Suplementacja Suplementy diety

Suplementacja dla kobiet w ciąży || cz.2

Kontynuując temat z zeszłego tygodnia: co jeszcze warto włączyć poza kwasem foliowym i witamina d3? 🙂

Inne suplementy dla kobiet w ciąży warte uwagi to:

Kwasy tłuszczowe omega-3

Są niezbędne jeżeli chodzi o suplementację dla kobiet w ciąży, ponieważ odgrywają istotną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka (szczególnie jeśli chodzi o mózg i oczy). Ponadto, kwas DHA wydłuża czas ciąży, więc zmniejszy ryzyko przedwczesnego porodu oraz poprawia parametry urodzeniowe, czyli masę, długość ciała i obwód głowy. Zmniejsza podatność przyszłej matki na depresję poporodową i sprawia, że niemowlę może być o wiele bardziej odporne na wszelkie alergie.

Jod

Jest niezbędny, ponieważ zapobiega poronieniu i tak jak kwas DHA przedwczesnemu porodowi, zmniejsza ryzyko obumarcia płodu wewnątrzmacicznego, wpływa na rozwój mózgu, umiejętność uczenia się i zapamiętywania oraz sprzyja rozwojowi płuc płodu. Ponadto, należy o nim pamiętać, gdyż jego niedobór może prowadzić do niedorozwoju umysłowego dziecka.

Wapń

Najlepszym źródłem wapnia w diecie są produkty mleczne, sezam, migdały i inne, jednak jeśli w diecie jest za dużo fosforu wchłanianie może być zaburzone i wtedy warto suplementować ten pierwiastek. Wapń jest niezbędny w suplementacji kobiet w ciąży, ponieważ warunkuje prawidłowy rozwój kości i zębów dziecka, zmniejsza ryzyko wystąpienia u kobiety ciężarnej groźnego stanu przedrzucawkowego oraz zapobiega osteoporozie u matki w późniejszym wieku.

Żelazo

Żelazo zapobiega niedokrwistości (to najczęstsza patologia stwierdzana u kobiet w ciąży), decyduje o objętości krwi w organizmie mamy i dziecka, a jego niedobory mogą sprawić, że dziecko będzie opóźnione w rozwoju umysłowym.

Witaminy z grupy B

Witaminy te są bardzo ważne u kobiet w ciąży. Niedobory witaminy B12 mogą spowodować anemię oraz zwiększa znacznie ryzyko wad wrodzonych u dziecka. Z kolei niedobór witaminy B6 to jedna z przyczyn nudności w ciąży. Witaminy z grupy B są ważne, ponieważ poprawiają metabolizm kwasu foliowego, witamina B12 ułatwia syntezę białek uczestniczących w budowaniu kodu genetycznego, a witamina B6 wspomaga wchłanianie magnezu.

Magnez

Główne źródła magnezu to między innymi kakao, kasza gryczana, orzechy, razowe pieczywo, a nawet banany. Magnez jest niezbędny, ponieważ zapobiega nadmiernej kurczliwości mięśni (np. bolesnym skurczom czy drętwieniu), zmniejsza ryzyko nadciśnienia, wpływa na poprawę gęstości kości oraz zmniejsza znacząco ryzyko przedwczesnego porodu.

O autorze

Aleksandra

Aleksandra

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad