Diety Odżywianie

Top 7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik

Trądzik jest często występującą chorobą skóry, która dotyka blisko 10% światowej populacji (1).

Wiele czynników przyczynia się do rozwoju trądziku, w tym nadmierna produkcja łoju i keratyny, bakterie powodujących trądzik, hormony, zablokowane pory i stany zapalne (2).

Związek między dietą a trądzikiem jest kontrowersyjny, ale ostatnie badania pokazują, że dieta może odgrywać znaczącą rolę w rozwoju i intensywności trądziku (3).

W tym artykule dokonamy przeglądu 7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik i przedyskutujemy, dlaczego jakość naszej diety jest tak ważna.

  1. Rafinowane zboża i cukier

Osoby cierpiące na trądzik mają tendencję do spożywania bardziej przetworzonych węglowodanów niż osoby z niewielkim lub żadnym trądzikiem (4, 5).

Pokarmy bogate w rafinowane węglowodany obejmują:

  • Chleb, krakersy, płatki lub desery z białej mąki
  • Makaron z białej mąki
  • Biały ryż i makaron ryżowy
  • Napoje gazowane i inne słodzone cukrem napoje
  • Słodziki, takie jak cukier trzcinowy, syrop klonowy, miód lub agawa

Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy często spożywali cukier, mieli o 30% większe ryzyko zachorowania na trądzik, podczas gdy ci, którzy regularnie jedli ciastka i ciasta, mieli o 20% większe ryzyko (6).

To zwiększone ryzyko można wyjaśnić wpływami rafinowanych węglowodanów na poziom cukru we krwi, a co za tym idzie – na poziomy insuliny.

Rafinowane węglowodany są szybko wchłaniane do krwioobiegu, gdzie gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Gdy poziom cukru we krwi wzrasta, poziom insuliny również się podnosi, a wysoki poziom insuliny nie jest dobry dla osób z trądzikiem.

Insulina sprawia, że ​​hormony androgenne są bardziej aktywne i zwiększają insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1). Przyczynia się to do rozwoju trądziku, zwiększając tempo wzrostu komórek skóry i zwiększając produkcję sebum (7, 8, 9).

Z drugiej strony, diety o niskiej glikemii, które nie powodują znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi lub poziomu insuliny, są związane ze zmniejszeniem agresywności trądziku (10, 11, 12).

Chociaż badania na ten temat są obiecujące, potrzeba więcej danych, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób rafinowane węglowodany przyczyniają się do powstawania trądziku.

  1. Produkty mleczne

Wiele badań wykazało związek między produktami mlecznymi, a nasileniem trądziku u nastolatków (13, 14, 15, 16).

Dwa badania wykazały również, że młodzi dorośli, którzy regularnie spożywali mleko lub lody, byli czterokrotnie bardziej narażeni na trądzik (17,18).

Jednak dotychczasowe badania nie były wysokiej jakości.

Badania te skupiały się głównie na nastolatkach i młodych dorosłych i wykazały jedynie związek między mlekiem a trądzikiem, a nie związek przyczynowo-skutkowy.

Nie jest jeszcze jasne, jak mleko może przyczyniać się do powstawania trądziku, ale istnieje kilka proponowanych teorii.

Wiadomo, że mleko zwiększa poziom insuliny, niezależnie od wpływu na poziom cukru we krwi, co może pogorszyć stan naszej skóry (19, 20, 21).

Mleko krowie zawiera również aminokwasy, które pobudzają wątrobę do produkcji większej ilości IGF-1, która została powiązana z rozwojem trądziku w wielu badaniach (22, 23, 24).

Chociaż istnieją spekulacje, dlaczego picie mleka może pogorszyć trądzik, nie jest jasne, czy produkty mleczne odgrywają bezpośrednią rolę. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia dokładnego związku przyczynowo skutkowego.

  1. Fast Food

Trądzik jest silnie związany z dietą zachodnią, bogatą w kalorie, tłuszcze i rafinowane węglowodany (25, 26).

Produkty fast food, takie jak hamburgery, hot dogi, frytki, napoje gazowane i napoje mleczne (koktajle), są podstawą typowej zachodniej diety i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku.

Jedno z badań ponad 5000 chińskich nastolatków i młodych dorosłych wykazało, że dieta wysokotłuszczową była związana z podwyższonym o 43% ryzykiem rozwoju trądziku. Regularne spożywanie fast food zwiększyło ryzyko o 17% (27).

Odrębne badanie 2300 tureckich mężczyzn wykazało, że częste spożywanie hamburgerów lub kiełbasek wiązało się z podwyższonym o 24% ryzykiem rozwoju trądziku (6).

