ból gardła
Healthy Lifestyle Odżywianie

Ból gardła – dlaczego nie można go lekceważyć?

Ból gardła często towarzyszy przeziębieniu przy grypie i może być związany z chorobą wirusową lub bakteryjną. Czasami jest to objaw przeciążenia czy podrażnienia gardła podczas którego pojawia się również chrypka i problemy z głosem.

Istnieje wiele domowych sposobów na chrypkę - od nawilżania przez płukanie, a nawet jedzenie nie zawsze smacznych, domowych specyfików czy mikstur. Faktem jest, że jedne działają mniej, drugie bardziej, ale zawsze warto wypróbować i przekonać się, które sposoby sprawdzają się u nas.

Na naszym rynku dostępnych jest mnóstwo tabletek do ssania czy syropów na gardło, ale warto pamiętać, że jeżeli dopadnie nas np. angina, której głównym objawem jest właśnie silny ból gardła, nawet najlepsze domowe sposoby czy ziołowe tabletki nie pomogą. Wtedy należy bezzwłocznie zgłosić się do lekarza, który jeśli zdiagnozuje anginę, przepisze nam antybiotyk.


Jakie są przyczyny bólu gardła?

Najczęstszą przyczyną są infekcje, których to głównymi sprawcami są wirusy. Niszczą one błonę śluzową gardła, nosa oraz oskrzeli. W konsekwencji musimy zmagać się z przeziębieniem, grypą czy np. zapaleniem zatok. Dlatego tak ważne jest dbanie o naszą odporność, dzięki czemu będziemy mniej podatni na różnego rodzaju infekcje.

Ból gardła i chrypka często wywołane są także przez silne podrażnienie, czyli tzw. ''zdarcie gardła''. Zanieczyszczone, zbyt suche czy zadymione powietrze również może być przyczyną bólu. Gdy długo będziemy przebywać w takim miejscu, a do tego sami będziemy palić papierosy i spożywać alkohol, nasze gardło zbuntuje się i zacznie boleć.

Przyczyną może być również spożywanie dużej ilości bardzo gorących lub ostrych potraw. W tym przypadku nie jest to wynik choroby, lecz intensywnego podrażnienia.

Może zdarzyć się tak, że przyczyną bólu gardła będzie angina, której w żadnym wypadku nie można bagatelizować, ze względu na to, że powikłania po niej są bardzo groźne dla naszego zdrowia. Początkowo może ona dawać objawy podobne do przeziębienia, ale nie jest to do końca prawda. Angina bowiem zaczyna się od silnego bólu w okolicy gardła, które staje się czerwone, a na powiększonych migdałkach pojawia się biały nalot. Nazywana jest ona anginą białą. Czasami jednak bakterie od razu wnikają w głąb migdałków i biały nalot nie jest tak widoczny. Są one wtedy opuchnięte i bardzo czerwone. Wtedy mamy do czynienia z anginą czerwoną.

Jedynym objawem podobnym do przeziębienia jest złe samopoczucie, ból głowy oraz ogólne osłabienie, lecz kiedy występuje również silny ból gardła, należy je obserwować oraz jeżeli ból długo się utrzymuje powinniśmy zgłosić się do lekarza. Jeśli angina zostanie zdiagnozowana, lekarz najprawdopodobniej przepisze antybiotyk i zleci kilkudniowy odpoczynek.


Domowe sposoby na ból gardła

Chyba każdy z nas doświadczył w swoim życiu problemów z gardłem. Jest kilka powszechnie znanych sposobów radzenia sobie z nim, które to możemy przygotować sami w domu. W większości przypadków mogą one przynieść szybką ulgę bez konieczności natychmiastowego zgłaszania się do lekarza. Oto kilka domowych sposobów, które powinny przynieść szybką ulgę.


Miód

Miód spożywany z herbatą lub samodzielnie jest popularnym domowym lekarstwem na ból gardła. Jedno z badań wykazało, że miód jest także skuteczny w łagodzeniu nocnego kaszlu i działa lepiej niż ogólnodostępne środki przeciwkaszlowe. Inne badania wykazały, że miód jest skuteczny podczas leczenia ran, co oznacza, że ​​może przyspieszyć także leczenie bólów gardła różnego pochodzenia.


Czosnek

Czosnek ma naturalne właściwości antybakteryjne, dlatego najlepiej spożywać go kiedy ból gardła jest objawem przeziębienia. Zawiera on bowiem allicynę, związek znany ze swojej zdolności do zwalczania infekcji. Badania wykazały, że regularne spożywanie czosnku może pomóc w zapobieganiu przeziębieniom. Jedzenie 2-3 ząbków surowego czosnku dziennie wystarczy, aby wspomóc organizm w walce z infekcją.

Czosnek najlepiej spożywać na surowo np. z kanapkami czy mlekiem i miodem, ale także dobrym pomysłem będzie sporządzenie domowego syropu z czosnku, który jest jeszcze bardziej skuteczny niż popularny sok z cebuli.

Jak przygotować syrop z czosnku?

Należy zmiażdżyć kilka ząbków czosnku i wymieszać z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Do tego wlać pół szklanki chłodnej, przegotowanej wody. Następnie syrop należy przecedzić przez sito. Tak przygotowaną miksturę powinno się spożywać trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

ból gardła


Płukanki wodą z solą

Płukanie gardła ciepłą wodą z dodatkiem soli może złagodzić ból gardła. Płukanka ta stosowana kilka razy dziennie podczas choroby może być pomocna w niszczeniu bakterii w gardle, zmniejszaniu obrzęku oraz oczyszczaniu gardła. Taką płukankę należy stosować przez kilka dni, co 3 godziny.


Lody

Niestety nie ma jednoznacznych badań potwierdzających teorię, że lody mogą być pomocne przy bólu gardła. Są one jedynie zalecane osobom po zabiegu usunięcia migdałków, ponieważ gardło jest wtedy opuchnięte, a lody zwężają naczynia krwionośne i dzięki temu możemy naturalnie znieczulić nasze gardło.

Jeśli chodzi o jedzenie lodów podczas zwykłego bólu gardła, faktycznie mogą pomóc uśmierzyć lekki ból gardła pod warunkiem, że będziemy je jeść powoli, tak aby nasze gardło delikatnie przyzwyczajało się do ich niskiej temperatury.

Pod żadnym pozorem nie wolno leczyć anginy wyłącznie lodami ze względu na to, że nieodpowiednio leczona może nieść za sobą szereg niebezpiecznych dla naszego zdrowia skutków takich jak np. choroby serca czy nerek.


Picie dużej ilości płynów

Nawadnianie organizmu podczas bólu gardła jest bardzo ważne. Kiedy jesteś odwodniony, nasze ciało nie może wytworzyć wystarczającej ilości śliny, aby utrzymać naturalne nawilżenie gardła. Brak odpowiedniego nawodnienia może spowodować pogorszenie obrzęku gardła i pogłębienie stanu zapalnego.

Woda to dobry wybór, podobnie jak ciepłe herbaty lub zupy. Herbata słodzona miodem może pomóc złagodzić podrażnione gardło. Dobrym wyborem jest również ta zielona, która ma działanie przeciwbakteryjne, łagodzące ból oraz jest bogata w przeciwutleniacze, ale także pomaga zmniejszyć stan zapalny.

Należy jednak zwrócić uwagę na temperaturę napoju czy zupy, ponieważ spożywanie ich zbyt gorących może poparzyć gardło, które i tak już jest podrażnione oraz sprawi to że ból będzie jeszcze większy. Unikaj także kofeiny i alkoholu, które mogą jeszcze bardziej wysuszać gardło.

ból gardła


Jak chronić się przed zarazkami?

Jednym ze sposobów zapobiegania infekcjom, które wywołują ból gardła, jest częste mycie rąk ciepłą wodą z mydłem. Jeśli nie masz dostępu do bieżącej wody, użyj środka dezynfekującego do rąk na bazie alkoholu. Myj ręce za każdym razem, gdy dotykasz często dotykanych powierzchni w miejscach publicznych takich jak np. klamki, klawiatury, ale także po witaniu się z kimś.

Staraj się unikać przebywania w pobliżu każdego, kto jest chory. Nie udostępniaj nikomu przedmiotów osobistych, takich jak ręczniki, szklanki czy sztućce. Należy również pamiętać o utrzymywanie swojego ciała w dobrej kondycji poprzez zdrowe odżywianie, wysypianie się oraz codzienne aktywności fizyczne.


Podsumowanie

Ból gardła zazwyczaj bywa niegroźny i znika wraz z innymi objawami przeziębienia po kilku dniach. Jednak jeżeli utrzymuje się długo, należy pamiętać o zgłoszeniu się do lekarza, który po zbadaniu nas przepisze leki lub antybiotyk w przypadku np. anginy.

Długotrwałego bólu gardła nigdy nie wolno bagatelizować. Można wypróbować stare, sprawdzone domowe sposoby, dzięki którym najprawdopodobniej ból i obrzęk szybko miną.


Źródła:

https://www.healthline.com/symptom/throat-irritation

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/manage/ptc-20202009

http://www.cdc.gov/getsmart/community/for-patients/common-illnesses/sore-throat.html

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/top-raw-honey-benefits

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/honey/faq-20058031

https://www.healthline.com/symptom/dehydration

https://www.healthline.com/health/humidifiers-and-health

https://www.healthline.com/symptom/fever

https://www.healthline.com/health/strep-throat

https://www.healthline.com/symptom/difficulty-in-swallowing

http://www.uptodate.com/contents/sore-throat-in-children-beyond-the-basics

O autorze

Bartosz Ciesielski

Bartosz Ciesielski

Dietetyk sportowy i kliniczny, psychodietetyk oraz diet coach, członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, założyciel FitMed.

Dzięki ciągłemu poszerzaniu swojej wiedzy, otrzymał wiele tytułów, m.in Dietetyk Przyjazny Chorym na Celiakię. Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami auto-immunologicznymi, gdzie osiąga bardzo dobre rezultaty. Specjalizuje się zwłaszcza w chorobach tarczycy. Prowadzi również sportowców zarówno na poziomie amatorskim jak i zawodowym.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad