Odchudzanie Suplementacja Suplementacja podczas odchudzania Suplementy diety

Ashwagandha pomaga niwelować stres i kontrolować wagę

Dopadł Cię stres i waga poszła w górę? Nie martw się!

Autor: Dr. Anthony Thomas

Wyniki badań klinicznych opublikowanych niedawno w czasopiśmie dotyczącym komplementarnej i alternatywnej medycyny opartej na dowodach (Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine [1]) wykazały, że dzienna suplementacja diety preparatem KSM-66 – wyciąg z korzenia ashwagandhy, pozwoliła zredukować zarówno psychologiczne jak i fizjologiczne wskaźniki stresu u chronicznie zestresowanych dorosłych. Dodatkowo, łaknienie i waga ciała zostały znacznie obniżone podczas suplementacji ashwagandhą. Wnioskiem z tych badań jest fakt, że suplementacja ekstraktem z korzenia ashwagandhy pomaga kontrolować wagę u osób cierpiących na chroniczny stres. Badanie to następnie popiera kliniczną skuteczność suplementacji KSM-66, ekstraktem z korzenia ashwagandhy w celu wspierania zdrowej odpowiedzi na stres i redukowania niepokoju.

Stres: Największy wróg wagi

Ashwagandha Chroniczny psychologiczny stres jest głównym problemem zdrowotnym, który może prowadzić to fizycznych objawów, takich jak bóle głowy, zmęczenie, zaburzenia kognitywne, problemy ze snem, dyskomfort żołądkowo-jelitowy, napięcie mięśniowe oraz jest związany z wieloma przewlekłymi chorobami. Stres również jest powiązany z przyrostem wagi i otyłością. Według Amerykańskiego Instytutu Stresu (The American Institute of Stress, www.stress.org), 77% Amerykanów regularnie doświadcza negatywnych fizycznych symptomów, a 73% regularnie odczuwa psychologiczne symptomy spowodowane stresem. W zasadzie, większość z nas jest zestresowana! Główne przyczyny stresu w Stanach Zjednoczonych to presja w pracy, pieniądze, zdrowie, związki, niewłaściwe żywienie, przeciążenie medialne i brak snu. Brzmi znajomo? Szacuje się, że stres powoduje 225 milionów straconych dni roboczych wśród Amerykanów, co równa się około 80 miliardów dolarów utraconych z powodu obniżonej produktywności!

Kortyzol, “hormon stresu”, jest wydzielany przez nadnercza jako odpowiedź na dostrzeżone zagrożenia, często określanej jako „walka lub ucieczka” lub reakcja na ostry stres. Kiedy ta biologiczna odpowiedź jest chronicznie uruchamiana jako skutek przewlekłego stresu, podtrzymywane skoki poziomu kortyzolu mogą przyczynić się do negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak: osłabione funkcje odpornościowe, podwyższone ciśnienie krwi i tętno, nadmierne gromadzenie tłuszczu (wewnątrzbrzusznego), obniżona masa mięśniowa i gęstość kości oraz podwyższony poziom cukru we krwi i lipidów (tzn. insulinooporność). Ponadto, podwyższony poziom kortyzolu również stymuluje głód, a chroniczny stres jest powiązany z podwyższoną ilością przyjmowanych kalorii, zwłaszcza apetytem na słodycze, smażone potrawy, napoje gazowane i alkohol. Nie trzeba więc mówić, że podwyższony poziom kortyzolu spowodowany stresem NIE JEST dobry dla naszego ciała.

Streszczenie badania

Ashwagandha 300mg Chronicznie zestresowani hinduscy dorośli (18 – 60 lat), cierpiący na nadwagę lub otyłość zostali losowo wyznaczeni do przyjmowania 300 mg KSM ekstraktu z korzenia ashwagandhy lub placebo dwa razy dziennie przez 8 tygodni (n = 25/ grupa).  Badanie było podwójnie ślepe, aby zapewnić nieświadomość zarówno uczestników eksperymentu jak i badaczy, co do tego, kto przyjmuje ashwagandhę, a kto placebo. Stres, ochota na jedzenie, samopoczucie i zachowania w zakresie żywienia zostały ocenione za pomocą uzasadnionego kwestionariusza przed oraz po 4 i 8 tygodniach od rozpoczęcia suplementacji. Co więcej, waga ciała/wskaźnik masy ciała (BMI) oraz poziom kortyzolu we krwi również zostały zmierzone na tych samych etapach.

Wyniki badania pokazały, że poziom stresu został znacznie obniżony zarówno po 4 (~22%) jak i po 8 (~33%) tygodniach suplementacji ekstraktem z korzenia ashwagandhy w porównaniu do placebo. Samopoczucie zaś znacząco wzrosło w obu punktach czasowych wśród badanych przyjmujących ashwagandhę, co dało znacznie lepszy wynik od placebo po 8 tygodniach. Apetyt został znacznie zredukowany podczas suplementacji ashwagandhą w porównaniu do placebo. „Niekontrolowane jedzenie” oraz „emocjonalne jedzenie” również zostały znacznie obniżone zarówno po 4 jak i po 8 tygodniach w grupie przyjmującej ashwagandhę w porównaniu do grupy placebo.

Redukcja wagi ciała oraz redukcja wskaźnika masy ciała (BMI) były znacznie większe zarówno w czwartym jak i w ósmym tygodniu suplementacji vs. placebo, co odzwierciedliło obniżenie poziomu kortyzolu we krwi. Poziom kortyzolu we krwi był znacznie niższy w ósmym tygodniu w grupie przyjmującej ashwagandhę w porównaniu do grupy placebo a spadki poziomu kortyzolu były dużo większe zarówno po 4 jak i po 8 tygodniach przy suplementacji ashwagandhą w porównaniu do placebo. Wyniki te sugerują, że suplementacja diety ekstraktem z korzenia ashwagandhy przez okres 8 tygodni redukuje psychologiczne i fizjologiczne wskaźniki stresu, samopoczucia i obniża ochotę na jedzenie i poziom kortyzolu we krwi, aby pomóc w kontrolowaniu masy ciała podczas chronicznego stresu u osób otyłych lub z nadwagą. Ashwagandha

Dotrzeć do sedna problemu

Mówi się, że ashwagandha (Withania somnifera) jest sztandarowym ziołem Ayurveda, 5,000-letniego tradycyjnego systemu medycyny indyjskiej. Zioło to zaczęło stawać się popularne na rynku Stanów Zjednoczonych i globalnie po części dzięki wzmożonym badaniom potwierdzającym jego biologiczną skuteczność.

KSM-66 jest uważane za ekstrakt ashwagandhy zawierający najwyższe stężenie i pełny przekrój elementów (zachowując jednak naturalne składniki zioła w oryginalnej równowadze), uzyskiwany wyłącznie z korzeni (a nie liści). Produkcja KSM-66 jest zintegrowana pionowo i produkuje się go bez użycia alkoholu czy syntetycznych rozpuszczalników, przy użyciu posiadającego certyfikat GMP, najnowocześniejszego sprzętu. Uważa się też, że KSM-66 jest jedynym znaczącym ekstraktem ashwagandhy na świecie, który jest w stu procentach organiczny i certyfikowany.

Oczywiście, najważniejszym elementem jest jego kliniczna skuteczność. KSM-66 został szczegółowo przebadany, poparty przez wiele losowych, podwójnie ślepych, kontrolowanych przez placebo próbach klinicznych i udowodniono, że efektywnie redukuje niepokój i stres, poprawia pamięć i funkcje poznawcze, dodaje energii, poprawia wytrzymałość i siłę i wspiera zdrowie funkcji seksualnych. Badania te ukazały kliniczną skuteczność KSM-66, wyciągu z korzenia ashwagandhy przy dziennej dawce przyjmowanej dwa razy w wysokości 300 mg przez 8 tygodni. Jarrow Formulas’ Ashwagandha Extract zawiera KSM-66, a każda butelka stanowi zapas na 8 tygodni w dawce po 300mg dwa razy dziennie aby odzwierciedlić efektywną dawkę popartą w badaniu klinicznym.

Źródło:

  1.     Choudhary D, Bhattacharyya S, Joshi K: Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial.J Evid Based Complementary Altern Med 2016.

 

O autorze

Ela

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad