Popularne artykuły

Burgery wołowe
Zdrowe Przepisy

Burgery wołowe 

Burgery wołowe przepis


Moda na tzw. street food ogarnęła Polskę mniej więcej 2 lata temu. W każdym większym mieście można dziś zjeść w przynajmniej kilkunastu food truckach burgery i podobne posiłki "na wynos". Różnią się one zdecydowanie od burgerów serwowanych w Mc Donaldzie i podobnych restauracjach. Możemy wybierać w różnych rodzajach bułek, w tym również bułki razowe i pełnoziarniste, mamy do dyspozycji dziesiątki dodatków takich jak rukola, mango, suszone śliwki itp, ale przede wszystkim dostajemy kawałek mięsa, który składa się w 100% z wołowiny. Pełnowartościowej, bogatej w białko wołowiny, wysmażonej w ulubiony sposób. 

Skoro można w foodtrucku, można też i w domu. Poniżej przedstawię Wam przepis na dietetyczną wersję burgera, którego zrobicie sami  w ciągu niespełna pół godziny. Chuda wołowina, razowe bułki i trochę warzyw – szczegóły poniżej:

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki 2 porcje

 

  • 250g mielonego z polędwicy wołowej
  • 1 jajko
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • papryka ostra
  • pieprz, sól
  • 2 razowe bułki

Przygotowanie

Mięso wymieszaj w misce wraz z wbitym jajkiem, startą cebulą, przyprawami i bułką tartą (dla odpowiedniej konsystencji). Z powstałej masy uformuj 2 kulki i spłaszcz je aby otrzymać kotlety. Podsmaż każdego z nich na rozgrzanej oliwie z oliwek lub oleju kokosowym, po minucie z każdej strony. Umieść burgery w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 15 minut. Burgery umieść w bułce, dodając wg uznania np. liść sałaty, plaster pomidora, sera, cebuli – tak jak na zdjęciu. Smacznego i od dziś omijamy szerokim łukiem restauracje z dużym żółtym M 😉

Wartości odżywcze

Białko: 71g
Węglowodany: 80g
Tłuszcz: 17g

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *