Ciekawostki kulinarne Diety Odchudzanie Odżywianie

Dieta LCHF czyli wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa

Na początku chciałabym przywitać się z Wami, przedstawić swoją osobę oraz tematykę, jaką będę poruszała na blogu.

Mam na imię Ola i od 4 lat jestem fanką LCHF oraz ketozy, dzięki którym w ciągu niespełna roku udało mi się schudnąć ponad 25 kg oraz odzyskać zdrowie. Tym samym moje wpisy będą dotyczyły diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak LCHF, ketogeniczna, optymalna czy paleo a także przepisów dla osób z nietolerancjami m.in. glutenu czy laktozy. Nie będą to jednak tylko teksty typowo kulinarne ponieważ ketoza, która jest najbliższa mojemu sercu to coś więcej niż tylko tłuszcz dodawany do potraw. Staram się aby ludzie zrozumieli, że nie jest to tylko model odżywiania, ale przede wszystkim życie w zgodzie z naturą, czerpanie pozytywów ze słońca i zimna, dbanie o rytm dobowy i roczny organizmu oraz wiele innych niedocenianych w dzisiejszych czasach „tricków” 😉

W tym miejscu zaznaczam, że nikogo nie namawiam i nie będę przekonywać do LCHF, a chcę jedynie przybliżyć Wam ten temat, obalić pewne mity, rozwiać wątpliwości i odpowiedzieć na pojawiające się pytania.

Myślę że moja historia i poniższe zdjęcia mówią same za siebie i jeśli Wy też czujecie, że robicie coś nie tak to być może warto zgłębić temat LCHF i spróbować bo każdy musi znaleźć swój własny model odżywiania i dopasować go do swojego stylu życia, potrzeb, celów jakie mu przyświecają a nawet środowiska w jakim żyje.

Jeśli zatem unikasz tłuszczu i smażenia, gotujesz na parze czy grillu, odżywiasz się „zdrowo” jedząc 5 posiłków dziennie co 3 godziny w postaci produktów pełnoziarnistych, light  oraz owoców i warzyw a nadal masz nadprogramowe kilogramy i centymetry a w grę nie wchodzą żadnego rodzaju choroby, które mogłyby być przyczyną to zapewne popełniasz te same błędy, które i ja popełniałam zanim poznałam i spróbowałam LCHF (LOW CARB, HIGH FAT).

Dieta oparta jest na zdrowych tłuszczach pełniących funkcję energetyczną, mięsie, podrobach, rybach, owocach morza i warzywach, więc pełnowartościowych produktach o dużym wsadzie odżywczym. Szczególnie wskazana jest dla osób, które mają problemy zdrowotne np. z tarczycą, cukrzycą,  zbyt wysokim cukrem w krwi, nietolerancją lub alergią na gluten, mają nadwagę, „pszeniczny brzuch”, nie umieją kontrolować ilości jedzenia i ciągle mają ochotę na coś słodkiego bądź mają napady „wilczego głodu” oraz dla osób z problemami jelitowymi.

Najważniejsze jest poznanie podstaw, zrobienie badań aby sprawdzić stan swojego zdrowia by odpowiednio dopasować dietę oraz suplementację oraz śledzić wyniki w trakcie jej stosowania by ewentualnie korygować lub kontynuować obrany schemat. Czasem wskazana jest ścisła współpraca z dietetykiem specjalizującym się w dietach typu LCHF. Szczególnie gdy w grę wchodzą choroby autoimmunologiczne, tarczycy, problemy hormonalne lub sprzężone schorzenia, ponieważ konieczna jest interpretacja wyników badań i modyfikacje w diecie, suplementacji, w przypadku osób ćwiczących w treningach itp. Niestety wiele osób działa na własną rękę i często popełnia masę podstawowych błędów, czym robi sobie krzywdę. W konsekwencji ich stan zdrowia pogarsza się i czasem zdrowy człowiek nagle choruje będąc na LCHF. Najczęściej przyczyną jest właśnie brak wiedzy i zbyt wąskie podejście do tematu, czyli ograniczenie się do diety bez połączenia z innymi równie, o ile nie ważniejszymi mechanizmami.

Jeśli zatem chcecie bliżej poznać modele LCHF to zachęcam do czytania moich tekstów zawierających informacje na temat ketozy i LCHF oraz przepisów na tego typu posiłki.

Zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia i cieszenia się zdrowiem oraz życiem!

O autorze

AleksandraLCHF

AleksandraLCHF

Mam na imię Ola i od 2013 roku jestem fanką LCHF oraz ketozy, dzięki którym udało mi się schudnąć ponad 25 kg oraz odzyskać zdrowie. Za namową męża i znajomych założyłam bloga o odżywianiu LCHF (low carb high fat). Znajdują się na nim informacje na temat diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak LCHF, ketogeniczna, optymalna czy paleo a także przepisy dla osób z nietolerancjami m.in. glutenu czy laktozy. Choć blog początkowo miał być typowo kulinarny to cały czas zmienia się i rozwija podobnie jak ja i moje podejście do ketozy, która jest najbliższa mojemu sercu. Staram się aby ludzie zrozumieli, że ketoza to nie tylko odpowiedni model odżywiania ale przede wszystkim życie w zgodzie z naturą, czerpanie pozytywów ze słońca i zimna, dbanie o rytm dobowy i roczny organizmu oraz wiele innych niedocenianych w dzisiejszych czasach "tricków" ;)

Zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia i cieszenia się zdrowiem oraz życiem!

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad