Ciekawostki kulinarne Diety Odżywianie

Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Picie piwa ma wiele zdrowotnych zalet, takich jak właściwości antynowotworowe, mniejsze ryzyko chorób krążeniowych, większa gęstość kości, zapobieganie demencji i choroby wieńcowej, wspomaganie systemu trawiennego, właściwości przeciwstarzeniowe, jak również leczenie cukrzycy, kamieni żółciowych, kamicy nerkowej, osteoporozy i nadciśnienia tętniczego. Piwo działa również jak silny pogromca stresu i środek moczopędny.

Piwo jest napojem alkoholowym, które pije się do niektórych posiłków w Europie i Ameryce Północnej. Piwo zawiera więcej białka i witaminy B niż wino, a zawartość antyoksydantów jest równa w obu tych trunkach. Chmiel, główny składnik warzenia piwa jest bogatym źródłem flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami.

Piwo jest świetnym źródłem pewnych minerałów, które odgrywają ważną role w wielu procesach metabolicznych. Gdy pijemy piwo w umiarkowanych ilościach, zdecydowanie może ono poprawić nasze zdrowie na wiele sposobów.

Korzyści zdrowotne wynikające z picia piwa

Zalety zdrowotne piwa stają się znaczące, gdy spożywane jest ono w umiarkowanych ilościach. Niektóre z tych ciekawych korzyści to:

Właściwości antynowotworowe: Związek flawonoidowy zwany ksantohumolem znajduje się w chmielu, który jest powszechnie używany do ważenia piwa. Odgrywa on znaczną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, takim jak rak gruczołu krokowego. Według biomedycyny, jest on również znakomitym źródłem polifenoli, dzięki ziarnom używanym do fermentacji. Udowodniono, że skutecznie walczy z rakiem, dokładnie tak jak czerwone wino.

Obniżone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego: Piwo zawiera witaminę B, która chroni przed chorobami serca poprzez zapobieganie gromadzeniu się związku, zwanego homocysteiną. Ma właściwości rozrzedzające krew i zapobiega tworzeniu się skrzepów, które blokują tętnice wieńcowe. Umiarkowane spożycie piwa również obniża ryzyko stanów zapalnych, które są podstawową przyczyną miażdżycy, która z kolei jest spowodowana gromadzeniem się cholesterolu i blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i ścianach tętnic.

Wzrost gęstości kości: Udowodniono, że umiarkowane spożycie piwa zwiększa gęstość kości, zmniejszając ryzyko złamań i osteoporozy.

Cukrzyca: Badania powiązały umiarkowane spożycie piwa z niższym występowaniem cukrzycy typu 2.

Zapobieganie anemii: Piwo jest świetnym źródłem witaminy B12 i kwasu foliowego, których niedobory mogą prowadzić do anemii. Witamin B12 jest również niezbędna do utrzymania normalnego wzrostu, dobrej pamięci i koncentracji.

Nadciśnienie: U osób, które regularnie spożywają piwo zauważono niższe ciśnienie krwi w porównaniu do osób, które spożywają podobne ilości wina i innych trunków.

Właściwości przeciwstarzeniowe: Piwo podnosi siłę działania i wpływ witaminy E, która jest głównym antyoksydantem w naszym organizmie. Jest to ważny element utrzymywania zdrowej skóry i spowalniania procesów starzenia.

Kamienie żółciowe: Regularne picie piwa w umiarkowanych ilościach wpływa na poziom cholesterolu i obniża stężenie żółci, prowadząc do obniżonego ryzyka rozwinięcia kamicy żółciowej.

Zapobieganie demencji i choroby wieńcowej: Spożywanie piwa również podnosi poziom „dobrego cholesterolu” o 10-20%, zmniejszając w ten sposób ryzyko demencji i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Wspomaga układ trawienny: Wykazano, że piwo ma wiele właściwości wspomagających trawienie, takich jak pobudzanie produkcji gastryny, kwasu żołądkowego, cholecystokininy i enzymów trzustkowych.

Kamienie nerkowe i osteoporoza: Udowodniono, że piwo zawiera dużo potasu i mało sodu. Jest też bogatym źródłem magnezu, co skutkuje obniżonym ryzykiem kamieni nerkowych. Krzem obecny w piwie jest również z łatwością wchłaniany w organizmie, co wyjaśnia efekt zapobiegania osteoporozie.

Pogromca stresu: Tak jak inne trunki alkoholowe, piwo obniża poziom stresu i wspomaga sen.

Środek moczopędny: Piwo działa jak środek moczopędny i znacznie wzmaga oddawanie moczu. To z kolei usprawnia wydalanie toksyn i odpadów z organizmu.

Oczyszczanie przewodu pokarmowego: Piwo jest świetnym źródłem rozpuszczalnych włókien, które promują ogólne zdrowie. To obejmuje dobry wpływ na serce, ale również pomoc w oczyszczaniu układu pokarmowego.

To wszystko podsumowuje korzyści zdrowotne płynące z picia piwa w umiarkowanych ilościach. Umiarkowane ilości również sprawią, że podaż kalorii z piwa nie wpłynie szkodliwie na zdrowie. 🙂

Ostrzeżenie: Picie piwa w nadmiernych ilościach (uzależnienie) jest niebezpieczne dla zdrowia i może zaprzeczać wszelkim korzystnym właściwościom.

O autorze

Jakub Kola

Jakub Kola

Interesuję się suplementacją oraz dietetyką od 2004 roku. Stale doskonale się w tych aspektach. Posiadam status doradcy na największym forum sportowym w kraju.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad