Popularne artykuły

Lekka sałatka z komosą ryżową
Zdrowe Przepisy

Lekka sałatka z komosą ryżową 

Imgp9615

 

Dziś szybki przepis na sałatkę z komosą ryżową zainspirowany wpisem od Agaty z Dietetycznych Fananberii. Świeże liście szpinaku, krótko smażony brokuł i aromatyczne dodatki takie jak pleśniowy ser, suszone pomidory i prażone ziarna słonecznika tworzą bardzo ciekawe połączenie i z pewnością nacieszą Wasze kubki smakowe. Quinoa w przeciwieństwie do innych roślin zawiera duże ilości lizyny i izoleucyny, czyli aminokwasów charakterystycznych dla produktów zwierzęcych. Z całą pewnością można więc powiedzieć, że komosa ryżowa w przeciwieństwie zawiera pełnowartościowe białko.

Składniki

– 150g komosy ryżowej czarnej (quinoa)
– jeden mały brokuł
– opakowanie świeżych liści szpinaku
– 50g sera pleśniowego lazur
– 4 suszone pomidory z oliwy
– garść ziaren słonecznika
– 10 zielonych oliwek

Przygotowanie

Komosę ryżową gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Quinoa jest gotowa kiedy jej ziarna puszczają małe, białe kiełki. Na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek podsmażamy przez kilka minut bukieciki brokuła, po czym dodajemy 100 ml ciepłej wody i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Dzięki tak krótkiej obróbce brokuł zachowa swój kolor, będzie lekko chrupiący a przede wszystkim nie straci wartości odżywczych. Pozostałe składniki, czyli ser, pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ziarna słonecznika prażymy na patelni. Gdy wszystkie ciepłe składniki ostygną, mieszamy całość w misce. Możemy dodać też odrobiny sosu. Ja do tego typu sałatek wybieram najczęściej najprostszą opcję, czyli oliwek z oliwek, sok z cytryny, ulubione zioła i ewentualnie odrobinę octu balsamicznego, choć tu akurat nie każdemu będzie on pasował.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *