Ciekawostki kulinarne Odżywianie Zdrowe Przepisy

Ptasie mleczko Raffaello

Uwielbiasz smak kokosa? Koniecznie przetestuj mój przepis na proste, efektowne i niskokaloryczne ciasto.

Dodatkowo na końcu posta znajdziesz przepis na jaglane pralinki – idealnie sprawdzą się do dekoracji!

Ptasie mleczko Raffaello

Spód:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno, zmiksować z ksylitolem, dodać żółtka i ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, piec około 10 minut w 180 stopniach.

Masa kokosowa:

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4,5 łyżeczki żelatyny+1/4 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić.

Mleczko, wodę, ksylitol i wiórki wymieszać trzepaczką lub mikserem. 3 łyżki masy dodać do żelatyny, wymieszać i całość wlać do pozostałej masy.

Gdy całość lekko stężeje, wylać na wystudzony spód, odstawić do lodówki do stężenia.

 

Jaglane Raffaello

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia

Przygotowanie:

Do garnka włożyć kaszę, wlać mleczko, pół szklanki wody i dodać ksylitol. Całość gotować tak długo, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka (konsystencja ma być kremowa, trzeba często mieszać). Jeśli po wchłonięciu płynu kasza dalej będzie twarda, to dodawać stopniowo więcej wody i gotować do miękkości, dodać wiórki, wymieszać i dobrze wystudzić. Po schłodzeniu uformować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

SMACZNEGO!

O autorze

Paulina Mogilnicka

Paulina Mogilnicka

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad