Popularne artykuły

Arginina – aminokwas na wsparcie treningowe
Blackboard with the chemical formula of Arginine
Badania suplementów

Arginina – aminokwas na wsparcie treningowe 

Arginina jest to aminokwas zasadowy, zwany inaczej l-argininą, który organizm wytwarza sam z innych związków znajdujących się w organizmie. Arginina zamieniana jest w tlenek azotu, w agmatynę oraz w kwas glutaminowy. Głównym jej zadaniem jest transport tlenu do komórek i lepszy przepływ krwi przez naczynia krwionośne, a także i mięśnie. Wchodzi ona w skład białka nasienia, bierze udział w syntezie hormonu wzrostu.


Działanie argininy

Działanie argininy na organizm człowieka, a także w sposób szczególny na osoby trenujące jest bardzo duży. Nie bez powodów jej zażywanie jest tak bardzo popularne. Na co więc wpływa?

  • jest substratem w syntezie tlenku azotu powodując rozluźnienie mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych doprowadzając do lepszego przepływu krwi,
  • wspomaga profilaktykę i terapię miażdżycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia i arytmii serca,
  • wspomaga regenerację po treningu,
  • wpływa na stan mikroflory jelitowej,
  • ma znaczenie we wsparciu systemu odpornościowego,
  • reguluje metabolizm,
  • wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki,
  • zmniejsza lepkość krwi,
  • obniża ciśnienie skurczowe i rozkurczowe,
  • poprawia insulino wrażliwość u chorych z cukrzycą typu II.
Wzór strukturalny argininy
Wzór strukturalny argininy

Dawkowanie argininy

Zalecana dawka przyjmowania argininy wynosi 5 gramów na dobę i zaleca się przyjmowanie jej po treningu. Nie powinniśmy zwiększać dawki, gdyż nadmiar może doprowadzić do wystąpienia skutków ubocznych, w tym do obniżenia odporności, nasilenia problemów gastrycznych, a także do suchości skóry i włóknienia nerek.

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania argininy

Podczas stosowania argininy ważne jest, aby pamiętać o możliwych przeciwwskazaniach i skutkach ubocznych. Arginina nie jest zalecana dla osób z aktywnym wirusem opryszczki, ponieważ może ona przyspieszać jego rozwój. Dodatkowo, osoby cierpiące na schorzenia nerek czy wątroby powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji argininą. Kobiety w ciąży i karmiące piersią również powinny zachować ostrożność. Skutki uboczne stosowania argininy mogą obejmować bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę, gorszenie astmy oraz reakcje alergiczne. W przypadku zaobserwowania niepożądanych efektów, należy natychmiast przerwać zażywanie suplementu i skonsultować się z lekarzem.

    Rodzaje argininy

    Występuje kilka odmian argininy, które można wybrać w zależności od naszych preferencji, od ceny, jak również i od sposobu przyjmowania tego suplementu. I tak wyróżnić możemy między innymi:

    • L-arginina - jest to aminokwas występujący w wolnej formie, bardzo popularny, ale wykazuje niską tolerancję przez co należy stosować jej więcej.
    • AAKG - jest to alfa-ketoglutaran L-argininy, który wykazuje większą wchłanialność niż sama l-arginina. Wspomaga syntezę białek, rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia transport składników aktywnych do komórek.
    • chlorowodorek l-argininy jest to arginina dobrze rozpuszczalna w wodzie, ale stosunkowo wolno przyswajalna.
    • jabłczan l-argininy - jest to sól powstała z połączenia l-argininy i jabłczanu. Dobrze przyswajalny, szybko działający, ale wykazujący krótkotrwałe efekty.
    • piroglutamat l-argininy - jest to sół powstała z połączenia argininy z kwasem piroglutaminowym. Suplement ten wzmacnia endogenną produkcję hormonu wzrostu.
    • ester etylowy l-argininy - jest to arginina postała w wyniku estryfikacji. Arginina taka jest bardzo stabilna i biodostępna. Choć jest to suplement stosunkowo drogi, wykazuje jedne z najlepszych właściwości.

    Podsumowanie

    Arginina, zwana również l-argininą, jest aminokwasem zasadowym, który odgrywa kluczowe role w organizmie człowieka. Jest przede wszystkim odpowiedzialna za transport tlenu do komórek i poprawę przepływu krwi, co czyni ją niezwykle korzystną dla osób aktywnych fizycznie. Arginina również wspomaga profilaktykę i terapię wielu chorób sercowo-naczyniowych, wpływa pozytywnie na stan mikroflory jelitowej, reguluje metabolizm, wspiera utrzymanie szczupłej sylwetki, a także obniża ciśnienie krwi. Jest równie ważna dla osób z cukrzycą typu II, poprawiając ich wrażliwość na insulinę. Przyjmuje się zalecaną dawkę 5 gramów na dobę, zwracając uwagę, aby nie przekroczyć tej ilości i uniknąć potencjalnych skutków ubocznych. Na rynku dostępne są różne formy argininy, które można wybrać w zależności od indywidualnych preferencji, cen i sposobu suplementacji. Wszystko to razem czyni argininę niezwykle cennym suplementem dla zdrowia i dobrej kondycji fizycznej.

    Powiązane artykuły

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są zaznaczone *