Odchudzanie Odżywianie Zdrowe Przepisy

na redukcji? rozdrażniony? na co czekasz! zjedz fit snickers ‚a (bez glutenu, laktozy, cukru)

 

IMG_0923

Od jakiegoś czasu chodził za mną baton Snickers. Wpierw zrobiłam ciasto, używając mojego przepisu na spód z mąki kasztanowej, kokosowej, ale później stwierdziłam, że można zrobić z niego osobne batoniki, traktując każdy z osobna czekoladą:). Jedynie ciasto trzeba z początku ostrożnie traktować bo jest kruche, ale później po nałożeniu wszystkich warstw i schłodzeniu, jest to jego mega atut!:)

Najtrudniej było z odtworzeniem karmelu. Szukałam przepisu na fit karmel, jednak wszystkie przepisy albo były z daktylami, albo pomimo przedrostku „fit” 😉 miały w sobie cukier lub śmietanę. Znalazłam więc przepis na Kwestii Smaku na karmel z trzech składników i zaryzykowałam każdy z nich zastępując fit zamiennikiem.

Cukier – erytrol i odżywka wołowa (można sam erytrol)

Śmietana- Śmietanka kokosowa

Masło – Masło klarowane

Masło orzechowe z fistaszków może zostać, jedynie warto pamiętać by było kremowe bez kawałków „orzechów”. Jeśli ktoś nie może jeść strączków, można użyć masła z orzecha laskowego lub po prostu pominąć:).

Z racji, ze po 4 miesięcznej eliminacji jajek, na nowo je stopniowo wprowadzam w formie raczej samych żółtek, w tym przepisie spód zrobiłam nie wegański, a z żółtkami, bo jest wtedy zdecydowanie smaczniejszy.

Jeśli chodzi o czekoladę, to przepis już doskonale znacie. Mi jedynie wczoraj się zważyła, chyba ze względu na proporcje „na oko” i za długie podgrzewanie, bo tak naprawdę wystarczy tylko rozpuścić olej 😉 i chwilę zmieszać składniki. Erytrol warto wcześniej zmielić na puder, by się lepiej rozpuścił.

IMG_0926

Co potrzebujemy:

Spód:

100g mąki kokosowej Soncone

80g mąki kasztanowej (ja kupuję jak wiecie w fitness-food.pl)

50g masła klarowanego

30g oleju kokosowego Soncone

3 żółtka zielononóżek

3 łyzki erytrolu Soncone

Karmel:

80- 90g erytrolu

25g odzywki białkowej * (najlepiej o smaku karmelowym, u mnie natomiast TA b. smaczna wołowa, czekolada-migdał *) – opcjonalnie

*wyprzedzając co niektórych komentatorów i odpowiadając na wieeeeele dotychczasowych pytań o „wołówkę” 🙂 : możecie użyć serwatki zamiast wołowego, hydrolizat serwatki czy izolat ma na pewno lepszą jakość, ja przy haszimoto nie toleruje produktów mlecznych, więc jako kulturystka wspieram się odżywką wołową, tak, zapewne z kolagenem, który jest zresztą też potrzebny dla zdrowia 😀 kopytka mnie też nie przerażają 🙂 😉 mało na rynku jest smacznych odżywek wołowych- ta, polecana przeze mnie, jest pyszna 🙂 inne, które próbowałam,  z reguły mają jakiś dziwny gorzki posmak

30g masła klarowanego

1 łyżka masła orzechowego- można pominąć

120 ml śmietanki kokosowej

Czekolada:

  • 30g stałego oleju koko, u mnie najlepszy jaki do tej pory jadłam Soncone
  • 3 łyżki kakao w proszku,
  • 3-4 łyżki erytrolu
  • szczypta soli,
  • kilka kostek czekolady Cocoa (opcjonalnie) – ta czekolada nie zawiera laktozy i zwykłego cukru, a ma na taki produkt dość przystępna cenę

Orzechy – fistaszki (jak w oryginale) lub laskowe

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy spód:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy rączkami ciasto.

Wykładamy nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie o rozmiarze ok 23x23cm.Najlepiej by ciasto nie było za grube. U mnie miało do centymetra wysokości.

Spód pieczemy ok 14minut góra-dół w 180 stopniach.

Ciasto po wyjęciu kroimy na równe prostokąty wielkości batonika.

IMG_0925

 

Przygotowujemy fit karmel:

W garnku o grubym dnie, na średnim ogniu rozpuszczamy erytrol. Pokrywamy nim całe dno i nie mieszamy!

Gdy erytrol stanie się płynny, dodajemy masła i gęstą śmietankę. Mieszamy wszystkie składniki, dość szybko, aż masa stanie się jednolita. Zmniejszamy ogień i mieszamy dalej. Dodajemy odżywkę białkową. Masa powinna już lekko gęstnieć. Szybko mieszamy łyżką. Tu troszkę trzeba mieć cierpliwości:) Jak konsystencja lekko zgęstnieje przelewamy masę do zimnej miseczki. Odstawiamy – masa jak wystygnie, zacznie robić się coraz bardziej kremowa, ciągnąca jak karmel. Z wierzchu będzie robić się skorupka, dlatego trzeba wówczas przemieszać masę.

Czekolada:

W garnku na małym ogniu roztapiamy olej kokosowy. Dodajemy erytrol, kakao oraz ewentualnie czekoladę i mieszamy ciągle podgrzewając, aż do całkowitego połączenia i rozpuszczenia się wszystkich składników.

Mając już wszystkie półprodukty, pozostaje nam je tylko złożyć razem w batonik:). Na ostygnięty spód batoników nakładamy masę karmelową. Na nią – sypiemy orzechy. Wszystko zalewamy czekoladą. Banalne! 😉

Batoniki trzymamy w lodówce. Najlepiej przez noc. No i wiadomo, warto jeść zaraz po wyjęciu z lodówki, bo przy naszych ostatnich temperaturach, czekolada będzie się rozpuszczać:). Fakt dowiozłam je dziś komunikacją do pracy z Mokotowa do Centrum (ok 40 minut miałam je w torbie, bo część drogi przeszłam spacerem i zaszłam jeszcze do sklepu po ukochaną Muszyniankę).

 

P.S. A tak wyglądał mój pierwszy fit przepis na Snickersa na blogu 1,5 roku temu:)  😀  http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/02/rozdrazniony-na-redukcji-zjedz-fit.html . Mąka żytnia, fistaszki, płatki żytnie, walden karmel 🙂 Jak ja dawno tych produktów nie jadłam:)

P.S.2 dziś na facebooku Monika napisała, że można karmel zrobić tylko ze śmietanki i erytrolu! nie próbowałam, ale można spróbować:) Ja robiłam jedynie trzyskładnikową z dodatkiem masła:) wiec macie parę opcji do eksperymentowania!! 🙂 <3

IMG_0918     IMG_0922 IMG_0919

Buziaki! Karola Kocięda <3

O autorze

Karola Kocięda

Karola Kocięda

Jestem studentką dietetyki, architektem wnętrz i fitnessfreakiem ;) Chcę pokazać Wam, że również zapracowane osoby, takie jak ja, przy dobrej organizacji i niewielkim nakładzie czasowym, mogą żyć fit. Do tego moje przepisy pozwolą Wam szczęśliwie życ na redukcji;) #noexuses. Zapraszam!

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad