Diety Odżywianie Zdrowe Przepisy

KETO BUŁKI BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy)

Jeśli zdecydowaliście się na jakąkolwiek dietę niskowęglowodanową i wysokołtuszczową a brakuje Wam pieczywa, to ten przepis będzie dla Was zbawieniem. Są to keto bułki, z których właściwie zasłynęłam w świecie LCHF 😉 Jest to wersja dla osób z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi oraz tych, którzy z różnych przyczyn unikają glutenu i laktozy np. podczas keto adaptacji, na diecie paleo itd. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a bułeczki nie mogą się nie udać i zawsze pięknie wyrastają 😉

Składniki na 4-5 bułek:

  • 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego
  • 50 g łupin babki jajowatej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • sól himalajska do smaku
  • Opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka

Odważyć wszystkie składniki a następne dokładnie wymieszać. 

Gotowe ciasto odstawić na 10 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mokrymi dłońmi uformować 4 – 5 płaskich bułek.

Opcjonalni dodać ziarna do ciasta lub/i posypać nimi bułeczki.

Piec w piekarniku (termoobieg) przez 25 minut minut w temperaturze 170 °C. Następnie przez 15 minut w temperaturze 150 °C.

Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika aby bułki nie opadły.

Dla uzyskania lepszego BTW gotowych kanapek serwować z masłem, smalcem i innymi tłustymi dodatkami.

Smacznego!

BTW całości: 380 g, 662kcal, B 32 g, T 41 g, W 55 g ( w tym tylko 3 g cukru a reszta to czysty błonnik).  W 100 g: 174 kcal, 8 g, 11 g, W 14 g ( w tym tylko niecały 1g cukru).

O autorze

AleksandraLCHF

AleksandraLCHF

Mam na imię Ola i od 2013 roku jestem fanką LCHF oraz ketozy, dzięki którym udało mi się schudnąć ponad 25 kg oraz odzyskać zdrowie. Za namową męża i znajomych założyłam bloga o odżywianiu LCHF (low carb high fat). Znajdują się na nim informacje na temat diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak LCHF, ketogeniczna, optymalna czy paleo a także przepisy dla osób z nietolerancjami m.in. glutenu czy laktozy. Choć blog początkowo miał być typowo kulinarny to cały czas zmienia się i rozwija podobnie jak ja i moje podejście do ketozy, która jest najbliższa mojemu sercu. Staram się aby ludzie zrozumieli, że ketoza to nie tylko odpowiedni model odżywiania ale przede wszystkim życie w zgodzie z naturą, czerpanie pozytywów ze słońca i zimna, dbanie o rytm dobowy i roczny organizmu oraz wiele innych niedocenianych w dzisiejszych czasach "tricków" ;)

Zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia i cieszenia się zdrowiem oraz życiem!

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad