Diety Odżywianie Zdrowe Przepisy

PIZZA BEZ MĄKI I GLUTENU

Pizza i dieta to dla większości osób dwa przeciwstawne pojęcia, które się wykluczają 😉 A jednak na dietach LCHF właśnie takie posiłki są standardem 🙂  Niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa z idealnymi proporcjami BTW a przy tym banalnie prosta do wykonania 😉 Uwielbiam taką tylko z salami i boczkiem, ale możecie skomponować swoją ulubioną dodając małą ilość niskowęglowoadanowych warzyw np pieczarki czy paprykę oraz posypać rukolą.

Składniki na ciasto:

  • 230 g tartego sera mozzarella
  • 80 g mąki migdałowej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 3 łyżki tłustego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Łaciaty, Twój Smak)
  • 1 duże jajko
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • bazylia

Dodatki:

  • 100 g startego sera mozzarella
  • 100 ml przecieru pomidorowego 100%
  • 50 g salami
  • 50 g boczku wędzonego
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie warzywa niskowęglowodanowe

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Odważyć 230 g sera mozzarella i umieścić na chwilę w odpowiednim naczyniu w rozgrzanym piekarniku, kąpieli wodnej (naczynie wstawione w drugie naczynie wypełnione gorącą wodą) lub kuchence mikrofalowej, mieszając co jakiś czas do momentu aż ser rozpuści się. Pilnować by ser nie zrobił się brązowy.

Gdy ser stanie się miękki i elastyczny, dodać 3 łyżki serka i 1 jajko. Całość szybko wymieszać dokładnie dopóki ser jest miękki i składniki łatwo łączą się.

Dodać 80 g mąki migdałowej,1 łyżkę łupin babki jajowatej, sól, pieprz i przyprawy. Całość dobrze wyrobić rękami, tworząc kulę jak przy zwykłym cieście na pizzę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zwilżyć tłuszczem.

Następnie przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na cienki placek.

Ciasto piec przez 10 minut z jednej strony w temperaturze 180°C. Następnie pizzę przełożyć na drugą stronę. Polecam patent z przykryciem ciasta drugim papierem i odwróceniem go do góry nogami. Wstawić do piekarnika na kolejne 3-5 minut.

Na gotowym spodzie ułożyć dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, salami i boczek. Całość oprószam ziołami prowansalskimi.

Gotową pizzę piec przez kolejne 3-5 minut do momentu roztopienia się sera.

Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie 😉

Smacznego! 🙂

Całość: 1800 kcal, 105 g białka, 184 g tłuszczu, 19 g węglowodanów. Dzieląc na 8 kawałków wychodzi na 1 szt. B 13g, T 23g, W 2,4g. Proporcje liczone z podanymi w przepisie dodatkami. Prawdziwa bomba tłuszczowa! 😉

O autorze

AleksandraLCHF

AleksandraLCHF

Mam na imię Ola i od 2013 roku jestem fanką LCHF oraz ketozy, dzięki którym udało mi się schudnąć ponad 25 kg oraz odzyskać zdrowie. Za namową męża i znajomych założyłam bloga o odżywianiu LCHF (low carb high fat). Znajdują się na nim informacje na temat diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak LCHF, ketogeniczna, optymalna czy paleo a także przepisy dla osób z nietolerancjami m.in. glutenu czy laktozy. Choć blog początkowo miał być typowo kulinarny to cały czas zmienia się i rozwija podobnie jak ja i moje podejście do ketozy, która jest najbliższa mojemu sercu. Staram się aby ludzie zrozumieli, że ketoza to nie tylko odpowiedni model odżywiania ale przede wszystkim życie w zgodzie z naturą, czerpanie pozytywów ze słońca i zimna, dbanie o rytm dobowy i roczny organizmu oraz wiele innych niedocenianych w dzisiejszych czasach "tricków" ;)

Zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia i cieszenia się zdrowiem oraz życiem!

› Zobacz wszystkie artykuły

2 komentarze

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad