Odżywianie Suplementacja Suplementy diety

Pozytywny wpływ grzybów shiitake na zdrowie

Grzyby shiitake są wykorzystywane od wieków w kuchni i medycynie dalekiego wschodu, w krajach takich jak Japonia czy Chiny (zarówno surowe, jak i suszone!). Zawierają dużą ilość  rzadkich witamin z grupy B i witaminy D. Chociaż główną korzyścią zdrowotną ich spożywania jest poprawa funkcji układu odpornościowego, shiitake mogą również pomóc obniżyć poziom cholesterolu, zwalczać otyłość, a nawet hamować wzrost komórek nowotworowych.

Grzyby shiiitake rosną obwicie na pniach drzew takich jak dąb, kasztan, klon lub na japońskim drzewie shii (to właśnie od nazwy tego drzewa pochodzi nazwa grzybów). Jest to bardzo popularny dodatek kuchni orientalnej, a także nieprzecenione źródło korzyści zdrowotnych (1).

Grzyby shiitake zyskały na popularności jako lekarstwo podczas rządów dynastii Ming. Uważano, że wywar z tych grzybów łagodzi bóle, objawy zmęczenia oraz redukuje problemy związane ze starzeniem się organizmu. Uważano także, że wspiera zdrowie serca i jest skuteczny w walce z chorobami płuc i pasożytami układu pokarmowego. Stał się również ważnym elementem leczenia zmian nowotworowych. (2)

Grzyby shiitake to jedne z pięciu najpopularniejszych grzybów uprawnych na świecie. Mają one jasnobrązowe odcień i dymny smak i są wykorzystywane głównie w przygotowaniu potraw azjatyckich, takich jak pad thai i zupy miso. Grzyby shiitake to potęga składników odżywczych i zdolność leczenia wielu chorób.

Wartości odżywcze i zastosowanie medyczne

Podawane na surowo czy też suszone – grzyby shiitake w każdej postaci oferują nam mnogość substancji odżywczych.

Grzyby shiitake pomagają w  zwiększeniu odporności organizmu i są stosowane w medycynie do leczenia chorób, które upośledzają funkcję immunologiczną, takich jak AIDS, różne rodzaje nowotworów i alergii,  infekcje oraz stany zapalne, choroby serca, hiperlipidemia (łącznie z wysokim poziomem cholesterolu we krwi), nadciśnienie, cukrzyca i zapalenie wątroby. Stwierdzono również, że są one  bardzo skuteczny w regulacji nietrzymania moczu.

Ponadto, shiitake są bogate w związki o sprawdzonych właściwościach farmakologicznych, takie jak polisacharyd lentinan stosowany w kilku dobrze przebadanych preparatach medycznych. Niektóre substancje, takie jak lentinan, lektyny i eritadenina są antybiotykami, mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Są też szeroko wykorzystywane w branży farmaceutycznej (4).

Korzyści zdrowotne

Poniżej kilka korzyści, które możecie odczuć, jeśli wprowadzicie grzyby shiitake do swojej diety:

  1. Obniżają cholesterol

Eritadenina, związek w grzybach Shiitake, zmniejsza poziom cholesterolu o około 5-10 procent po spożyciu grzybów. Ważną rolę odgrywa też inny związek, chityna, która stanowi 80% włókna w grzybach (5).

Regularne jedzenie grzybów shitake jest dobrym pomysłem, aby obniżyć poziom cholesterolu w surowicy. W badaniu przeprowadzonym w celu oceny skuteczności grzybów shiitake w obniżaniu cholesterolu, szczurom podawano  błonnik z maitake, błonnik z shiitake i błonnik z enoktitowe przez 4 tygodnie. Wydalanie cholesterolu z kałem u szczurów na diecie bogatej w ww. błonniki było wyższe niż u szczurów, którym podawano proszek celulozowy. (6)

  1. Pomaga walczyć z otyłością

Grzyby shiitake uważane są za bardzo skuteczne w zwalczaniu nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie. Zostało to potwierdzone w badaniu przeprowadzonym na szczurach w celu sprawdzenia wpływu grzybów shiitake na profil lipidowy w osoczu, osadzaniu się tłuszczu, efektywność energetyczną i tkankę tłuszczową. W przypadku diety wysokotłuszczowej stwierdzono, że przy odpowiedniej podaży grzybów shiitake mogą one zapobiegać wzrostowi masy ciała i osadzaniu się tłuszczu.(7)

  1. Wspiera układ odpornościowy

Jeśli jesteś typem człowieka, który często choruje, dodawanie grzybów shiitake do diety pomoże poprawić  Ci Twoją odporność. Badanie z roku 2015, opublikowane w czasopiśmie American College of Nutrition, oceniało kondycję  52 zdrowych mężczyzn i kobiet w wieku 21-41 lat, aby zrozumieć, czy grzyby shiitake mogą poprawić funkcję układu odpornościowego. Pod koniec badania stwierdzono, że codzienne spożycie grzybów zwiększa odporność w sposób znaczący(8),

  1. Niszczą komórki rakowe

Uważa się, że wiele rodzajów grzybów ma zdolność zapobiegania i leczenia raka i były stosowana w tradycyjnych lekach od wieków. Uważa się także, że grzyby shiitake mają właściwości zwalczające raka. Wynika to głównie z faktu obecności złożonego związku cukru nazywanego lentynanem, który jest beta-glukanem (9). Beta-glukany mają zdolność stymulowania układu immunologicznego i powodują, że niektóre komórki i białka w organizmie atakują komórki nowotworowe. (10)

  1. Wspomagają zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Grzyby shiitake były używane w Japonii od wieków w celu obniżania poziomu cholesterolu i wzmocnienia serca. Badania wykazały, że grzyby shiitake obniżają poziom cholesterolu VLDL, który zawiera najwyższą ilość trójglicerydów, oraz HDL lub złego cholesterolu, co może pozytywnie wzmocnić funkcjonowanie serca. (11)

  1. Mają działanie mikrobobójcze

W wielu badaniach wykazano, że grzyby shiitake mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, co czyni je użytecznymi w walce z wieloma infekcjami. Gdy badano wodny ekstrakt grzybów, wykazywały one aktywność przeciwbakteryjną wobec 85 procent badanych mikoroorganizmów, w tym 50 procent drożdży i różnych gatunków pleśni. (12) Grzyby takie jak shiitake są niezwykle użyteczne w czasie, gdy antybiotyki są powszechnie stosowane, co powoduje, że ludzie stają się na nie odporni.

  1. Są doskonałym źródłem witaminy D

Niedobór witaminy D jest powszechny, zwłaszcza w miesiącach zimowych, gdy ekspozycja na światło słoneczne jest trudne. Ważne jest, aby uzupełnić naszą dietę żywnością, która może ją dostarczyć. Grzyby dojrzewające w słońcu są doskonałym źródłem witaminy D, ponieważ zawierają wysokie stężenia prekursora witaminy D, prowitaminę D2.
Zaletą grzybów shiitake jest to, że produkuje nie tylko witaminę D2, ale także witaminę D3 (produkowaną w skó®ze) oraz witaminę D4. (1)3

Czy grzyby shitake są samym dobrem?

Nie do końca. Są one mniej znanym alergenem i mogą spowodować egzemę shitake, specyficzny typ alergii skóry.

Alergiczna reakcja w postaci wyprysków została zauważona w przeciągu 12 godzin do 5 dni po spożyciu surowych lub częściowo ugotowanych grzybów.

Konsumpcja grzybów shitake spowodowała też wystąpienie astmy w pewnych przypadkach.

W badaniu przeprowadzonym na dziesięciu zdrowych osobach, spożycie proszku z grzybów shitake u pięciu osób spowodowało wzmożone problemy gastryczne oraz eozynofilie krwi.

Spożycie grzybów może też powodować bóle głowy, nudności, ból żołądka czy obniżone ciśnienie krwi.

Czy możesz jeść surowe grzyby shitake?

Surowe grzyby są spożywane przez ludzi na całym świecie. Niestety w związku z tym istnieje zwiększone ryzyko reakcji alergicznej. Jeśli martwisz się, że grzyby stracą wartości odżywcze podczas gotowania, spróbuj suszonej odmiany.

Jak przechowywać grzyby shitake

Poniżej najlepsze sposoby, aby przechowywać w bezpieczny sposób grzyby shitake:

Najlepszą metodą jest trzymanie ich w lodówce. Należy je schować do lodówki w przeciągu godziny po zerwaniu, aby grzyby nie straciły składników odżywczych. Grzyby shitake zachowają świeżość jeśli będą przechowywane w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

W celu wydłużenia świeżości grzyby można ugotować na parze bądź podsmażyć. Zamocz je w wodzie z cytryna (w stosunku jedna łyżeczka soku z cytryny na pół litra wody) na około 5 minut. Następnie gotuj je na parze przez 3 do 5 minut, w zależności od ich wielkości, a następnie odłóż na bok celem ostudzenia. Jak będą chłodne, należy je osuszyć przed schowaniem w lodówce.

Lekko zamknięta papierowa torba nadaje się idealnie do przechowywania grzybów. Wysuszone grzyby można przechowywać w zamkniętym opakowaniu w zamrażarce lub lodówce przez okres do 6 miesięcy.

Jak poznać że grzyby się zepsuły?

Czy grzyby mają więcej niż 2 tygodnie? Czy są śliskie, brzydko pachną i mają brązowe plamki? Czy blaszki są bardziej brązowe niż były w momencie zakupu? Jeśli odpowiedź na wszystkie te pytania to tak to znaczy że twoje grzyby się zepsuły. Nie jedz ich pod żadnym pozorem. Zawsze używaj świeżych grzybów.

 

 

1, 3. Shiitake. University of Haifa.
2. Money, Nicholas P. “Are mushrooms medicinal?.” Fungal biology 120, no. 4 (2016): 449-453.
4. Bisen, P. S., Rakesh K. Baghel, Bhagwan S. Sanodiya, Gulab S. Thakur, and G. B. K. S. Prasad. “Lentinus edodes: a macrofungus with pharmacological activities.” Current Medicinal Chemistry 17, no. 22 (2010): 2419-2430.
5. Shiitake Mushrooms. The Australian National University.
6. Fukushima, Michihiro, Tetsu Ohashi, Yukiko Fujiwara, Kei Sonoyama, and Masuo Nakano. “Cholesterol-lowering effects of maitake (Grifola frondosa) fiber, shiitake (Lentinus edodes) fiber, and enokitake (Flammulina velutipes) fiber in rats.” Experimental Biology and Medicine 226, no. 8 (2001): 758-765.
7. Handayani, Dian, J. Chen, Barbara J. Meyer, and Xu-Feng Huang. “Dietary Shiitake mushroom (Lentinus edodes) prevents fat deposition and lowers triglyceride in rats fed a high-fat diet.” Journal of obesity 2011 (2011).
8. Dai, Xiaoshuang, Joy M. Stanilka, Cheryl A. Rowe, Elizabethe A. Esteves, Carmelo Nieves Jr, Samuel J. Spaiser, Mary C. Christman, Bobbi Langkamp-Henken, and Susan S. Percival. “Consuming Lentinula edodes (Shiitake) mushrooms daily improves human immunity: A randomized dietary intervention in healthy young adults.” Journal of the American College of Nutrition 34, no. 6 (2015): 478-487.
9. Patel, Seema, and Arun Goyal. “Recent developments in mushrooms as anti-cancer therapeutics: a review.” 3 Biotech 2, no. 1 (2012): 1-15.
10. Mushrooms In Cancer Treatment. Cancer Research UK.
11. KABIR, Yearul, Mami YAMAGUCHI, and Shuichi KIMURA. “Effect of Shiitake (Lentinus edodes) and Maitake (Grjfola frondosa) Mushrooms on Blood Pressure and Plasma Lipids of Spontaneously Hypertensive Rats.” Journal of nutritional science and vitaminology 33, no. 5 (1987): 341-346.
12. Rao, Juluri R., B. Cherie Millar, and John E. Moore. “Antimicrobial properties of shiitake mushrooms (Lentinula edodes).” International journal of antimicrobial agents 33, no. 6 (2009): 591-592.
13. Keegan, Raphael-John H., Zhiren Lu, Jaimee M. Bogusz, Jennifer E. Williams, and Michael F. Holick. “Photobiology of vitamin D in mushrooms and its bioavailability in humans.” Dermato-endocrinology 5, no. 1 (2013): 165-176.
14. Netchiporouk, Elena, Kevin Pehr, Moshe Ben-Shoshan, Robin C. Billick, Denis Sasseville, and Michael Singer. “Pustular flagellate dermatitis after consumption of shiitake mushrooms.” JAAD case reports 1, no. 3 (2015): 117.
15. Pravettoni, Valerio, Laura Primavesi, and Marta Piantanida. “Shiitake mushroom (Lentinus edodes): A poorly known allergen in Western countries responsible for severe work-related asthma.” International journal of occupational medicine and environmental health 27, no. 5 (2014): 871-874.
 16. Levy, Aaron M., Hirohito Kita, Sidney F. Phillips, Paul A. Schkade, Phillip D. Dyer, Gerald J. Gleich, and Vincent A. Dubravec. “Eosinophilia and gastrointestinal symptoms after ingestion of shiitake mushrooms.”

 

O autorze

Ela

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad