Ciekawostki kulinarne Diety Odchudzanie Odżywianie

Jakie pokarmy są najbardziej przydatne w fazie utraty tłuszczu?

Ogólnie rzecz ujmując, większość z nas jest świadoma znaczenia kalorii. Na przykład, gdy standaryzowano spożycie kaloryczne, nie było różnic w składzie ciała między dietami, gdzie 43% dziennej dawki kalorii pochodziło z sacharozy (cukier stołowy), a dietami gdzie zaledwie 4% pochodziło z tego źródła [1].

Podkreśla to i dobrze obrazuje fakt, jak ważne jest spożywanie kalorii  w odpowiedniej ilości, i że cukier niekoniecznie jest szkodliwy dla utraty tłuszczu, jeśli kalorie pozostają pod naszą kontrolą.

W związku z tym można powiedzieć, że nie ma „żywności odchudzającej”, o ile ktoś kontroluje kaloryczność spożywanych pokarmów.

Dlatego też, podczas przechodzenia na dietę redukcyjną, niezwykle ważnym jest takie jej skonstruowanie, aby była łatwa do przestrzegania.

To sprawia, że ​​rozsądnym pomysłem jest regulowanie apetytu poprzez spożywanie pokarmów, które są najbardziej sycące. Jeśli jesz coś, co sprawia, że ​​po krótkiej chwili znowu jesteś głodny, jesteś bardziej skłonny spożywać więcej kalorii, a co za tym idzie – utrudniać sobie zrzucenie zbędnych kilogramów. Właśnie dlatego spożywanie pokarmów o wysokim wskaźniku sytości ma sens. Dzięki nim dłużej czujesz się pełny, minimalizujesz napady głodu oraz zmniejszasz potencjalne ryzyko przejadania się w ciągu dnia.

Ten wykres opiera się na badaniu, w którym uczestnicy spożywali 240 kalorii z 38 zwykłych pokarmów, a następnie mogli jeść tyle jedzenia, ile chcieli [2].

Żywność o najwyższym „wskaźniku sytości” była pokarmem, który minimalizował ilość jedzenia, którą ktoś jadł 2 godziny po spożyciu.

Żywność o najwyższej ocenie (najbardziej sycące):

  • Gotowane ziemniaki (zdobyte 323)
  • Ling ryba (biała ryba) (205)
  • Owsianka (209)
  • Pomarańcze (202)
  • Jabłka (197)

Żywność o najniższych wynikach (najmniej napełnienia)

  • Rogaliki (47)
  • Ciasto (65)
  • Pączki (68)
  • batonik Mars (70)

Dodatni wskaźnik sytości korelował z całkowitą masą spożywanej żywności, a także z zawartością wody, błonnika i białka.

Negatywnie korelowało to ze smakiem jedzenia, a także z zawartością tłuszczu.

Ogólnie rzecz biorąc, oznacza to, że najbardziej napełniające nas produkty to te, które można jeść w dużej objętości (do tego samego spożycia kalorycznego), które są bogate w białko, błonnik i wodę. Pokarmy, które są smaczne i mają wysoką kaloryczność, a są bogate w tłuszcze, mogą sprawić, że ludzie będą się przejadać później w ciągu dnia.

Nie powinieneś przyjmować tych wyników jak słowa Bożego, ponieważ przyjmowanie pokarmu było mierzone w krótkim oknie, a nie przez cały dzień.

Warto również zauważyć, że niewielkie różnice w zastosowanych referencjach mogą mieć duże znaczenie, np. smażenie ziemniaków zamiast ich gotowania, dodawanie masła, soli lub aromatów itp.

Podczas diety i zmniejszonej ilości kalorii, regulacja apetytu nabiera coraz większego znaczenia, dlatego tekst ten może być dobrym przewodnikiem dla Ciebie, jeśli chcesz spożywać najbardziej sycące produkty spożywcze, aby kontrolować apetyt.

 

Bibliografia:

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9094871

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7498104

O autorze

Ela

› Zobacz wszystkie artykuły

1 komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

  • Jeszcze dwa lata temu ważyłam 68 kg, było to po „diecie”, spadłam wtedy z 80. Byłam przeszczęśliwa. Ale potem zaczęły się problemy, które zajadałam (głównie słodyczami) i przytyło mi się do 89,5 . Jak to zobaczyłam powiedziałam sobie że muszę wziąć się za siebie żeby nie dojść do 90 kg. Myślę że to co opisałaś szczegółowo pomoże mi pozbyć się zbędnych kilogramów i skończy się moja walka z nadwagą. Będę zwracać na wszystkie produkty co jeść a co unikać.

Facebook

Ad