab – ile to kalorii?

  Każdemu z Nas zdarzy się co jakiś czas spożyć fast-foody. Są to burgery, zapiekanki, kebaby, pity i różne inne przekąski. O ile z kanapką z McD. nie ma problemu, aby ustalić liczbę kalorii (tabele na odwrocie wkładki tacy/dane na stronie internetowej), o tyle obliczenie kalorii w np. kebabie jest […]

Miód manuka – naturalny antybiotyk. Część V

Miód manuka – naturalny antybiotyk. Część V

Miód manuka jest produkowany przez pszczoły odżywiające się kwiatami drzewa manuka (Leptospermum scoparium). Jest on powszechnie postrzegany jako jeden z najzdrowszych miodów[1]. Dlaczego zatem warto jeść miód manuka? Mechanizm działania Głównym aktywnym składnikiem przeciwbakteryjnym miodu manuka jest związek o nazwie methylglyoxal. Innym składnikiem miodu, propolisu, są flawonoidy (takie jak galangina […]

Jedzenie owoców po 18!?

Jedzenie owoców po 18!?

Rozpoczynając przygodę ze zdrowym stylem życia, aktualnie modnie nazywanym „fit lifestyle’m”, możemy natrafić na wiele przekonań i twierdzeń mniej lub bardziej prawdziwych. Jednym z nich, już silnie ukorzenionym w społeczeństwie, jest przeświadczenie o tuczących właściwościach owoców, lecz tylko w godzinach popołudniowych/wieczornych. Takie twierdzenie, względem przytaczanych koncepcji i uzasadnień, choć na […]

Dlaczego na redukcji warto jeść więcej białka?

Dlaczego na redukcji warto jeść więcej białka?

Na wstępie należy zrozumieć pewną kwestie: Białka mięśni szkieletowych każdego człowieka są w bezustannej przebudowie poprzez jednoczesne procesy syntezy (MPS – muscle protein synthesis) i rozpadu (MPB – muscle protein breakdown) białek mięśniowych. Kluczowy jest ich stosunek. W normalnych warunkach oba procesy  na swój sposób się „równoważą” – nie dochodzi […]

Dlaczego cukier nie uzależnia?

Dlaczego cukier nie uzależnia?

Jednym z najbardziej zakorzenionych twierdzeń w zakresie żywienia jest przekonanie o wszechobecnym uzależnieniu od cukru. Zgodnie ze wspomnianym przeświadczeniem najbardziej problematycznym składnikiem pożywienia mają być występujące w różnej postaci słodkie, białe kryształki. Bywa nawet, że porównuje się je do narkotyków. Niestety przytoczony pogląd jest dość iluzoryczny i wątpliwy zarazem. Co […]

Czy miód jest dobrym zamiennikiem dla cukru?

Czy miód jest dobrym zamiennikiem dla cukru?

Sporo osób chcąc zmienić nawyki żywieniowe w celu osiągnięcia szczupłej sylwetki, poprawy parametrów zdrowotnych, czy polepszenia samopoczucia – rezygnuje z konsumpcji cukru. Ciężkim bywa jednak całkowite zrewolucjonizowanie pewnych przyzwyczajeń (np. słodzenia kawy lub herbaty), stąd wprowadzane są pewne zamienniki. Nierzadko cukier wymieniany jest na słodzik pochodzenia naturalnego (jak m.in. ksylitol, […]

Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?

Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?

W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia. Skąd taki pomysł? Składać się ma na to wiele okoliczności, które w telegraficznym skrócie sprowadzić można do dwóch słów definiujących unikalny, fizjologiczny stan zwany „oknem anabolicznym”. Czy jednak obiegowe przekonania […]

Wpływ regularnej konsumpcji smażonych potraw na stan zdrowia

Wpływ regularnej konsumpcji smażonych potraw na stan zdrowia

Pomimo licznych komunikatów przekazywanych w gabinetach, poradniach oraz środkach masowego przekazu przez specjalistów w dziedzinie ochrony zdrowia, lekarzy, dietetyków, mających na celu uświadomienie społeczeństwu negatywne konsekwencje zdrowotne wynikające z regularnej konsumpcji potraw smażonych, produkty żywnościowe poddane procesowi smażenia są wciąż powszechnie spożywane na całym świecie. Smażenie jest skomplikowanym procesem gotowania, […]

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej częściowo ograniczać, to za swego rodzaju wyjątek niekiedy uznaje się czekoladę. Oczywiście chodzi o jej gorzką, tzw. wysokoprocentową wersje, bo mimo że tytułowy produkt z definicji jest wyrobem cukierniczym sporządzonym […]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 2/2]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 2/2]

CZĘŚĆ 1/2 Dieta bezmięsna oraz całkowicie roślinna ostatnimi czasy zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Choć taki zabieg może nieść za sobą wiele korzyści na tle zdrowotnym, to niestety u entuzjastów wspomnianego modelu żywienia dość często dochodzi do niedoborów pokarmowych przez niewłaściwie zbilansowaną dietę. Obserwując styl żywienia osobników na diecie wegańskiej, […]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 1/2]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 1/2]

Dieta bezmięsna oraz całkowicie roślinna ostatnimi czasy zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Choć taki zabieg może nieść za sobą wiele korzyści na tle zdrowotnym, to niestety u entuzjastów wspomnianego modelu żywienia dość często dochodzi do niedoborów pokarmowych przez niewłaściwie zbilansowaną dietę. Obserwując styl żywienia osobników na diecie wegańskiej, można dość […]

Czy nabiał utrudnia odchudzanie?

Czy nabiał utrudnia odchudzanie?

W świecie fitness, jakiś czas temu, upowszechnił się pogląd, zgodnie z którym konsumpcja nabiału, a już zwłaszcza mleka, utrudnia pracę nad sylwetką, raczej sprzyjając gromadzeniu niż pozbywaniu się tłuszczu zapasowego. W imię powyższego twierdzenia bardzo często osoby dbające o zdrowie i kompozycję ciała wykluczają z codziennego menu produkty mleczne. Czy […]

Czy warto spożywać większe ilości białka na noc w celu zwiększenia masy mięśniowej?

Czy warto spożywać większe ilości białka na noc w celu zwiększenia masy mięśniowej?

W obiegowych przekonaniach sugeruje się, że spożycie wysokiej porcji białka na noc u osób, których celem jest szeroko pojęte kształtowanie sylwetki uznać można na zabieg wręcz konieczny. Taka strategia ma pozwolić zarówno na ochronę mięśni przed rzekomym katabolizmem, jak i nasilać syntezę białek mięśniowych przez dłuższy okres. Swego czasu dość […]