Nie jest jasne, dlaczego jedzenie fast foodów może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku, ale niektórzy badacze proponują tezę, że może wpływać na ekspresję genów i zmieniać poziomy hormonów w sposób sprzyjający rozwojowi trądziku (28, 29, 30).

Należy jednak zauważyć, że większość badań dotyczących fast food i trądziku wykorzystywała dane zgłaszane samodzielnie. Tego typu badania pokazują jedynie schematy nawyków żywieniowych i ryzyko trądziku i nie dowodzą, że fast food powoduje trądzik. Dlatego potrzebne są dalsze badania.

  1. Żywność bogata w tłuszcze Omega-6

Diety zawierające duże ilości kwasów tłuszczowych omega-6, podobnie jak typowa dieta zachodnia, zostały powiązane ze zwiększonym poziomem stanów zapalnych skóry i trądziku (7, 31).

Może tak być dlatego, że dieta zachodnia zawiera duże ilości olejów kukurydzianych i sojowych, które są bogate w tłuszcze omega-6, oraz niewiele produktów spożywczych, które zawierają tłuszcze omega-3, takie jak ryby i orzechy włoskie (32, 33).

Ta nierównowaga kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 doprowadza organizm do stanów zapalnych, które mogą wpłynąć na pogorszenie trądziku (34, 35).

Odwrotnie, suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 może zmniejszyć poziom zapalenia i okazuje się, że zmniejsza też nasilenie trądziku (36).

Podczas gdy powiązania między kwasami tłuszczowymi omega-6 i trądzikiem są obiecujące, nie przeprowadzono randomizowanych badań kontrolowanych na ten temat i potrzeba więcej prób, aby zająć jednoznaczne stanowisko w tej sprawie.

  1. Czekolada

Czekolada jest podejrzewana o generowanie trądziku od 1920, ale jak dotąd nie osiągnięto konsensusu (37).

Kilka nieformalnych badań łączyło jedzenie czekolady ze zwiększonym ryzykiem rozwoju trądziku, ale to nie wystarczy, aby udowodnić, że czekolada powoduje trądzik (38,39).

Nowsze badania wykazały, że mężczyźni ze skłonnością do trądziku, którzy spożywali 25 gramów 99% ciemnej czekolady dziennie, mieli zwiększoną liczbę zmian trądzikowych po zaledwie dwóch tygodniach (40).

Inne badanie wykazało, że mężczyźni, którzy otrzymywali kapsułki ze 100% kakao w proszku, mieli znacznie więcej zmian trądzikowych po tygodniu niż w grupie placebo (41).

Odpowiedź na pytanie dlaczego czekolada może zwiększyć trądzik jest niejasna, chociaż jedno z badań wykazało, że jedzenie czekolady zwiększyło reaktywność układu odpornościowego na bakterie wywołujące trądzik, co może pomóc wyjaśnić te wyniki (42).

  1. Serwatka – preparaty białkowe

Białko serwatkowe jest popularnym suplementem diety (43, 44).

Jest bogatym źródłem aminokwasów leucyny i glutaminy. Te aminokwasy powodują, że komórki skóry rosną i dzielą się szybciej, co może przyczynić się do powstania trądziku (45, 46).

Aminokwasy w białku serwatki mogą również stymulować organizm do wytwarzania wyższych poziomów insuliny, co, jak już wspominaliśmy wcześniej,  jest związane z rozwojem trądziku (47, 48, 49).

W kilku analizach stwierdzono związek między spożywaniem białka serwatkowego a trądzikiem u sportowców płci męskiej (50, 51, 52).

W innym badaniu stwierdzono bezpośrednią korelację pomiędzy nasileniem trądziku, a liczbą dni przyjmowania suplementów białka serwatkowego (53).

Badania te potwierdzają związek między białkiem serwatkowym a trądzikiem, ale potrzeba znacznie więcej prób i metaanaliz, aby ustalić, czy białko serwatkowe powoduje trądzik.

  1. Żywność, na którą jesteś wrażliwy

Niektóre hipotezy zakładają, że trądzik jest powiązany ze stanem zapalnym spowodowanym spożywaniem żywności, na którą jesteśmy uczuleni (54, 55).

Potwierdza to fakt, że leki przeciwzapalne, takie jak kortykosteroidy, są skutecznymi metodami leczenia ciężkiego trądziku, a osoby z trądzikiem mają podwyższony poziom cząsteczek zapalnych we krwi (56, 57, 58).

Jednym ze sposobów, w jaki pokarm może przyczyniać się do stanu zapalnego, jest wrażliwość pokarmowa (59).

Drażliwości pokarmowe pojawiają się, gdy twój układ odpornościowy błędnie identyfikuje żywność jako zagrożenie i uruchamia atak immunologiczny (60).

Powoduje to wzrost poziomu prozapalnych cząsteczek krążących w organizmie, co może zaostrzyć trądzik (61).

Ponieważ istnieje niezliczona ilość pokarmów, na które twój układ odpornościowy może zareagować alergicznie, najlepszym sposobem na ustalenie co źle wpływa na twoje zdrowie jest przeprowadzenie diety eliminacyjnej pod nadzorem zarejestrowanego dietetyka lub specjalisty żywienia.

Dieta eliminacyjna działa poprzez tymczasowe ograniczenie liczby pokarmów w diecie, aby wyeliminować wyzwalacze i zredukować objawy, a następnie systematycznie dodawać żywność z powrotem, śledząc objawy i szukając alergenów/nietolerancji.

Testowanie wrażliwości na żywność, takie jak test uwalniania mediatora (MRT), może pomóc w ustaleniu, które produkty spożywcze prowadzą do zapalenia związanego z odpornością i zapewnić wyraźniejszy punkt wyjścia dla diety eliminacyjnej (62).

Jest to obiecująca dziedzina badań, która pomoże lepiej zrozumieć, w jaki sposób żywność, układ odpornościowy i stany zapalne wpływają na rozwój trądziku [63].

Co zatem jeść?!

Podczas gdy omówione powyżej potrawy mogą przyczyniać się do rozwoju trądziku, istnieją inne pokarmy i składniki odżywcze, które mogą pomóc w utrzymaniu czystości i zdrowia skóry.

Obejmują one:

  • Kwasy tłuszczowe Omega-3: Omega-3 mają działanie przeciwzapalne, a regularne spożywanie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia trądziku (64, 65, 66).
  • Probiotyki: Probiotyki wspierają zdrowe jelita i zrównoważony mikrobiom, co wiąże się ze zmniejszonym stanem zapalnym i mniejszym ryzykiem rozwoju trądziku (67, 68, 69, 70).
  • Zielona herbata: Zielona herbata zawiera polifenole, które są związane ze zmniejszonym stanem zapalnym i obniżoną produkcją sebum. Stwierdzono, że ekstrakty z zielonej herbaty zmniejszają ostrość trądziku po nałożeniu na skórę (71, 72, 73, 74).
  • Kurkuma: Kurkuma zawiera przeciwzapalną kurkuminę polifenolową, która pomaga regulować poziom cukru we krwi, poprawia wrażliwość na insulinę i hamuje rozwój bakterii powodujących trądzik, co może wpływać na jego redukcję (75, 76).
  • Witaminy A, D, E i cynk: te składniki odżywcze odgrywają kluczową rolę w zdrowiu skóry i układu odpornościowego i stwierdzono, że zapobiegają trądzikowi (77, 78, 79).
  • Diety paleolityczne: Diety Paleo są bogate w chude mięso, owoce, warzywa i orzechy oraz mają niską zawartość przetworzonych ziaren, produktów mlecznych i roślin strączkowych. Zostały one powiązane z niższym poziomem cukru we krwi i poziomem insuliny (80).
  • Diety śródziemnomorskie: dieta śródziemnomorska bogata jest w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, ryby i oliwę z oliwek oraz niską zawartość tłuszczów mlecznych i nasyconych. Zostało to także powiązane ze zmniejszoną ostrością trądziku (81).

Bibliografia:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25597339
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25738848
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23438493
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28606553
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27061046
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22070422
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16092796
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14527633
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18496812
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17616769
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17448569
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22678562
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15692464
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17083856
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27241803
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22386050
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27422392
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22898209
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15578035
  20. http://ajcn.nutrition.org/content/80/5/1246.short
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11451723
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23883112
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29084194
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28223742
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22870349
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26203267
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20337811
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23614736
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20930691
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26799159
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10617969
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21367944
  33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2258533
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12480795
  35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24062871
  36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23206895
  37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23438493
  38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28707712
  39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19282841
  40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26711092
  41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24847404
  42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23465690
  43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17894873
  44. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537849/
  45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24698685
  46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25567907
  47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22647249
  48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995
  49. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19471293
  50. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22988649
  51. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23257731
  52. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28326292
  53. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24474098
  54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15556722
  55. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11752811
  56. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10468806
  57. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16710590
  58. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19555434
  59. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10972377
  60. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20920818
  61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24719066
  62. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26030116
  63. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4603531/
  64. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23206895
  65. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24553997
  66. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24911523
  67. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19300508
  68. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11525176
  69. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23886975
  70. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20929951
  71. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21300025
  72. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23096708
  73. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20846135
  74. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28036057
  75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24844191
  76. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213821
  77. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16681594
  78. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27560161
  79. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25157359
  80. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19209185
  81. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22833557

O autorze

Ela

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad