Popularne artykuły

Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?
Healthy Lifestyle

Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować? 

Betaina HCL jest składnikiem, z którego powstaje kwas żołądkowy – niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, zwłaszcza białek [1]. Sporadycznie występująca niestrawność może być wynikiem drażnienia kwasem solnym tkanek przełyku, jednakże wiele badań potwierdza, że w zasadzie najczęstszą przyczyną niestrawności jest niedobór kwasu solnego w żołądku.

Kwas żołądkowy normalnie produkowany jest przez komórki okładzinowe żołądka, a zadaniem pracującego żołądka jest rozbijanie pokarmów na mniejsze części, składniki odżywcze, które w następnej kolejności trafiają do dalszych odcinków układu pokarmowego, w celu dalszego trawienia oraz absorpcji. Prawidłowo pracujący żołądek zmniejsza obciążenie pozostałych narządów układu pokarmowego, jak produkcję soków przez trzustkę.

Tylko efektywnie pracujący układ pokarmowy zapewnia należycie efektywną absorpcję składników odżywczych, niezbędnych do harmonijnej pracy organizmu. Aminokwasy, peptydy z białek, minerały, witamina B12, kwas foliowy – to tylko przykłady elementów pokarmowych, które wymagają odpowiedniej produkcji kwasu żołądkowego do wchłonięcia i dalszego użytkowania przez organizm. Również odpowiedniej jakości kwas żołądkowy (kwasowe pH) jest niezbędny do wytworzenia enzymu trawiennego, jakim jest pepsyna. Pepsyna powstaje na skutek przekształcenia z pepsynogenu, który z kolei produkowany jest przez komórki główne. Zadaniem pepsyny jest wsparcie procesu trawienia na drodze rozbijania białek na mniejsze struktury – aminokwasy i peptydy.

Odpowiednia praca żołądka niezbędna jest również do zachowania prawidłowej gospodarki bakteryjnej jelit. Po pierwsze kwas produkowany w żołądku pełni funkcję bariery, która zapewnia bezpieczeństwo układu pokarmowego przed mikoorganizmami, jak drożdżaki, wirusy, chorobotwórcze bakterie. Po drugie zaś, prawidłowo strawione pokarmy zapobiegają procesowi ich fermentacji, gdzie proces ten prowadzi do zaburzeń mikroflory jelitowej.

Badania donoszą, iż produkcja kwasu solnego osłabia się wraz z postępującym wiekiem. Co więcej, stres i czynniki takie jak chociażby niedosypianie również zaburzają prawidłową produkcję kwasu solnego w żołądku. Pieczenie w przełyku, wzdęcia, odbijanie się pokarmów, dyskomfort trawienny są częstymi powikłaniami niedostatecznej jakości trawienia.

Spożyty pokarm trafia do żołądka za pomocą przełyku. Przełyk połączony jest z żołądkiem tzw. zwieraczem przełyku, które zapobiega cofaniu się treści pokarmowych. Głównym sygnałem do zacieśnienia się zwieracza przełyku jest odpowiedni poziom kwasu solnego – bez niego przełyk może pozostać niedomknięty, co wywoła związane z tym dolegliwości.

W pewnym badaniu oszacowano zależność powstawania niedoborów witaminy B12 u starszych osób [2]. Naukowcy, w oparciu o badania epidemiologiczne, szacują że problem ten dotyka powyżej 20% seniorów. Przyglądając się szczegółowo 200 osobom z niedoborem witaminy B12 zauważono, że przeszło 60% tych osób jest deficytowe w kobalaminę z powodu złego wchłaniania/ trawienia pokarmów i witaminy B12. Pomijanie produktów w diecie obfitujących w kobalaminę, jak mięsa, jaja, stanowiło około 20% przypadków deficytu tej witaminy. 15-20% przypadków wynikało z niedokrwistości złośliwej, w której atakowane są komórki okładzinowe żołądka.

Optymalna produkcja kwasu solnego pozwala uwolnić związane z białkami mikroelementy, jak witamina B12, ażeby ta w niezwiązanej formie mogła zostać wchłonięta do krwi na dalszym etapie odcinka pokarmowego – w jelicie cienkim poprzez kosmki jelitowe. Do jelita cienkiego witamina B12 trafia związana z białkiem transkobalamina-1, które wytwarzane jest przez komórki okładzinowe żołądka. Zadaniem tego białka jest ochrona kobalaminy przed kwaśnym sokiem żołądkowym. W jelicie cienkim zaś, białko to wypuszcza kobalaminę na drodze działania enzymów trzustkowych, aby ta mogła zostać wchłonięta do krwiobiegu.

Betaina HCL jako dodatek do suplementacji znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie występują objawy nieprawidłowego trawienia – zgaga, ociężałość żołądka po posiłku, odbijanie się pokarmów, wzdęcia czy anemia. Również infekcje, jak helicobacter pylori czy kandydoza układu pokarmowego będą wskazaniem do zastosowania betainy HCL, jako wsparcia procesu eradykacji.
Przeciwwskazaniem zaś do zastosowania będą wrzody oraz nadżerki żołądka.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *