Diety Odżywianie Zdrowe Przepisy

FIT BRUSHETTA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu i mąki)

Na pewno doskonale znacie danie o nazwie bruschetta, czyli aromatyczną włoską przekąskę, którą można jeść na śniadanie, jako dodatek do obiadu lub na kolację. Składa się z kilku bardzo prostych składników, w tym pomidorów na które mamy jeszcze sezon. Na pewno pomyślicie że brushetta nie jest FIT ale dzięki użyciu pieczywa węglowodanowego (z mojego przepisu na keto bułki) i będąc na diecie wcale nie trzeba z niej rezygnować serwując po prostu jej zamiennik LCHF.

Składniki:

  • keto bułka
  • pomidory
  • mozzarella – jeśli masz nietolerancję, użyj sera bez laktozy
  • oliwa z oliwek
  • czosnek świeży
    zioła prowansalskie suszone
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól himalajska
  • pieprz

 

Pokroić bułki na kromki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie zdjąć skórkę.

Wydrążyć środek a pozostałą część pokroić w kostkę.

Dodać wyciśnięty czosnek i oliwę z oliwek oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Nakładać na grzanki pomidory i mozzarellę.
Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez ok 10 minut do momentu rozpuszczenia sera ale nie za długo żeby ser nie zrobił się brązowy.
Podawać zaraz po przygotowaniu z dodatkiem listków świeżej bazylii.
Smacznego!
BTW w zależności od użytej bułki oraz ilości dodatków.

 

O autorze

AleksandraLCHF

AleksandraLCHF

Mam na imię Ola i od 2013 roku jestem fanką LCHF oraz ketozy, dzięki którym udało mi się schudnąć ponad 25 kg oraz odzyskać zdrowie. Za namową męża i znajomych założyłam bloga o odżywianiu LCHF (low carb high fat). Znajdują się na nim informacje na temat diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak LCHF, ketogeniczna, optymalna czy paleo a także przepisy dla osób z nietolerancjami m.in. glutenu czy laktozy. Choć blog początkowo miał być typowo kulinarny to cały czas zmienia się i rozwija podobnie jak ja i moje podejście do ketozy, która jest najbliższa mojemu sercu. Staram się aby ludzie zrozumieli, że ketoza to nie tylko odpowiedni model odżywiania ale przede wszystkim życie w zgodzie z naturą, czerpanie pozytywów ze słońca i zimna, dbanie o rytm dobowy i roczny organizmu oraz wiele innych niedocenianych w dzisiejszych czasach "tricków" ;)

Zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia i cieszenia się zdrowiem oraz życiem!

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad