Popularne artykuły

Makaron orkiszowy z tuńczykiem
Zdrowe Przepisy

Makaron orkiszowy z tuńczykiem 

makaron-orkiszowy-z-tunczykiem

 

Wśród dietetycznych przepisów publikowanych w internecie bardzo często pojawiają się potrawy na bazie makaronu orkiszowego. Makaron ten charakteryzuje się znacznie lepszymi wartościami niż klasyczne makarony. Dzięki temu, że orkisz stał się znacznie mniej popularny od pszenicy nie zdążył przejść popularnego w dzisiejszych czasach ulepszania. Badania pokazują że ma on ok 40% więcej białka niż pszenica i jest znacznie bogatszym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu, a także witamin A, E i D. Poniżej jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie makaronu.

Składniki

– 300g makaronu orkiszowego
– puszka tuńczyka w kawałkach
– 200g zielonej fasolki
– 8 pieczarek
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnki
– sól, pieprz

Przygotowanie

Oczyszczoną fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Podobnie ulubioną formą orkiszowego makaronu gotujemy również w czasie podanym na opakowaniu (zazwyczaj od 6 do 10 minut). Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na oleju ryżowym aż do zeszklenia, po czym dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Kiedy pieczarki są już odpowiednio podsmażone na patelnię wrzucamy ugotowaną fasolkę, tuńczyka oraz wyciśnięty czosnek. Przyprawiamy według uznania i dokładnie mieszając trzymamy jeszcze na ogniu przez kilka minut. Całość podajemy z makaronem.

 

 

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *