CIASTO ORZECHOWO-KARMELOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

AleksandraLCHF

Zapewne znacie ciasto miodownik lub orzechowiec. Tym razem przepis na zamiennik tego ciasta w wariancie LCHF, czyli ciasto biszkoptowe na bazie mąki kokosowej przełożone kremem ze śmietanki kokosowej lub w wersji z nabiałem - kremem budyniowym a na wierzchu włoskie orzechy w pysznym karmelu na bazie ksylitolu lub erytrolu. Polecam przygotować je wcześniej aby "przegryzło się" przez 2 dni przed podaniem. Idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.

Składniki na ciasto ( duża prostokątna forma - najlepiej silikonowa):
  • 12 jajek o temperaturze pokojowej
  • 180 g mąki kokosowej (patrz na makro bo mąki kokosowe mają bardzo różne proporcje BTW)
  • 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna)
  • 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • 5 g proszku do pieczenia bez glutenu lub sody
  • 15-20 łyżek wody
  • opcjonalnie słodzik np eytrol/cukier dla osób, które ich używają

Składniki na masę kokosową:

  • 120 g wiórków kokosowych
  • 400 g śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleczka kokosowego
  • 40 g oleju kokosowego
  • Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia

Składniki na karmel:

  • 400 ml śmietanki kokosowej (stałej części schłodzonego mleczka kokosowego)
  • 80 g ksylitolu
  • 10 g masła klarowanego lub oleju kokosowego (bez nabiału)
  • szczypta sól himalajska lub kłodawska

Dodatki:

  • 250 g orzechów włoskich

 

W rondelku podgrzać śmietankę i olej kokosowy. Dodać wiórki i ewentualnie słodzik (ksylitol lub erytrol).

Całość wymieszać i odstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje.

Przygotować dużą, prostokątną silikonową formę lub posmarować tłuszczem metalową formę.

Ciasto można piec z całości składników i gotowe przekroić wzdłuż dzieląc na 2 blaty lub podzielić składniki na pół i piec osobno każdy blat.

Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.

Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.

W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, kakao oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie może być zbyt zbite bo wyjdzie suche.

Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C.

Gotowe ciasto wystudzić i ewentualnie przekroić na 2 blaty jeśli było pieczone w całości.

Przygotować karmel podgrzewając wszystkie składniki w rondelku.

Gotować od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje czyli ok 30-40 minut.

Wystudzony blat ciasta przełożyć kremem a następnie przykryć drugim blatem.

Na wierzchu posmarować gorącym karmelem i posypać rozdrobnionymi orzechami.

Ciasto odstawić na 1-2 dni ponieważ wtedy najlepiej przechodzi smakami.

Smacznego!

BTW całości bez słodzików do ciasta i kremu: 2415 g, 7479 kcal, B 177 g, T 660 g, W 174 g ( z czego 80 g z ksylitolu, który nie powoduje skoków insuliny). W 100 g: 310 kcal, B 7 g, T 27 g, W 7 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *