Suplementacja Suplementacja podczas odchudzania Suplementy diety

Czerwona koniczyna i jej niesamowite korzyści zdrowotne!

Wszyscy wiemy, że czterolistna koniczyna rzekomo ma przynosić szczęście, ale jeśli chodzi o zdrowie, nie chcesz polegać na przypadku lub przesądach. Zamiast szukać mitycznej, koniczyny, szukaj koniczyny w kolorze czerwonym. Gwarantujemy, że Twoje ciało i umysł będą wdzięczne, że tak zrobiłeś.

W ciągu ostatnich kilku dekad czerwona  koniczyna stała się znana jako skuteczny, całkowicie naturalny, środek leczniczy łagodzący objawy menopauzy, poprawiający gęstość mineralną kości i obniżający ryzyko problemów związanych z sercem, takich jak wysoki poziom cholesterolu i objawy wysokiego ciśnienia krwi. Jest również stosowana w leczeniu wielu stanów związanych z zapaleniem i niską odpornością, w tym kaszlu, infekcji dróg oddechowych lub chorobami skóry, takimi jak łuszczyca i pokrzywka. (1)

Tradycyjnie jest ona stosowana do równoważenia hormonów i zatrzymywania gromadzenia się śluzu w drogach oddechowych, nosie i gardle. Badania pokazują, że osoby biorące ekstrakt z czerwonej koniczyny doświadczają też wielu różnych korzyści związanych z łagodzeniem objawów starzenia się. Badania wykazały, że koniczyna czerwona jest bezpieczna dla większości ludzi i działa stosunkowo szybko, przynosząc pozytywne zmiany w kondycji skóry głowy, włosów, cery, libido, nastroju, snu i energii w ciągu kilku miesięcy regularnego stosowania.

Poniżej przedstawimy korzyści ze stosowania czerwonej koniczyny.

  1. Łagodzi objawy menopauzy

Kiedy poziom estrogenów spada, szczególnie w okresie menopauzy, izoflawony mogą mieć pozytywne działanie w zmniejszaniu objawów związanych z utratą estrogenu – takich jak uderzenia gorąca, kłopoty ze snem, przyrost masy ciała, utrata gęstości kości, złamania kości lub osteoporoza, problemy sercowo-naczyniowe i stany zapalne stawów . Szacuje się, że około dwie trzecie wszystkich kobiet w okresie menopauzy i po menopauzie mierzy się z takimi problemami i znajduje tylko nieznaczną ulgę w tradycyjnych metodach leczenia. Wyniki badań oceniających wpływ czerwonej koniczyny u kobiet w trakcie menopauzy lub po menopauzie w ciągu ostatnich dwóch dekad były mieszane, ale wiele z nich wykazało poprawę objawów w ciągu kilku miesięcy przyjmowania czerwonej koniczyny, bez wielu niepożądanych skutków ubocznych, które pojawiają się w konwencjonalnych terapiach.

Raport z 2005 r. opublikowany w International Journal of Society of Gynecological Endocrinology wyjaśnił, że nieoczekiwanym rezultatem badania Women’s Health Initiative było to, że naukowcy zdali sobie sprawę, że większość konwencjonalnych terapii hormonalnych (HT) u kobiet z menopauzą ma niepożądane skutki uboczne i komplikacje, więc w rezultacie wzrosło zainteresowanie alternatywnymi, naturalnymi opcjami dla zapewnienia ulgi w tym trudnym dla nich czasie. (2) Używanie HT stało się kontrowersyjne z powodu podejrzeń o zwiększone ryzyko raka piersi i powikłań sercowo-naczyniowych. Szacuje się również, że około 10 procent kobiet żyjących w krajach rozwiniętych ma przeciwwskazania do stosowania HT, do których zaliczamy: historią zależnego od estrogenu wzrostu nowotworu, choroby wątroby, problemy z tętnicami, silne migrenowe bóle głowy.

Losowe, podwójnie ślepe badanie oceniało wpływ fitoestrogenów, w tym izoflawonów z wyciągów z czerwonej koniczyny (80 miligramów dziennie), na objawy menopauzalne u 53 kobiet w wieku powyżej 40 lat, w porównaniu z placebo, przez 90 dni. Po zakończeniu leczenia przez grupy początkowe kobiety zostały poddane leczeniu przeciwnemu przez kolejne 90 dni w celu porównania wyników.

Wyniki pokazały, że waga kobiet nie zmieniła się w sposób istotny statystycznie (nie było znaczącego wpływu na wskaźnik masy ciała) w ciągu 180 dni, ale suplementacja izoflawonem z czerwonej koniczyny znacznie zmniejszyła odsetek wielu innych objawów menopauzy i miała pozytywny wpływ na cytologię pochwy , średni cholesterol całkowity, lipoproteiny o niskiej gęstości i poziom triglicerydów. (3) Cholesterol i triglicerydy były tylko nieznacznie niższe w porównaniu do placebo, ale objawy zostały obniżone na tyle, by wpłynąć na jakość życia kobiet.

Na dodatek, przy okazji tego badania, naukowcy odkryli, że dorosłe kobiety używające ekstraktu z czerwonej koniczyny doświadczają znacznej poprawy zdrowia skóry głowy, włosów i cery. Zmniejszają się też oznaki starzenia, utraty kolagenu i przerzedzania włosów. Badanie opublikowane w Obstetrics and Gynecology International wykazało, że oprócz działania pobudzającego skórę, w porównaniu z placebo, znacznie poprawia inne typowe objawy utraty estrogenu w okresie menopauzy, w tym niskie libido, zmienny nastrój, problemy ze snem i poczucie zmęczenia. (4)

  1. Pomaga w utrzymaniu odpowiedniej gęstości mineralnej kości

Badania wykazały, że najczęstszym rodzajem osteoporozy jest utrata gęstości kości związana z niedoborem hormonów płciowych w okresie menopauzy, dlatego istnieją pewne dowody na to, że diety zawierające wysoki poziom fitoestrogennych izoflawonów są związane z małą częstością występowania osteoporozy i innych powikłań menopauzalnych. Tak więc, czerwona koniczyna stanowi doskonałe uzupełnienie diety pod kątem zapobiegania wystąpienia osteoporozy.

Dowody naukowe wskazują, że czerwona koniczyna pomaga w regeneracji kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy, szczególnie u kobiet po menopauzie, u których występuje największe ryzyko złamań i utraty masy i gęstości kostnej. Ryzyko rozwoju osteoporozy u kobiety wzrasta w okresie menopauzy, ponieważ estrogen odgrywa ważną rolę w mineralizacji kości, o czym wspominaliśmy już kilkukrotnie. Kobiety w wieku przedmenopauzalnym o niskim poziomie estrogenu lub niskiej gęstości kości (takie jak kobiety z niedowagą lub zawodnicy cierpiący na triadę sportową), które powodują zwiększone ryzyko osteoporozy z powodu deficytu estrogenu, mogą również czerpać korzyści z suplementacji czerwonej koniczyny.

Badania na szczurach wykazały, że suplementacja izoflawonami pomaga znacznie poprawić zawartość minerałów w kościach, obrót kostny, wytrzymałość mechaniczną kości piszczelowej, masę kości udowej, gęstość kości udowej i zapobiega wzrostowi poziomu fosfatazy zasadowej w surowicy, utracie gęstości kości i ich osłabieniu. (5)

  1. Wpływa pozytywnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego

W wyniku wzrostu średniej długości życia w połączeniu z faktem, że wiele kobiet stosuje dietę redukcyjną i nie spożywa wystarczającej ilości niezbędnych składników odżywczych, szacuje się, że wiele kobiet dziś spędza ponad jedną trzecią swojego życia w stanie obniżonego estrogenu, co prowadzi do szeregu istotnych, długoterminowych zmian. Nienormalnie niski poziom estrogenu nie tylko zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy, ale także zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, może powodować epizody naczynioruchowe i często prowadzi do zaburzeń snu.

Badania wykazały, że czerwona koniczyna może poprawić stan zdrowia tętnic, zmniejszyć ryzyko miażdżycy (stwardnienie lub zgrubienie tętnic), przyspieszyć krążenie krwi, zarządzać wysokim poziomem cholesterolu i pomóc w zapobieganiu chorobie wieńcowej. U starszych kobiet i mężczyzn choroba serca pozostaje główną przyczyną zgonów w USA i wielu innych krajach zachodnich.

Podczas, gdy większość badań badających wpływ czerwonej koniczyny na zdrowie serca zostało przeprowadzone z wykorzystaniem zwierząt, a nie ludzi, badania sugerują, że koniczyna czerwona pomaga chronić przed chorobami serca dzięki zawartości izoflawonów, które mogą zwiększyć stężenie HDL („dobrego” cholesterolu), zahamować tworzenie się skrzepów krwi i zapewnić większą elastyczność w tętnicach.

  1. Obniża ryzyko niektórych nowotworów

Obecnie bada się izoflawony pod kątem ich naturalnego wpływu na komórki nowotworowe i powstawanie nowotworów. Naukowcy odkryli, że izoflawony wydają się pomagać w powstrzymywaniu rozrostu komórek nowotworowych, a także mogą wywoływać apoptozę (samozniszczenie komórek nowotworowych). Rodzaje nowotworów, na które czerwona koniczyna ma największy wpływ obejmują te związane ze zmianami hormonalnymi, takimi jak rak gruczołu krokowego, rak sutka i endometrium.

Z drugiej strony, wciąż pozostaje jeszcze wiele do odkrycia na temat tego, w jaki sposób czerwona koniczyna i izoflawony są powiązane z naturalną profilaktyką nowotworu, a nawet potencjalnie z tworzeniem się raka, więc naukowcy nie mogą jeszcze zalecić jej jako alternatywę standardowej terapii. W tej chwili jest jeszcze kilka niewiadomych, gdy chodzi o zrozumienie wszystkich wpływów estrogenu na raka piersi, dlatego osobom z historią lub wysokim ryzykiem wystąpienia raka piersi nie zaleca się używania czerwonej koniczyny do czasu przeprowadzenia dalszych badań. (6)

  1. Leczy stany zapalne skóry

Wyniki badań sugerują, że izoflawony czerwonej koniczyny skutecznie pomagają w spowolnieniu objawów starzenia się skóry, a także w obniżaniu stanów zapalnych skóry, takich jak łuszczyca, egzema i różnego rodzaju wysypki oraz podrażnienia. Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich kilku dekad wykazały, że działanie czerwonej koniczyny na poziom estrogenu daje większość jej właściwości przeciwzapalnych, chroniących przed promieniowaniem UV, zwiększających kolagen i gojących rany. U osób starszych czerwona  koniczyna redukuje skutki starzenia się skóry wywołane niedoborem estrogenu i może pomóc w pobudzeniu produkcji kolagenu. (7) Wykazano również, że poprawia kondycję mieszków włosowych, skóry głowy oraz paznokci.

Według badań przeprowadzonych przez Wydział Farmakologii i Biologii na Uniwersytecie w Mesynie we Włoszech, „estrogeny mają głęboki wpływ na skórę”, a koniczyna czerwona pomaga zatrzymać zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne / środowiskowe efekty starzenia wywołane utratą estrogenu. Estrogen poprawia kondycję skóry poprzez zwiększenie zawartości kolagenu, grubości i nawilżenia skóry, a badania wykazały, że leczenie przez 14 tygodni ekstraktem z czerwonej koniczyny znormalizowanym zawierającym 11 procent izoflawonów (20 i 40 miligramów izoflawonów dziennie) pomaga w organizowaniu komórek naskórka, zapewnia jednolitą grubość i regularne keratynizacje i pozytywnie wpływa na włókna kolagenowe, a co za tym idzie – poprawia elastyczność. (8)

Wspomniane wcześniej badanie Obstetrics and Gynecology International wykazało, że czerwona koniczyna stosowana przez trzy miesiące poprawiła stan skóry pacjentów lepiej niż placebo, w tym zapewniając lepszą teksturę skóry, nawilżenie i ogólną kondycję, a także prawdopodobnie oferując lepszą ochronę przed rakiem skóry (złośliwe zmiany skórne) ze względu na wyższy poziom estrogenów. Inne doniesienia pokazują, że czerwona koniczyna pomaga klinicznie leczyć rany i oparzenia oraz poprawia elastyczność, grubość i nawilżenie skóry, a ponadto zmniejsza szerokość porów i oznaki starzenia. (9)

  1. Walczy z infekcjami dróg oddechowych

Czerwona  koniczyna służy do zapobiegania i leczenia chorób układu oddechowego, takich jak kaszel, przeziębienia, astma i zapalenie oskrzeli. (10) Wykazuje naturalne działanie oczyszczające w organizmie, zmniejsza niepokój i dyskomfort podczas choroby, i ma zdolność do rozluźnienia flegmy. Ponieważ może uspokoić skurcze oskrzeli, może też polepszyć jakość snu oraz pomóc w wypłukiwaniu dodatkowego płynu z układu oddechowego, warto po nią sięgnąć, gdy tylko poczujemy pierwsze oznaki choroby.

Kilka faktów dotyczących czerwonej koniczyny

Koniczyna (Trifolium pratense L.) jest rośliną z rodziny botanicznej Fabaceae, która jest używana do wytwarzania ziołowego suplementu, który ma działanie pobudzające układ odpornościowy i pozytywny wpływ na hormony, szczególnie dla kobiet.

Czerwona koniczyna należy do rodziny roślin strączkowych (podobnie jak orzeszki ziemne i fasola), dlatego zwierzęta często pasą się na niej na wolności. Badania sugerują, że działa ona jak naturalny środek moczopędny, co oznacza, że zwiększa produkcję moczu i wyrównuje poziom płynów w organizmie. Uważa się także, że poprawia funkcje odpornościowe, pomagając ciału pozbyć się nadmiaru odpadów, śluzu (działającego jak środek wykrztuśny) i toksyn, które mogą gromadzić się w organizmie. Wykazano, że pomaga oczyścić wątrobę, płuca, organy trawienne i krew.

Według naukowców z University of Maryland Medical Center, niektóre ekstrakty koniczyny czerwonej pomagają zwalczać stany zapalne, infekcje i zaburzenia równowagi hormonalnej. (11)

Benefity płynące z jej stosowania:

  • naśladuje działanie estrogenu
  • oczyszczenie płuc, nosa i układu oddechowego ze śluzu
  • poprawa krążenia / przepływu krwi
  • pomaga utrzymać gęstość mineralną kości
  • obniża stanu zapalnego skóry
  • zarządzanie poziomami cholesterolu i pomoc w utrzymaniu tętnic w dobrej kondycji
  • odtruwa krew i oczyszcza wątrobę

Korzyści z koniczyny czerwonej wynikają z jej aktywnych składników chemicznych, zwłaszcza izoflawonów. Izoflawony są roślinnymi substancjami chemicznymi, które wywierają estrogenopodobne efekty w organizmie, naśladując działanie naturalnego estrogenu wytwarzanego przez kobiety i mężczyzn.

Chociaż nadmiar estrogenu spowodowany zaburzeniami endokrynologicznymi jest obecnie dużym problemem dla wielu osób, zbyt mało estrogenu jest również problematyczne. Oprócz związków zwanych kumestrolami i flawonoidami, izoflawonoidy są głównymi substancjami czynnymi fitoestrogenów, które to badania powiązały z mocniejszymi kościami u starszych osób dorosłych i zmniejszonym ryzykim rozwinięcia kilku rodzajów „żeńskich nowotworów”. Izoflawony mają właściwości estrogenopodobne dzięki aktywacji receptorów estrogenu. Są spożywane w dużych ilościach w wielu zdrowych populacjach (np. Japonia), którzy jedzą dużo naturalnie występujących izoflawonów ze sfermentowanych produktów sojowych i innych sfermentowanych produktów spożywczych. (12)

Red Clover Extract

Potencjalne skutki uboczne

Ponieważ czerwona koniczyna zawiera izoflawony, które naśladują działanie hormonu estrogenowego po wejściu do organizmu, należy zachować ostrożność w przypadku osób chorych na niektóre nowotwory. Jest możliwe, że koniczyna czerwona może  zakłócać leczenie, a nawet potencjalnie zwiększać ryzyko rozwoju.

Z drugiej strony koniczyna czerwona wydaje się być neutralna, bezpieczna lub nawet korzystna dla większości ludzi. Wstępne dane wskazują, że codzienne przyjmowanie ekstraktu z czerwonej koniczyny (Promensil) przez okres jednego roku nie zwiększało gęstości tkanki piersi ani nie zwiększało ryzyka raka piersi, ani też nie zwiększało prawdopodobieństwa wystąpienia raka wyściółki macicy (rak endometrium) . (15)

Istnieją pewne dowody na to, że izoflawony mogą przyczyniać się do problemów reprodukcyjnych u niektórych zwierząt. W kilku badaniach powiązano duże ilości izoflawonów z zaburzeniami reprodukcyjnymi i powikłaniami, takimi jak choroba wątroby spowodowana działaniami estrogenopodobnymi. Jednak w mniejszych dawkach wydaje się, że jest bezpieczny dla większości dorosłych, którzy nie są w ciąży, karmiących piersią lub z wysokim ryzykiem raka piersi. Czerwona koniczyna działa jak estrogen i może zaburzać równowagę hormonalną u kobiet w czasie ciąży lub podczas karmienia piersią, więc nie jest przeznaczona dla tych grup. Koniczyna może również zwiększać ryzyko pewnych zaburzeń krzepnięcia.

Wśród wielu wymienionych zalet, bez wątpienia najważniejszą jest pomoc w okresie menopauzy, wiele kobiet pyta: jakie suplementy przyjmować podczas menopauzy? – dziś powyższym artykułem rozwialiśmy wszelkie wątpliwości – Red Clover!

_______________________________________________________________________________________________________________

Bibliografia:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16645539
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16857655
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373244
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206499/
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17117453
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842968/
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17078110
  8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17078110
  9. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-308-red%20clover.aspx?activeingredientid=308&
  10. http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/red-clover
  11. http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/soy-isoflavones
  12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25581426
  13. http://www.drugs.com/npp/red-clover.html
  14. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-308-red%20clover.aspx?activeingredientid=308&

 

O autorze

Jakub Kola

Jakub Kola

Interesuję się suplementacją oraz dietetyką od 2004 roku. Stale doskonale się w tych aspektach. Posiadam status doradcy na największym forum sportowym w kraju.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad