Popularne artykuły

Jak zrobić krem ze szparagów
Zdrowe Przepisy

Jak zrobić krem ze szparagów 

Witajcie. Jestem właśnie po treningu, zjadłem banana, wypiłem odżywkę białkową i wracając do domu trafiłem na stragan ze świeżymi warzywami i owocami, a na nim.... No właśnie, sezon na szparagi w pełni. Co roku według mnie jest jednak za krótki i przez cały kolejny rok czekam na okres, w którym mógłbym gotować, grillować i zapiekać te pyszne warzywa. Ze szparagów robię sałatki, dodaję je do pizzy na pełnoziarnistej mące, zjadam szparagi prosto z wody. Jednak jest jedna potrawa, która smakuje mi najbardziej. Krem z białych szparagów! Jak przygotować? Dowiecie się tuż poniżej:

Czas przygotowania: ok 45 minut
Składniki 5-6 porcji

  • pęczek białych szparagów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g szpinaku
  • 600ml bulionu warzywnego
  • olej kokosowy/oliwa z oliwek
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • pieprz i sól

Przygotowanie

Seler, cebulę oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek miażdżymy. Wszystko wrzucamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem, soli i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie myjemy i obieramy szparagi, po czym pocięte na kawałki dodajemy do pozostałych warzyw w garnku. Smażymy kolejne 15 minut. Następnie wlewamy do garnka wino i smażymy aż zredukuje się całkowicie, po czym wlewamy do garnka bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Na sam koniec dodajemy szpinaku (liście lub mrożony), wszystko dokładnie miksujemy i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

 

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *