Diety Odchudzanie Odżywianie Zdrowe Przepisy

WRAPY TORTILLE BEZ MĄKI (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, jajek i laktozy)

Coś dla tych, którzy tęsknią za fast foodami a są na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej. Oto wrapy do tortilli, które nie są już konsystencji naleśników czy omletów na co skarżyło się wiele osób stosując inne keto zamienniki. Dzięki użyciu odrobiny sproszkowanego korzenia konjac (magiczna roślina bez węgli) udało się  stworzyć proste i szybkie  w przygotowaniu placki nie tylko osób na LCHF, ale i tych z alergiami lub unikających glutenu, laktozy, jajek czy soi.

Składniki na 1 średnią tortillę:

  • 20 g mąki kokosowej
  • 2 g łupin babki jajowatej
  • 2 g mąki konjac
  • 40 ml wody
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • inne ulubione przyprawy

Mąkę kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami.

Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny.

Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się.

Podpiekać na suchej, rozgrzanej patelni.

Delikatnie obrócić na drugą stronę i również podpiec.

Wrapy podawać z ulubionym mięsem, warzywami i sosami.

Tortille można przechowywać w lodówce np w bawełnianej ściereczce. Jeszcze nie testowałam mrożenia ale zamierzam sprawdzić przy okazji 😉

Smacznego!

BTW 1 placka tortilli: 65 g, 70 kcal, B 3 g, T 2 g, W 3 g.

 

O autorze

AleksandraLCHF

AleksandraLCHF

Mam na imię Ola i od 2013 roku jestem fanką LCHF oraz ketozy, dzięki którym udało mi się schudnąć ponad 25 kg oraz odzyskać zdrowie. Za namową męża i znajomych założyłam bloga o odżywianiu LCHF (low carb high fat). Znajdują się na nim informacje na temat diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak LCHF, ketogeniczna, optymalna czy paleo a także przepisy dla osób z nietolerancjami m.in. glutenu czy laktozy. Choć blog początkowo miał być typowo kulinarny to cały czas zmienia się i rozwija podobnie jak ja i moje podejście do ketozy, która jest najbliższa mojemu sercu. Staram się aby ludzie zrozumieli, że ketoza to nie tylko odpowiedni model odżywiania ale przede wszystkim życie w zgodzie z naturą, czerpanie pozytywów ze słońca i zimna, dbanie o rytm dobowy i roczny organizmu oraz wiele innych niedocenianych w dzisiejszych czasach "tricków" ;)

Zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia i cieszenia się zdrowiem oraz życiem!

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad