Zdrowe Przepisy

Ciasto z galaretką i musem czekoladowym

Szukasz pomysłu na szybkie, zdrowe i efektowne ciasto? Wypróbuj mój przepis, a gwarantuję, że zaskoczysz rodzinę i znajomych! Smakuje jak popularne sklepowe ciastka.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka:

  • opakowanie galaretki bez cukru
  • 3 łyżki ksylitolu

Mus czekoladowy:

PRZYGOTOWANIE:

Spód:

Białka ubić na sztywno, zmiksować z ksylitolem, dodać żółtka i ponownie zmiksować, dodać mąkę, proszek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Galaretka:

Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu, dodając ksylitol. Gdy lekko stężeje wylać na biszkopt i schłodzić.

Mus czekoladowy:

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku.

Pozostałe składniki zmiksować, dodać wystudzoną żelatynę, ponownie dobrze zmiksować, wylać na stężałą galaretkę, wstawić do lodówki.

SMACZNEGO!

 

O autorze

Paulina Mogilnicka

Paulina Mogilnicka

› Zobacz wszystkie artykuły

1 komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

  • Dzisiaj próbowałam zrobić to ciasto, ale nie ma czemu ostatni etap mi nie wyszedł. Mam wrażenie, że mleczko kokosowe odwarstwiło się od reszty. Mleczko miało 22% tłuszczu i było ciepłe. Czy miało być schłodzone? Co mogłam zrobić nie tak?

Facebook

Ad