Odżywianie Zdrowe Przepisy

Krem z dyni z pomarańczą

Zapraszam Was na iście jesienny przepis 
ZUPA KREM DYNIOWA Z POMARAŃCZA I MLECZKIEM KOKOSOWYM 
jako dodatek świetnie spisują się skwarki z boczku 

 

 

SKŁADNIKI:

  • średniej wielkości dynia bądź pół dużej
  • 2 średnie bataty
  • łyżka oliwy
  • mleczko kokosowe pół szklanki
  • cała pomarańcza
  • czosnek – 3 ząbki 
  • cebula
  • 1 cm startego imbiru
  • przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, anyż, sól, pieprz, chilli

 

PRZEPIS:

Dynie obieramy ze skóry (chyba że mamy odmianę hokkaido, wtedy można ze skórą), kroimy w kostkę, obieramy bataty i także kroimy w kostkę.

W nagrzanym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszając podgrzewamy całość z czosnkiem i cebulą, chwilę podsmażamy.

Następnie dodajemy dynie i bataty, wszystko razem mieszamy i przesmażamy kilka minut.

Całość zalewamy przegotowaną wodą lekko poniżej poziom warzyw i gotujemy bez przykrycia. Po 15 minutach turlamy pomarańcze po blacie aby puściła więcej soku i wyciskamy całość do zupy.

Gotujemy nadal do miękkości warzyw, aż zaczną się rozpadać, następnie odkładamy do przestygnięcia (nie blendujemy gorących potraw, tępią się wtedy noże).

Całość blendujemy i dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku według upodobań (chilli, sól, itp)

Aurelia https://www.instagram.com/zajrzyj_mi_w_talerz/

O autorze

Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

Aurelia (@zajrzyj_mi_w_talerz)

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad