Ciasto figowe

Agata Biernat

Hej!

Sezon na figi jest w pełni, więc aż szkoda by było ich  nie wykorzystać w wypiekach 🙂 Łapcie przepis na ciasto figowe z dodatkiem białka!

Składniki:

  • 230g mąki pełnoziarnistej
  • 80g odżywki białkowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150g ksylitolu
  • 220ml mleka kokosowego (zwykle lub light)
  • 4 figi pokrojone w kostkę

Instrukcja:

Do dużej miski dodaj mąkę, bialko, proszek do pieczenia, jajka, ksylitol i mleko. Dokładnie połącz składniki. Do masy dodaj figi i wymieszaj jeszcze raz. Przelej ciasto do natłuszczonej blachy ( lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Odstaw do ostygnięcia. Możesz posypać zmielonym ksylitolem 🙂 Smacznego!

Instagram: @cinnamonandberries

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *