Odżywianie Zdrowe Przepisy

Naleśniki (bez nabiału, bez glutenu, niski ig)

Naleśniki gryczane często goszczą w mojej kuchni, są łatwe do przyrządzenia, mąka gryczana ładnie się klei i pasuje do potraw wytrawnych oraz na słodko.
Do tego przepisu nie potrzebujecie mleka krowiego czy roślinnego, wystarczy woda – oszczędność kalorii 😉

 

Przepis na 2 porcje (6 naleśników):

  • 2 jajka (całe)
  • 200 ml wody gazowanej
  • 85 g mąki gryczanej (robię sama mieląc kaszę gryczaną białą)
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka (wersja wytrawna)
  • bądź wanilia i ksylitol w wersji na słodko
  • odrobina oleju kokosowego

 

Jajka wbijamy do miski i mieszamy, następnie łączymy je z wodą, dodajemy przyprawy. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy odrobinę oleju kokosowego (ale tylko pod pierwszy naleśnik, pozostałe ładnie odchodzą już na nagrzanej).

Makro całości 6 sztuk: 400 kcal  54 ww/12 t/ 20 b 

Naleśniki te przyrządzam jako dodatek węglowodanowy do obiadu, tu farszem jest kurczak curry z kolendrą.

Na słodko też wypadają świetnie, z duszonym jabłkiem, domowym dżemem bądź z twarogiem i gruszką.

 

Zerknijcie proszę na klip z postępowaniem krok po kroku, mam nadzieję że ułatwi Wam to przyrządzenie posiłku.

Smacznego, Aurelia

Zajrzyj mi w talerz

 

 

O autorze

Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad