Popularne artykuły

Brokuły – ważny składnik diety w nowotworach
Healthy Lifestyle

Brokuły – ważny składnik diety w nowotworach 

Być może nie jesteś fanem brokuła i jego specyficznego smaku, ale nie można mu odmówić pewnych własności, jakie posiadanie w kontekście wpływu na zdrowie ludzkiego organizmu, między innymi chroniąc nas przed powstawaniem nowotworów. Brokuł, ale także jego krewni z rodziny warzyw krzyżowych - jak brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż – zawierają związek, który dezaktywuje gen, o którym wiadomo iż odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu się wielu odmian ludzkich nowotworów.

W eksperymencie omawianym w tym tekście badacze wzięli na celownik wpływ pewnego związku z jadalnych roślin krzyżowych na gen WWP1, gdzie w tym celu wykorzystano zwierzęta o podniesionym ryzyku powstania nowotworu. Autorzy badania uważają, że odkryli ważny czynnik, a jednocześnie piętę achillesową guzów, co pozwoli w przyszłości regulować wzrost nowotworów oraz wprowadzi nowe metody terapii.

Jak to wszystko działa? PTEN jest znanym w dziedzinie onkologii genem tłumiącym wzrost nowotworów, jednocześnie jego działanie często ulega mutacji, supresji, spadkowi efektywności, jak obserwuje się w przypadku ludzkich nowotworów. Niektóre odziedziczone mutacje PTEN mogą powodować zespoły charakteryzujące się podatnością na raka i wady rozwojowe. Ponieważ całkowita utrata aktywności genu wyzwala nieodwracalny i silny mechanizm awaryjny, który hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, tak rzadko spotykanym jest aby obie kopie genu (ludzie posiadają dwie kopie każdego genu – po jednym od każdego rodzica) były tym dotknięte. Zamiast tego komórki nowotworowe wykazują niższy poziom PTEN, co naukowcom nasunęło pytanie – czy przywrócenie aktywności PTEN do właściwego poziomu w warunkach wzrostu nowotworu może aktywować mechanizm hamujący jego proliferację.

W tym celu autorzy badania zidentyfikowali cząsteczki i związki regulujące funkcje i aktywność PTEN.

Przeprowadzając serię eksperymentów na myszach ze skłonnością do nowotworów oraz na laboratoryjnie wyhodowanych komórkach ludzkich, zespół badaczy odkrył, że gen WWP1 (również znany ze swojej roli we wzroście nowotworu) wytwarza enzym hamujący aktywność PTEN na proces wzrostu guza. Jak z dalszych analiz wynikało, aktywność WWP1 może być tłumiona przez związek znajdujący się między innymi w brokułach, jakim jest indolo-3-karbinol (I3C), a do takich wniosków doszli na drodze analizy kształtu fizycznego enzymu.

Aby zweryfikować słuszność swojej tezy naukowcy przetestowali wpływ I3C na nowotwory poprzez podanie tegoż związku gryzoniom ze skłonnością do nowotworów. Jak się okazało, podanie I3C inaktywowało WWP1, co w konsekwencji prowadziło do zwolnienia blokady, jaką WWP1 wywierał na gen PTEN i ten mógł w prawidłowy dla siebie sposób wpływać supresyjnie na nowotwór. Tak więc I3C, zawarty w warzywach krzyżowych, jak właśnie brokuł czy kapusta, wpływa pośrednio na aktywność genu hamującego wzrost nowotworu.

Aby jednak powstrzymać się od nadmiernego optymizmu, autorzy badania przeliczają iż aby I3C dostarczony na drodze spożywanych pokarmów mógł osiągnąć odpowiednio wysoką koncentrację, potrzeba spożywać aż 1kg warzyw krzyżowych na dzień… i to najlepiej (choć powątpiewam czy to przymus z racji tego, że biodostępność związków prozdrowotnych z roślin rośnie na drodze ich obróbki termicznej, jak wykazały inne badania) niegotowanych, jak sugerują ci sami naukowcy, aby zebrać ich potencjalne korzyści zdrowotne. Z tego tytułu autorzy badania pracują nad pokrewnymi do I3C inhibitorami WWP1.

Niekoniecznie jednak nie warto interesować się samym I3C i pewna ilość dostarczana w diecie na pewno będzie miała swoje przełożenie na nasze zdrowie, w tym też w kontekście prewencji nowotworowej. A w przypadku faktycznych zmian nowotworowych, I3C można dostarczyć z pożywienia tyle, ile się uda, a pozostałą część z suplementu, tym samym ułatwiając sobie życie i w wygodny sposób zwiększając koncentrację tego związku w diecie.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *