Popularne artykuły

Moje ulubione risotto
Zdrowe Przepisy

Moje ulubione risotto 

risotto z kindziukiem

Gotowanie ryżu to sprawa banalna. Robimy to prawie każdego dnia. Może się znudzić, to fakt. Czasem zmieniamy ryż na inny gatunek, czasem zamieniamy go na kaszę, czasem na makaron. Wszystko to gotuje się równie łatwo i szybko. Schody zaczynają się kiedy chcemy przygotować risotto. To wymaga już więcej czasu i cierpliwości.  Jednak uwierzcie, warto. Dziś pokażę Wam mój ulubiony, nieco bardziej wymyślny sposób na risotto z kurczakiem i kindziukiem - charakterystyczną i aromatyczną, suchą wędliną.  Danie to sprawdzi się doskonale jako posiłek potreningowy.  Duża dawka węglowodanów, pełnowartościowe białko i stosunkowo nie wiele tłuszczy.

Do klasycznego risotto używa się specjalnego ryżu arborio. Ja dziś wybrałem jednak ten, który miałem pod ręką czyli ryż brązowy. Możecie spróbować również bardziej egzotycznych odmian ryżu, takich jak ryż czarny lub czerwony, które możecie kupić np. tutaj ale spokojnie każdy pełnoziarnisty ryż będzie przy tym posiłku odpowiedni.

Czas przygotowania:
Składniki 3-5 porcji

  • 600g piersi z kurczaka
  • 300g brązowego ryżu
  • 400g fasolki szparagowej (1 puszka)
  • 400g ciecierzycy (1 puszka)
  • puszka pomidorów
  • pół puszki zielonego groszku
  • 80g kindziuka
  • 1 cebula
  • po jednej czerwonej i zielonej papryce
  • 1,2 litra bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie

Filety umyć, oczyścić i i pokroić na średniej wielkości kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać mięso, przyprawić pieprzem i solą i smażyć do 10 minut, odwracając w miarę potrzeb aż się zarumieni. Po 10 minutach zdejmujemy mięso na talerz, na patelnię dolewamy znowu oliwy, podgrzewamy i dodajemy pokrojone na 3-4 części plastry kindziuka. Smażymy kilka minut i przekładamy na talerz z mięsem. Na patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, smażymy ok 5 minut aż się zarumieni. Dodajemy pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kolejne kilka minut. Następnie dodajemy ryż (jeśli macie za małą patelnię, możecie przełożyć wszystko do dużego garnka), zalewamy wszystko bulionem, przyprawiamy pieprzem, solą, słodką papryką i ostrożnie ostrą. Dodajemy usmażone wcześniej kawałki mięsa i kiełbasy oraz fasolkę, ciecierzycę i groszek oraz sprasowany czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok. 25 minut aż ryż dobrze napęcznieje ale będzie jeszcze lekko twardawy. To by było na tyle. Przygotowanie dania zajmuję trochę więcej czasu ale wydaje mi się, że warto poświęcić te kilka chwil więcej aby nacieszyć się tym przypominającym hiszpańską paellę daniem 🙂

Wartości odżywcze

Białko: 198g
Węglowodany: 254g
Tłuszcz: 66g
Kalorie: 2417 kcal

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *