Suplementacja Suplementacja podczas odchudzania Suplementy diety

Wysoki poziom homocysteiny – jak sobie z nim radzić?

Powinniśmy zacząć od tego czym jest homocysteina. To aminokwas siarkowy, który powstaje w naszym organizmie w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny. Tę z kolei pobieramy ze spożytego białka.
Homocysteina jest dla nas o tyle istotna, że zamienia się w inne aminokwasy, które są niezbędne przy budowie tkanek. Problemy występują, gdy cierpimy na niedobory kwasu foliowego i witaminy z grupy B, co może być spowodowane mutacją genu MTHFR, spożywaniem silnie przetworzonych produktów, nadmiarem alkoholu i leków. Przy ich niedoborze przemiana homocysteiny jest obniżona, a czasem wręcz zahamowana. Oznacza to, że w naszej krwi gromadzi się jej niebezpiecznie wysoki poziom, co może ostatecznie doprowadzić do zatrucia organizmu.

A do czego może prowadzić to zatrucie? Do niezwykle poważnych dolegliwości, których nie wolno lekceważyć. Oto one:

– zawał serca,
– udar mózgu,
– cukrzycę typu 1,
– cukrzycę typu 2,
– choroby i niewydolność nerek,
– nowotwory,
– osteoporoza,
– choroby układu krążenia,
– chorobę zakrzepową,
– zastoinową niewydolność serca,
– zwyrodnienie plamki żółtej,
– kumulowanie się toksyn w organizmie,
– stany zapalne,
– obniżona odporność,
– migreny,
– choroba Alzheimera,
– depresja,
– uszkodzenia mitochondriów komórkowych.

Paskudna sprawa. Połowa tej listy może doprowadzić do zgonu, druga połowa do poważnych komplikacji i kalectwa. Trzeba kontrolować poziom homocysteiny w swoim organizmie. Pamiętajmy, że jej poziom we krwi powinien wynosić od 5 do 14 mol/l. Gdy przekroczymy poziom 15 mol/l powinniśmy się poważnie zaniepokoić i podjąć natychmiastowe kroki w celu zmniejszenia wyniku. Warto wiedzieć, że niebezpieczeństwo może zacząć się już na poziomie od 11 do 13 mol/l. Ten wynik może prowadzić do uszkodzeń w układzie krwionośnym. Najlepiej zadbać o to, by utrzymać się na poziomie poniżej 10 mol/l.

No dobrze, skoro wiemy co nam dolega możemy z tym walczyć. Najgroźniejszy jest wróg nieznany. Jak więc obniżyć poziom homocysteiny? Pomogą w tym kwas foliowy (foliany), witamina B12, witamina B6, TMG, cholina i tauryna. Szczególnie interesują nas dwa pierwsze. Stężenie homocysteiny we krwi może obniżyć się nawet o połowę po spożyciu kwasu foliowego na czczo. Pamiętajmy jednak, że w przypadku mutacji genu MTHFR musimy spożywać kwas foliowy i witaminę B12 w metylowanej postaci. W przeciwnym razie zrobimy sobie krzywdę dodatkowo obciążając organizm na skraju wytrzymałości!

Występowanie tych drogocennych produktów w pokarmach:

Witamina B6mleko, jaja, mięso, drób, ryby, wątroba, drożdże, orzechy, pełne ziarna zbóż, musli, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste i banany.

Witamina B9mleko, żółtko jaj, wątroba, drożdże, zielone warzywa liściaste, marchew, dynia, morele i sok pomarańczowy.

Witamina B12 – mleko, żółtko jaj, mięso, wątroba, nerki, ryby i ostrygi.

Cholina – żółtko jaj, wątroba, podroby, mięso wołowe, kiełki pszenicy, ryby, orzechy, nasiona roślin strączkowych.

Tauryna – owoce morza, ryby morskie, wątroba, mięso (jak najmniej przerobione – dobrym przykładem jest tatar wołowy).

Właściwa suplementacja i starannie przygotowana dieta są niezbędne, ale to nie jedyna zmiana jaką powinniśmy wprowadzić. Alkohol i papierosy generalnie nie należą do najzdrowszych, lecz są kategorycznie zabronione w przypadku dużego stężenia homocysteiny. Trzeba też uważać z kawą. Wprawdzie z tej rezygnować nie musimy, ale lepiej przerzucić się na ziarnistą, którą będziemy mielić w domu. Da to nam pewność, że nie wprowadzimy do organizmu niepotrzebnych substancji. Poza tym trzeba zwiększyć ilość aktywności fizycznej. Jest to dobra rada dla każdego, ale w tym wypadku jest to obowiązek. Więcej ruchu! A zwłaszcza ruchu na świeżym powietrzu.

Znając wroga możemy z nim walczyć. Ba! Musimy z nim walczyć. Lista skutków zbyt dużego stężenia homocysteiny we krwi nie pozostawia nam innego wyboru. To nie jest lekka niedyspozycja, która zniknie jak o niej nie będziemy mówić. To poważna dolegliwość, która może doprowadzić do kalectwa i śmierci! Trzeba jak najszybciej zmienić dietę, ruszyć do ćwiczeń i wspomóc się odpowiednimi suplementami. Warto też skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. W poważnych sytuacjach dobrze jest kontaktować się ze specjalistami, którzy pomogą nam wyjść z tego niebezpiecznego stanu.

Suplementy pomocne podczas zaburzeń metylacji.

O autorze

Jakub Kola

Jakub Kola

Interesuję się suplementacją oraz dietetyką od 2004 roku. Stale doskonale się w tych aspektach. Posiadam status doradcy na największym forum sportowym w kraju.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad