Ciekawostki kulinarne Odżywianie Zdrowe Przepisy

Niskokaloryczny sernik na zimno

Uwielbiasz ciasta, ale starasz się liczyć kalorie? Koniecznie przetestuj ten przepis na sernik na zimno. Gwarantuję, że się zakochasz!

SPÓD

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystko razem zblenduj, przelej do silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki, piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

MASA SEROWA

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 400 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek erytrytolu

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku i wystudź. Pozostałe składniki zblenduj, rozpuszczoną żelatynę dodaj na końcu. Masę przelej na upieczony i wystudzony spód. Odstaw do lodówki do stężenia.

MUS OWOCOWY

Składniki:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • pół szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Brzoskwinie obierz i zblenduj. Żelatynę rozpuść w wodzie, wystudź i wymieszaj z musem owocowym, przelej na wierzch ciasta i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Możesz modyfikować ten przepis i przygotować sernik taki, jaki lubisz najbardziej! Na przykład zrezygnuj ze spodu, do masy serowej dodaj owoce, albo mus owocowy zastąp galaretką bez cukru (kupisz ją w każdym większym sklepie na dziale ze zdrową żywnością).

O autorze

Paulina Mogilnicka

Paulina Mogilnicka

› Zobacz wszystkie artykuły

1 komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad