Popularne artykuły

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem
Zdrowe Przepisy

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem 

Polędwiczki-ze-szpinakiem

 

Polędwiczki wieprzowe to jedyna uznawana przeze mnie część świnki zdatna do spożycia. Mam kilka sprawdzonych sposób na ich przygotowywanie i dziś przedstawię Wam jeden z nich. Tym razem będą to polędwiczki nadziewane szpinakiem i serem pleśniowym. Delikatne mięso i dobrze przyprawiony czosnkiem oraz gałką muszkatołową szpinak wraz z dodatkiem aromatycznego sera sprawiają, że potrawa ta smakuje każdemu i na długo pozostaje w pamięci. Dodatkowo trzeba zaznaczyć, że przygotowanie tych polędwiczek razem z pieczeniem zajmuje jedynie ok 40 minut przez co stają się one idealnym sposobem na szybki obiad. Jak widzicie wartości odżywcze również nie są najgorsze. Na jedną porcję przypada nam mniej więcej 42,5g białka, 70g węgli i tylko 12g tłuszczów. Oczywiście przy założeniu że przygotujemy tą potrawę na bazie pełnoziarnistego makaronu ale już bez dodatków jakichkolwiek sosów 😉

Czas przygotowania: 45 minut
Składniki 4-5 porcji

 

  • 500g polędwiczek wieprzowych
  • 200g liści szpinaku
  • 50g sera pleśniowego
  • 400g razowego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 10g oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól

Przygotowanie

Polędwiczki oczyść dokładnie z tłustych części i przekrój na 2-3 kawałki. Każdy kawałek natnij spiralnie, tak aby powstał wielki płaski kawałek mięsa. I oprósz z obu stron świeżo mielonym pieprzem. Rozmrożone i odsączone z wody liście szpinaku podsmaż na oliwie z oliwek ze sprasowanym czosnkiem, solą, pieprzem i łyżeczką gałki muszkatołowej. Na kawałkach mięsa ułóż szpinak a na nim umieść po kawałku pleśniowego sera. Zawiń kawałki mięsa w roladki (możesz pomóc sobie sznurkiem) i umieść na 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z ugotowanym wcześniej w osolonej wodzie razowym makaronem.

Wartości odżywcze

171g białka
273g węglowodanów
52g tłuszczu

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *