Popularne artykuły

Dynia – poznaj jej niezwykłe właściwości zdrowotne!
Healthy Lifestyle

Dynia – poznaj jej niezwykłe właściwości zdrowotne! 

Dynia, choć powszechnie postrzegana jest jako warzywo, naukowo jest ona owocem, ponieważ zawiera nasiona. Jednak jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych mineralnych oraz witamin, jest bardziej podobna do warzyw.

Ponadto, dynia pochodzi z Ameryki Północnej i najczęściej kojarzona jest z Halloween, ponieważ wtedy jest na nią sezon. Owoc ten jest mało kaloryczny, lecz bardzo pożywny, dlatego szczególnie jesienią regularne spożywanie dyni może wspomóc nasz organizm w walce z z infekcjami.


Wartość odżywcza

W 250 gramach dyni możemy znaleźć:

  • Kalorie: 49
  • Tłuszcz: 0,2 grama
  • Białko: 2 gramy
  • Węglowodany: 12 gramów
  • Błonnik: 3 gramy
  • Witamina A: 245% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina C: 19% dziennego zapotrzebowania
  • Potas: 16% dziennego zapotrzebowania
  • Miedź : 11% dziennego zapotrzebowania
  • Mangan: 11% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina B2: 11% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina E: 10% dziennego zapotrzebowania

Poza tym, dynia zawiera także niewielkie ilości magnezu, fosforu, cynku, kwasu foliowego oraz kilka witamin z grupy B. Składa się ona w 94% z wody, dlatego jest tak mało kaloryczna. Jest również bogata w beta-karoten, który przekształca się w naszym organizmie w witaminę A.

Warto również wspomnieć o pestkach dyni, które również są jadalne.


Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Pestki dyni są jednym z najbogatszych źródeł cynku, który poprawia sprawność seksualną u mężczyzn. Dlatego to właśnie oni powinni włączyć je do swojej codziennej diety. Cynk jest to składnik odżywczy, którego nasz organizm nie magazynuje, dlatego tak ważne jest codzienne dostarczanie go wraz z pożywieniem. Wzmacnia on również naszą skórę, włosy oraz paznokcie.

Ponadto, pestki dyni zawierają witaminę E, która jest powszechnie nazywana witaminą płodności, ponieważ poprawia jakość plemników. Są one również dobrym źródłem innych witamin-  A, B3, B6, C oraz K.

Idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas odchudzania, pomimo tego że zawierają dużo kalorii, mają w sobie również bardzo dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Jeśli będziemy spożywać je z umiarem, to z pewnością nam nie zaszkodzą, a wręcz bardzo pomogą.

Pestki dyni są również bogate w inne składniki mineralne takie jak np. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas czy sód, ale także posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe.

dynia


Zawartość przeciwutleniaczy w dyni

Wolne rodniki to cząsteczki wytwarzane w procesie metabolicznym organizmu. Choć są bardzo niestabilne, mają przydatne funkcje, takie jak np. niszczenie szkodliwych bakterii. Jednak nadmierna ilość wolnych rodników w organizmie nie jest korzystna. Może to prowadzić do stresu oksydacyjnego, który z kolei jest przyczyną wielu chorób przewlekłych, w tym chorób serca oraz nowotworów.

Dynia zawiera przeciwutleniacze, takie jak alfa-karoten, beta-karoten i beta-kryptoksantyna. Neutralizują one wolne rodniki, hamując przy tym uszkodzenia komórek.

Badania wykazują, że te przeciwutleniacze zawarte m.in w dyni, chronią naszą skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez słońce. Mogą również zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, różnego rodzaju chorób serca, oczu oraz wielu innych.

Jednak należy wspomnieć, że badania te były przeprowadzane na zwierzętach oraz in vitro, dlatego potrzebne są bardziej wnikliwe badania, w których zostanie zbadana reakcja u ludzi w tym obszarze.


Wzmacnianie odporności

Dynia zawiera składniki odżywcze oraz witaminy, które wspierają nasz układ immunologiczny.

 "Jest ona również bogata w beta-karoten, który przekształca się w naszym organizmie w witaminę A."

Badania wykazują, że witamina A wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz pomaga w zwalczaniu infekcji. Warto również wspomnieć, że osoby z niedoborami mają bardzo słabą odporność. Ponadto, dynia jest również dobrym źródłem żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy E, które również przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.

Niedawne badania wykazały, że witamina C nie wpływa znacząco na nasz układ odpornościowy. Wyjątkiem są sportowcy oraz osoby ciężko pracujące fizycznie, u których zmniejsza ona ryzyko infekcji o 50%, pod warunkiem że jest przyjmowana regularnie.


Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Dzięki zawartości karotenoidów, dynia ma właściwości przeciwnowotworowe. Są to związki, które działają jak przeciwutleniacze. Pozwalają one neutralizować nadmiar wolnych rodników, który jest dla nas zagrożeniem.

Analiza 13 badań wykazała, że osoby z wyższym spożyciem alfa-karotenu oraz beta-karotenu miały znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na raka żołądka. Inne badania zaś wykazały, że osoby ze zwiększonym spożyciem karotenoidów mają mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory gardła, trzustki czy piersi.

Jednak naukowcy nie są do końca pewni, czy w tych przypadkach była to zasługa samych karotenoidów, czy również miały na to wpływ inne czynniki takie jak np. dieta czy ogólnie styl życia. Potrzebne są dalsze badania na ten temat.


Korzystny wpływ na zdrowie serca

Dynia zawiera wiele składników odżywczych, które mogą poprawić zdrowie serca. Jest bogata w potas, witaminę C oraz błonnik. Wpływają one bezpośrednio na nasze serce.

Badania wykazują, że ludzie z wyższym spożyciem potasu mają niższe ciśnienie krwi. Okazało się również, że wpływa ona na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu.

Dynia zawiera w sobie również dużą ilość przeciwutleniaczy, które mogą chronić "zły" cholesterol LDL przed utlenianiem. Gdy cząsteczki cholesterolu ulegają utlenianiu, mogą gromadzić się wzdłuż ścian naczyń krwionośnych, co z kolei może zwiększać ryzyko chorób serca.

dynia


Zdrowa skóra

Dynie mają mnóstwo składników odżywczych oraz witamin, które wpływają na zdrowie oraz wygląd naszej skóry.

Po pierwsze zawierają dużo beta-karotenu, który poprawia koloryt naszej skóry oraz działa jak naturalny krem przeciwsłoneczny.

Zawierają one także witaminę C, która coraz częściej jest dodawana do kremów, serum czy maseczek do pielęgnacji twarzy. Ma ona działanie wygładzające, silnie nawilżające oraz łagodzące. Przywraca blask naszej skórze, działa przeciwtrądzikowo oraz przeciwzapalnie. Naprawia uszkodzenia wywołane przez słońce oraz rozjaśnia naszą cerę.

Badania wykazały, że stosowanie witaminy C na twarz jest o 20% bardziej skuteczne niż podczas jej spożywania czy suplementacji.

Ponadto dynie zawierają luteinę, zeaksantynę, witaminę E i wiele innych antyoksydantów, które jak wykazały badania, wspomagają ochronę skóry przed promieniami UV.


Wspomaga zdrowie oczu

Wzrok pogarsza się wraz z wiekiem. Na szczęście spożywanie odpowiednich składników odżywczych może znacząco spowolnić ten proces. Dynia jest bogata w te składniki, które mają największy wpływ na wzrok.

Badania wykazują, że niedobór witaminy A jest często przyczyną ślepnięcia w starszym wieku. W analizie 22 badań naukowcy odkryli, że osoby z wyższym spożyciem beta-karotenu miały znacznie mniejsze ryzyko wystąpienia zaćmy.

Dynia jest również jednym z najlepszych źródeł luteiny i zeaksantyny - dwóch składników związanych z redukcją ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej oraz zaćmy. Dodatkowo dynia jest dobrym źródłem witamin C i E, które działają jak przeciwutleniacze i mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek oka przez wolne rodniki.


Podsumowanie

Dynia jest owocem, który ma bardzo dużo składników odżywczych, mineralnych oraz witamin z różnych grup. Jest także bogata w przeciwutleniacze. Regularne spożycie niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Bardzo dobrze wpływa także na naszą cerę, dzięki zawartości beta-karotenu oraz witamin.

Świetnie więc sprawdzi się jako dodatek do potraw, koktajli, sałatek czy zup. Krem z dyni z roku na rok staje się w Polsce coraz bardziej popularny, szczególnie wtedy gdy jest na nią sezon. Dynia jest niskokaloryczna, dlatego powinny dodać ją do swojej diety osoby, chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów.


Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22101929

http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2601/2

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-a-benefits

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27315229

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099763

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17922955

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23818772

https://www.healthline.com/nutrition/lutein-and-zeaxanthin

https://www.healthline.com/nutrition/cancer-fighting-foods

https://www.healthline.com/nutrition/what-does-potassium-do

http://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1179S/4577133

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24159392

https://www.banglajol.info/index.php/BJP/article/view/12497

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *