Popularne artykuły

Penne w pikantnym sosie pomidorowym z anchois, oliwkami i kaparami
Zdrowe Przepisy

Penne w pikantnym sosie pomidorowym z anchois, oliwkami i kaparami 

Jako że nie samym mięsem człowiek żyje, trzeba przygotować czasem dla odmiany coś innego. Danie wegetariańskie czy zupa, nie ważne, ważne żeby było dobre i stanowiło pewnego rodzaju odmianę dla codziennego menu obfitującego w płatki owsiane, odżywki białkowe i kurczaka.  U mnie od zawsze na pierwszym miejscu była kuchnia włoska.  Potrawę którą Wam dziś prezentuję po raz pierwszy jadłem we włoskich Alpach zaraz po zejściu ze stoku. Byłem tak głodny i była tak dobra, że po zjedzeniu pierwszej zamówiłem drugą porcję. Polecam tą potrawę każdemu. U mnie na talerzu gości średnio co 10 dni, pewnie również dlatego, że bardzo łatwo ją przygotować.

Czas przygotowania: 35 minut
Składniki 3 porcje

Przygotowanie

Na patelni na oliwie z oliwek (najlepiej w sprayu) podsmażamy drobno posiekane papryki, czosnek (jeden ząbek pokrojony w drobne płatki, drugi wyduszony). Po dwóch minutach dodajemy pomidory, szczyptę pieprzu oraz soli, doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 20 minut bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy całe oliwki, drobno posiekane kapary i anchois oraz natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze chwilę mieszając po czym wrzucamy na patelnię ugotowany wcześniej (al dente) w osolonej wodzie makaron. Dokładnie wszystko mieszamy gotując jeszcze wszystko razem przez 1 minutę. Podajemy od razu po wyjęciu potrawy z patelni, dekorując posiekaną pietruszką lub jej liściem. Smacznego!

Wartości odżywce

Białko: 48g
Węglowodany: 204g
Tłuszcz: 35g
Kalorie: 1322 kcal

 

Penne w sosie pomidorowym

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *