Ciekawostki kulinarne Odchudzanie Odżywianie Suplementacja podczas odchudzania Suplementy diety

Tłuszcze w diecie – czy powinniśmy ich unikać?

Jeżeli zapoznamy się z różnymi poradnikami zdrowego odżywiania to odkryjemy, że tłuszcz jest rodzajem absolutnego i ostatecznego zła świata kuchni. Ten Mroczny Władca, który zatyka żyły i zwiększa obwód pasa, bije o kilka długości takich nieprzyjaciół ludzkości jak cukier i sól. W sklepach można dostać niemal wszystko bez tłuszczu, lub z jego obniżoną zawartością. Bez problemu znajdziemy wskazówki jak przygotować beztłuszczową dietę. Ba! Nawet wielu dietetyków ustawia tłuszcz na szczycie zagrożeń dla naszego zdrowia.
– Ale czy słusznie?
– Czy tłuszcz jest dla nas istotnie tak niebezpieczny?
To trudne pytanie, ponieważ tłuszcz, dokładnie tak jak policjanci w filmach z lat 80-tych, dzieli się na dobry i zły. Zły faktycznie siedzi na Czarnym Tronie i knuje jak wyśrubować w górę nasz cholesterol, albo zatłuścić i stłamsić nasze serce. Ale dobry tłuszcz to zupełnie inna historia! Jest głównym źródłem energii, pomaga nam wchłaniać minerały i witaminy, jest też niezbędny w budowie komórek. Właśnie dlatego pytanie jest trudne! Tłuszcz jest nam potrzebny i bardzo nam pomaga, ale potrafi też wyrządzić straszliwe szkody. Wszystko zależy od rodzaju wchłanianego przez nas tłuszczu.

Olej kokosowy
Przykłady zdrowych tłuszczy

I poza tłuszczem trans (który jest raczej kontrowersyjny) każdy ma dla nas jakieś pozytywne zastosowanie. Zacznijmy od tłuszczy nasyconych, które występują w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja i nabiał) i w kokosie (co czyni go chlubnym wyjątkiem ze świata roślin, które nie raczą wytwarzać tłuszczów nasyconych). Te tłuszcze są źródłem potrzebnego nam dobrego cholesterolu, zmniejszają ryzyko chorób serca, mają dobry wpływ na wątrobę i wspomagają pracę mózgu. Poza tym są to substancje, które idealnie nadają się do obróbki termicznej. Smalec, olej kokosowy i masło klarowane powinny być jedynymi tłuszczami, których używamy do smażenia.

Tłuszcze jednonienasycone występują głównie w awokado, orzechach laskowych, orzechach macadamia, oliwie z oliwek liguryjskich, pistacjach i orzechach nerkowca. One również są dla nas bardzo korzystne: zapobiegają przekształcaniu się testosteronu w estradiol, walczą ze złym cholesterolem i działają przeciwzapalnie. Są bogatym źródłem kwasów omega–9.

Tłuszcze wielonienasycone możemy znaleźć w nasionach lnu, orzechach włoskich, rybach, oleju szafranowym i oleju sojowym. Jest to źródło kwasu omega–3 i kwasy omega–6. Właściwa proporcja spożytych kwasów (w gramach 1:2-4) pozwala obniżyć cholesterol i zmniejsza ryzyko chorób serca. Warto jednak uważać, ponieważ długotrwałe zaburzenie powyższych proporcji może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych.

Fish Oil 1000mg
Przykłady zdrowych tłuszczy

No i na koniec kontrowersyjne tłuszcze trans. Dlaczego kontrowersyjne? Ponieważ to właśnie przemysłowe tłuszcze trans odpowiadają za potworną reputację reszty kuzynostwa. Mogą prowadzić do cukrzycy i chorób serca. Zwiększają też ryzyko udarów, obniżają płodność, szkodzą kobietom w ciąży i są niebezpieczne dla dzieci. Powstają w wyniku uwodornienia olejów roślinnych – oleje roślinne są wzbogacane o cząsteczki wodoru i poddane działaniu wysokiej temperatury. Robi się to po to, by zwiększyć ich trwałość, dzięki czemu powszechnie stosuje się je w konserwacji żywności. Niestety powstają też w punktach gastronomicznych i w naszych domach. Może mieć to miejsce gdy używamy olejów roślinnych do smażenia potraw (co przyczyniło się tez do negatywnych opinii na temat smażonego jedzenia).

Wniosek jest oczywisty – unikać za wszelką cenę! No właściwie to nie takie proste. Ponieważ tłuszcze trans występują również w naturze i zdecydowanie różnią się od tych przemysłowych. Działają nawet korzystnie, ponieważ mają działanie antyoksydacyjne. Znajdziemy je w mleku i jego przetworach (masło jest dobrym przykładem), oraz w mięsie zwierząt przeżuwających (najwięcej w wołowinie i baraninie).

I oto jest cały problem z tłuszczem w naszej diecie. Nie możemy go zupełnie wyeliminować, ponieważ właściwe tłuszcze wspierają nasz organizm. Są nam zwyczajnie potrzebne. Trzeba jednak spożywać odpowiednie tłuszcze, które występują w naturze i przynoszą korzystny efekt. Prawdziwym problemem i zmorą są przemysłowe tłuszcze trans. Nie dość, że są dla nas niezwykle niebezpieczne, to jeszcze występują w powszechnie dostępnych produktach.

O autorze

Jakub Kola

Jakub Kola

Interesuję się suplementacją oraz dietetyką od 2004 roku. Stale doskonale się w tych aspektach. Posiadam status doradcy na największym forum sportowym w kraju.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad