Diety Odżywianie Zdrowe Przepisy

ZUPA KREM Z DYNI (keto, paleo, LCHF, optymalny)

Sezon na dynie w pełni więc dzielę się z Wami przepisem na zupę krem z dyni 😉 Jest to moja ulubiona jesienna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Nie dość, że jest smaczna i sycąca to również bardzo zdrowa, dzięki takim składnikom jak kurkuma, imbir, chilli czy czosnek, które mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.

Składniki:

  • 500 ml rosołu
  • 400 g dyni hokkaido
  • 1 duża marchewka z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g tłuszczu (olej kokosowy – keto, LCHF, paleo, masło klarowane – keto, optymalna, LCHF)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta chilli do smaku
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • pestki dyni
  • chipsy z boczku
  • mięso z rosołu

Zupa jest przygotowywana na bazie tradycyjnego rosołu . Ja często mam zamrożony lub po ugotowaniu dużego garnka w kolejne dni robię z nich różne zupy krem np. z brokułów, pomidorów lub właśnie z dyni.

Zagrzać w garnku rosół.

Dynia hokkaido nie wymaga obierania ze skórki, dlatego należy ją umyć, przekroić na ćwiartki i wyjąć wnętrze z pestkami.

Pokroić dynię na kawałki wielkości ok 3 cm a następnie umieścić je z marchewką z rosołu w gorącym bulionie tak aby zanurzyły się w całości.

Cebulę i czosnek obrać a następnie pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć lekko cebulę i czosnek z kurkumą.

Zeszkloną cebulę i czosnek dodać do garnka z rosołem i dynią. Dodać pozostałe przyprawy a następnie gotować całość do miękkości przez ok 20-30 minut.

Na tłuszczu podsmaż plastry boczku tak aby powstały chipsy bekonowe.

Gdy składniki zupy są już miękkie zmiksować całość na gładki krem.

Podawać z ulubionymi dodatkami np. z mięsem z rosołu lub przygotowanymi chipsami bekonowymi, pestkami dyni, natką pietruszki.

Zupa idealnie nadaje się również do mrożenia więc jest kolejnym praktycznym daniem dla osób, które nie maja czasu na codzienne gotowanie 😉

BTW zupy na bazie rosołu bez dodatków: 1110g, 1022 kcal, B 38g, T 70g, W 60g. W 100g: 92 kcal, B 3,5g, T 6,3g, W 5,4g.

O autorze

AleksandraLCHF

AleksandraLCHF

Mam na imię Ola i od 2013 roku jestem fanką LCHF oraz ketozy, dzięki którym udało mi się schudnąć ponad 25 kg oraz odzyskać zdrowie. Za namową męża i znajomych założyłam bloga o odżywianiu LCHF (low carb high fat). Znajdują się na nim informacje na temat diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak LCHF, ketogeniczna, optymalna czy paleo a także przepisy dla osób z nietolerancjami m.in. glutenu czy laktozy. Choć blog początkowo miał być typowo kulinarny to cały czas zmienia się i rozwija podobnie jak ja i moje podejście do ketozy, która jest najbliższa mojemu sercu. Staram się aby ludzie zrozumieli, że ketoza to nie tylko odpowiedni model odżywiania ale przede wszystkim życie w zgodzie z naturą, czerpanie pozytywów ze słońca i zimna, dbanie o rytm dobowy i roczny organizmu oraz wiele innych niedocenianych w dzisiejszych czasach "tricków" ;)

Zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia i cieszenia się zdrowiem oraz życiem!

› Zobacz wszystkie artykuły

6 komentarzy

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad