Diety Odżywianie Zdrowe Przepisy

FRYTKI Z FASOLKI SZPARAGOWEJ (keto, LCHF, optymalne, paleo, niskowęglowodanowe)

Jako, że trwa sezon na fasolkę szparagową zachęcam do tego by jak najczęściej gościła na Waszych talerzach ponieważ poza walorami smakowymi jest niskowęglowodanowa i zawiera zaledwie 6 g węglowodanów na 100 g. Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za frytkami a będąc na LCHF wyeliminowali ziemniaki, które z kolei w 100 g zawierają 17 g węglowodanów. Zamienników frytek ziemniaczanych jest mnóstwo i sama próbowałam już zastąpić je dynią, kalarepką czy marchewką jednak najbardziej smakują nam te z fasolki szparagowej a do tego są łudzaco podobne do tych z barów z fast foodami 😉

Składniki:

  • 200g żółtej fasolki szparagowej
  • sól
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej kokosowy, masło klarowane)

Fasolkę umyć i obciąć końce.

Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 4-5 minut.

Podgotowaną fasolkę osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złocistego koloru.

Frytki znakomicie sprawdzają się jako samodzielnie danie z rożnego rodzaju sosami, ketchupem, jak i jako dodatek do mięs czy ryb 🙂

O autorze

AleksandraLCHF

AleksandraLCHF

Mam na imię Ola i od 2013 roku jestem fanką LCHF oraz ketozy, dzięki którym udało mi się schudnąć ponad 25 kg oraz odzyskać zdrowie. Za namową męża i znajomych założyłam bloga o odżywianiu LCHF (low carb high fat). Znajdują się na nim informacje na temat diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak LCHF, ketogeniczna, optymalna czy paleo a także przepisy dla osób z nietolerancjami m.in. glutenu czy laktozy. Choć blog początkowo miał być typowo kulinarny to cały czas zmienia się i rozwija podobnie jak ja i moje podejście do ketozy, która jest najbliższa mojemu sercu. Staram się aby ludzie zrozumieli, że ketoza to nie tylko odpowiedni model odżywiania ale przede wszystkim życie w zgodzie z naturą, czerpanie pozytywów ze słońca i zimna, dbanie o rytm dobowy i roczny organizmu oraz wiele innych niedocenianych w dzisiejszych czasach "tricków" ;)

Zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia i cieszenia się zdrowiem oraz życiem!

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad