Healthy Lifestyle Suplementy diety

Bromelaina – enzym z ananasa nie tylko na lepsze trawienie

Zapewne nie raz konsumując ananasa zauważyłeś/aś charakterystyczne pieczenie na języku, jakie powoduje. Jest to wynik zawartości enzymatycznego związku w ananasie, jakim jest bromelaina. Ów substancja posiada szereg właściwości, począwszy od poprawy trawienia białek, po pewne korzyści zdrowotne, jak modulacja układu odpornościowego, zdrowie aparatu ruchu oraz lepsza cyrkulacji krwi.

Bromelaina – enzym pochodzący z owocu ananasa – znany jest głównie ze swoich własności trawiących białka. Zdolność tiolowych endopeptydazy bromelainy do rozkładania białek wiąże się z największymi atutami zdrowotnymi tegoż enzymu. Potencjał trawienia bromelainy mierzony jest zazwyczaj w GDU (z ang: gelatin-digesting units, czyli jednostek potrzebnych do strawienia żelatyny).

W jakich okolicznościach warto, aby ananas często gościł w naszej diecie? O tym w dalszej części tekstu.

WPŁYW NA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY:

Bromelaina posiada zdolność stymulacji wielu typów komórek odpornościowych oraz ich cytokin. Owe cytokiny są związkami wywodzącymi się komórek odpornościowych, których zadaniem jest sygnalizowanie odpowiedzi układu odpornościowego. Badania in vitro wykazały, że bromelaina może wpływać na sekrecję cytokin w sposób, który ukierunkowany jest na równowagę układu odpornościowego (istotne przy autoimmunizacji) [2]. Enzym może też wpływać na transdukcję komórek odpornościowych typu T, ułatwiając tym samym komunikację pomiędzy komórkami immunologicznymi organizmu, co również zwiększa sprawność tego układu [3]. Owy wpływ na układ odpornościowy przypisuje się własnościom proteolitycznym bromelainy [4]. Warto wspomnieć tu też o pozytywnym wpływie bromelainy przy chorobach zapalnych jelit, w których to podaż enzymu skutkowała zmniejszeniem aktywności receptorów dla prozapalnych cytokin TNF-alfa [18].

WPŁYW NA APARAT RUCHU:

W wielu eksperymentach sprawdzono również, jaki wpływ posiada bromelaina na aparat ruchu. W serii 29 badań, w których używano dawki 60-160 mg dziennie w czasie od 3 do 12 tygodni, wykazano korzystny wpływ na stan stawów w aparacie ruchu [5]. Przy czym w przypadku stanów zwyrodnieniowych stawów, efektywna dawka terapeutyczna wynosiła 540-1890 mg na dobę. W przypadku bólów stawowych, jak ból stawu kolanowego, wystarczyła dawka rzędu 200-400 mg dziennie przez 4 tygodnie dla osiągnięcia redukcji objawów bólowych [6].

WPŁYW NA FUNKCJE ODDECHOWE:

W badaniach wykazano, że spożycie bromelainy sprzyja usprawnianiu funkcji oddechowych, jak przy zapaleniu błony śluzowej nosa i zatok przynosowych [7, 8, 9], w porównaniu do grup placebo.

W pewnym eksperymencie, w którym wzięło udział 16 mężczyzn oraz 32 kobiety, osobom tym podawano przez 6 dni z rzędu, 4x dziennie kapsułki zawierające bromelainę lub placebo. Osoby, który otrzymały aktywny związek raportowały większą łatwość w oddychaniu. Podobny wynik otrzymano w innym badaniu na 59 osobach, z których 29 przyjmujących faktycznie bromelainę oceniło iż suplementacja znacząco wpłynęła na zmniejszenie trudności oddechowych.

Eksperymenty na zwierzętach dowodzą, że korzystny wpływ na poprawę funkcji oddechowych może wynikać z własności immunomodelujących bromelainy [10].

WPŁYW NA UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY:

Są pewne doniesienia wynikające z badań na gryzoniach, iż bromelaina może wpływać na adhezję płytek krwi, tym samym rzutować na prawidłową cyrkulację krwi [1, 11]. Bromelaina podnosi zdolność fibrynolityczną (zdolność rozkładu zakrzepu) krwi, a także hamuje syntezę fibryny – białka zaangażowanego w procesie koagulacji płytek krwi [12]. U szczurów, parametry krzepnięcia krwi, czyli czas protrombinowy (PT) oraz czas częściowej tromboplastyny po aktywacji (APTT), rosły w funkcji czasu na skutek podania bromelainy [13]. Bromelaina może być efektywnym środkiem fibrynolitycznym, jako iż stymuluje konwersję plazminogenu do plazmin, powodując zwiększoną fibrynolizę poprzez degracjacę fibryny [14, 15].

STĘŻENIE W OWOCU ANANASA:

W zależności do pochodzenia owocu ananasa, zawartość bromelainy w miąższu wynosi 10-20mg na 100g.

PRZECIWWSKAZANIA:

- ciąża oraz kobiety karmiące piersią
- wrzody

- stosowanie leków przeciwzakrzepowych

- stosowanie antybiotyków

- alergia spożywcza

- operacja chirurgiczna

O autorze

Patryk Iwański

Medycyna funkcjonalna, dietetyka sportowa, konsultacje żywieniowe i doradztwo przy chorobach przewlekłych.

› Zobacz wszystkie artykuły

1 komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad