Popularne artykuły

Arginina – podstawowy aminokwas
Tablet with the chemical formula of Arginine
Badania suplementów

Arginina – podstawowy aminokwas 

Arginina jest to aminokwas należący do grupy aminokwasów endogennych, które powstają w organizmie lub egzogennych, które musimy dostarczyć wraz z pożywieniem. Od dawien dawna uznaje się, iż L-arginina to doskonały sposób na zwiększenie wydolności organizmu, jak również i poprawa osiąganych wyników podczas wysiłku fizycznego. Okazuje się jednak, że prowadzone badania nie wykazały w tych aspektach takich wniosków stąd też rodzi się pytanie- czy warto ją stosować? Faktem jest, że przy jednorazowej dużej dawce efekty są widoczne, ale suplementacja tym aminokwasem tak naprawdę nie ma żadnego pozytywnego skutku dla organizmu.

Działanie argininy

L-arginina jest substancją, która bierze udział w reakcji chemicznej tlenku azotu, który to z kolei ma ogromnie pozytywny wpływ na człowieka. Powoduje on między innymi rozkurcz mięśni gładkich, zwiększenie odporności organizmu, jak również i poprawienie efektywności podczas wysiłku fizycznego. Jej działanie jest niezwykle szerokie, bowiem to arginina także doskonale wpływa na gojenie się ran i oparzeń, to ona reguluje działanie hormonu wzrostu, insuliny i glukagonu, a także ona znacząco wpływa na opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Chroni wątrobę, nerki i układ nerwowy. Jest niezastąpiona, ale w nadmiarze może okazać się szkodliwa.

    Dawkowanie argininy

    Arginina w określonych ilościach wytwarzana jest przez organizm człowieka, częściowo występuje również w jedzeniu. Produktami, w których jej ilość jest największa są: wołowina, wieprzowina, sery twarogowe, mleko, jogurty, migdały, tuńczyk soczewica, jaja.

    W przypadku osób uprawiających sporty l-arginina przyjmowana jest jako suplement diety. Wcześniej uważano, iż wpływa ona znacząco na siłę, na kondycję, na wzrost masy mięśniowej i na regenerację. Badania tego jednak nie potwierdziły, dlatego też wielu zadaje sobie pytanie po co więc ją stosować. Jeśli ktoś jednak chce suplementować się argininą zalecana dawka wynosi 4-6 gramów na dobę. W pożywieniu dostarczamy ej 3-6 gramów dlatego też zbędne jest suplementowanie się sztucznymi produktami.

    Badania potwierdzające skuteczność argininy

    Według przeprowadzonych badań, w których to jednej grupie podawano 1g argininy i 1 g ornityny na dobę, drugiej 1 g witaminy C i wapnia zauważono, iż pierwsza grupa miała lepsze wyniki w kwestii przyrostu masy mięśniowej i siły mięśni. Tak naprawdę jednak istnieje duże prawdopodobieństwo, że witamina C osłabia ten przyrost i siłę stąd też prawdopodobieństwo, że arginina wcale nie ma wpływu na siłę i wzrost masy, o czym od jakiegoś czasu głośno mówią i inni naukowcy zajmujący się badaniem tego aminokwasu.

    A na co z pewnością wpływa pozytywnie arginina w odpowiednich ilościach?

    • Reguluje arytmię serca
    • Zmniejsza śmiertelność związaną z chorobami układu sercowo- naczyniowego
    • Redukuje ból u pacjentów z chromaniem przestankowym
    • Wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową
    • Działa na poprawę odporności
    • Wpływa na zachowanie ciągłości bariery jelitowej
    • Reguluje metabolizm
    • Pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki
    • Zmniejsza lepkość krwi
    • Obniża ciśnienie skurczowe i rozkurczowe
    • Poprawia insulinowrażliwość u pacjentów z cukrzycą typu II

    Jak więc widać arginina ma ogromnie duże znaczenie dla organizmu człowieka. Należy jednak zdać sobie sprawę z tego, iż poprzez pożywienie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi taką jej ilość, by była ona wystarczająca. Wspomaganie się suplementami de fakto okazuje się, że nie ma znaczącego wpływu na wzrost masy mięśniowej i zyskanie siły. Odpowiednia ilość argininy daje mnóstwo korzyści dla organizmu, ale przy zachowaniu zdrowego rozsądku w jej dawkowaniu.

    Powiązane artykuły

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są zaznaczone *