Popularne artykuły

LEŚNY MECH bez glutenu, laktozy i cukru
Diety

LEŚNY MECH bez glutenu, laktozy i cukru 

Idealnym układem jest taki, gdy wybrany model odżywiania nie jest tylko dietą, ale stylem życia i pasuje do naszych preferencji smakowych i upodobań (oczywiście o ile nie jesteśmy fanami sklepowych i komercyjnych fast foodów, żelków, coli itp. 😉 ) Chociaż nawet i te mają swoje zdrowe zamienniki, o czym możecie przekonać się próbując moich przepisów 😉  Dzisiaj też coś z serii zamienników - bardzo popularne pudełkowe ciasto ze szpinakiem "leśny mech", ale w wersji domowej, niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej a do tego bez glutenu, laktozy i cukru. Dodatkowo dzięki szpinakowi (pisałam o nim więcej tutaj), którego oczywiście w ogóle nie czuć ciasto jest pełne witamin oraz minerałów a do tego ma świetne makro ( B 7 g, T 21,5 g , W 2,7 g.) ?

Składniki na ciasto (forma 22-25 cm):

  • 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 12 jajek o temperaturze pokojowej
  • 180 g mąki kokosowej
  • 240 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna)
  • 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu lub sody
  • szczypta soli himalajskiej
  • 6 łyżek wody
  • opcjonalnie słodzik np. stewia (keto, LCHF)/ksylitol/cukier dla osób, które ich używają

Składniki na krem:

  • 500 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF) bądź mascarpone (keto, LCHF, optymalna)
  • Wanilia sproszkowana
  • Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier

 

Szpinak umyć, osuszyć i obciąć ogonki a same liście zblendować.

W przypadku szpinaku mrożonego należy go rozmrozić a następnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody.

Przygotować silikonową tortownicę lub formę na tartę albo posmarować tłuszczem metalową formę.

Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.

Dodać rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy a następnie rozdrobniony szpinak i dokładnie wymieszać.

W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby ciasto nie było za suche ale i nie lejące.

Ciasto podzielić na 2 części i piec kolejno jedno po drugim jeśli mamy tylko 1 formę lub umieścić w dwóch formach i piec jednocześnie przez 20 minut w temperaturze 190° C aż lekko się zarumieni.

 

Śmietankę kokosową lub śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol.

Po upieczeniu ciasta wystudzić.

Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone.

Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście.

Opcjonalnie dla osób spożywających nieco więcej węglowodanów polecam po nałożeniu kremu posmarować go warstwą dżemu z czarnej porzeczki 100%.

Ciasto nie tylko wygląda, ale i smakuje znakomicie! Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach ?

Smacznego!

BTW całości z bitą śmietanką kokosową, bez owoców, cukru i dżemu: 2040 g, 4769 kcal, B 141 g, W 55 g, T 438. W100 g: 234 kcal, B 7 g, T 21,5 g , W 2,7 g.

Powiązane artykuły

2 Comments

  1. Sport to Pestka

    Muszę pokazać mojej mamie – niedawno robiła klasyczną wersję Zielonego Mchu 🙂

  2. ewa

    W opisie brakuje proszku do pieczenia. Z podanej ilości śmietanki kokosowej (polecam długo schłodzone mleko kokosowe w puszce – lepiej się ubija) wyszła cieniutka warstwa kremu.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *