Odżywianie Suplementacja Suplementy diety

8 udowodnionych korzyści zdrowotnych Gravioli

Amazonia jest jednym z najbardziej różnorodnych regionów świata, gdzie znajdziemy nieograniczoną ilość gatunków roślin, z której większość posiada właściwości lecznicze. Jedną z nich jest drzewo Graviola (flaszowiec miękkociernisty, Annona muricata), która rodzi małe, kolczaste, zielone owoce, od dawna cenione za ich wiele korzyści zdrowotnych.

Mogłeś nawet nie słyszeć o gravioli, albo możesz znać ją pod jedną z alternatywnych nazw: flaszowiec miękkociernisty, czerymoja czy guanábana. Graviola jest owocem drzewa, które porasta tereny Środkowej i Południowej Ameryki, a jej owoce, liście i kora są tradycyjnie używane do leczenie wielu zaburzeń zdrowotnych, od krzywicy do cukrzycy.

Niektóre z bardziej współczesnych badań wskazują na jej potencjalną zdolność leczenia raka. A więc co czyni graviolę tak pożądaną i korzystną rośliną i czy naprawdę jest to „superfood”, jak wielu twierdzi?

Owoce gravioli są bogatym źródłem witamin B1 i B2 oraz witaminy C. Posiadają one również liczne minerały niezbędne dla zdrowia, takie jak wapń, cynk, potas, magnez i fosfor. Nie tylko owoc jest dla nas korzystny; kora, liście i łodyga również są świetnym źródłem antyoksydantów, które pomagają naprawić szkody wyrządzone komórkom organizmu przez niesławne wolne rodniki.

Biorąc pod uwagę bogactwo zdrowotnych składników, nie jest żadnym zaskoczeniem, że graviola była używana przez wiele lat przez pewne kultury Południowej Ameryki. Zajęło to chwilę czasu, ale obecnie graviola zaczyna przyjmować się również w krajach zachodnich, zyskała zainteresowanie badaczy i zaczyna być coraz bardziej dostępna pod wieloma różnymi formami.

TRADYCYJNE ZASTOSOWANIE NA ŚWIECIE

Graviola jest często stosowana w pewnych obszarach świata, a jej tradycyjne zastosowania obejmują:

  • W Peru –Liście są parzone i używane do leczenia stanów zapalnych błony śluzowej oraz do pozbywania się śluzu z nosa, gardła i płuc.
  • W rejonie Amazonki – Korzeń i liście drzewa Gravioli są używane do regulacji poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.
  • Na Karaibach – Przyrządza się herbatę z liści drzewa na kaszel, objawy grypy i astmy. Mamy karmiące dbają o to by jeść owoce Gravioli, które wspomagają produkcję mleka.
  • W wielu częściach Ameryki Południowej – Sok używany jest do leczenia czerwonki i szkorbutu, a kora i korzenie są używane jako środki uspokajające.

WSPÓŁCZESNE ZASTOSOWANIE GRAVIOLI

Mimo że istnieje stosunkowo duża liczba laboratoryjnych badań dotyczących potencjalnego wpływu gravioli na leczenie raka, wiele z poniższych korzyści opartych jest na anegdotycznych dowodach i tradycyjnym wykorzystaniu. Badania naukowe nad leczniczymi korzyściami gravioli są raczej nieliczne, a informacje przedstawione poniżej nie mają na celu zastąpienia medycznych opinii.

  1. NOWOTWÓR

Większość dostępnej literatury dotyczącej gravioli została zainspirowana niedawnymi badaniami dotyczącymi jej zdolności leczenia raka. Owoce Gravioli są bogate w acetogeniny, które są wyłączną cechą tej rodziny roślin. Acetogeniny mają działanie przeciwrakowe, które zostało udowodnione w badaniach na zwierzętach.

Według obrońców gravioli, wyciąg z tej rośliny jest skuteczny w walce z wieloma typami raka, takimi jak rak piersi czy wątroby, ale do tej pory nie powstały badania, które potwierdziłyby to na ludziach. (1)

Jednakże, badania laboratoryjne i badania na zwierzętach okazały się być bardzo obiecujące i potwierdzają tradycyjne zastosowanie gravioli w leczeniu raka. Badania dotyczące przeciwnowotworowego potencjału gravioli wykazały wiele wartościowych wyników. (2) (3)

Trzeba mieć na uwadze, że żadne badania nie zostały nigdy przeprowadzone na ludziach, a FDA (Agencja Żywności i Leków) nie zatwierdziła gravioli jako środka na leczenie raka. Najbardziej znane i najobszerniejsze badania zostały przeprowadzone przez Uniwersytet Purdue, wydział farmacji i nauk farmaceutycznych. Te badania, które można bardzo łatwo znaleźć za pomocą wyszukiwarki Google, można streścić następująco:

  • Graviola ma zdolność wykrywania i niszczenia komórek złośliwego nowotworu w 12 różnych typach raka.
  • Niektóre z jej związków były wielokrotnie bardziej skuteczne w spowalnianiu wzrostu komórek nowotworowych niż lek powszechnie używany w chemioterapii; Adriamycin.
  • Wyciąg z Gravioli jest selektywny. Zabija jedynie komórki nowotworowe, a pozostawia zdrowe komórki nienaruszone.

Oczywiście potrzeba więcej badań, aby potwierdzić te twierdzenia i mamy nadzieję, że wydarzy się to w przyszłości.

  1. WSPARCIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO

Wszyscy wiemy, jak ważne jest zdrowie układu odpornościowego, a graviola jest w stanie pobudzić nasz system immunologiczny i pomóc zatrzymać chorobę. Graviola może być więc korzystna dla osób ze słabym systemem odpornościowym.

  1. CUKRZYCA

Graviola była używana od wieków w Południowej Ameryce do regulacji poziomu cukru we krwi u diabetyków i istnieje parę wstępnych badań, które sugerują, że rzeczywiście może być w tym skuteczna. Niektóre składniki gravioli, takie jak substancje fitochemiczne, mogą być w stanie zapobiegać skokom cukru we krwi i pomagać regulować poziom glukozy.

W jednym z badań opublikowanym w 2008 roku, szczury z cukrzycą, którym podawano graviolę przez okres dwóch tygodni wykazały prawie normalny poziom cukru we krwi na koniec badania, a nie były leczone żadnymi innymi lekami na cukrzycę. (4)

Inne badanie na szczurach z cukrzycą karmionych graviolą wykazało wyższy poziom antyoksydantów we krwi, zdrowsze wątroby i obniżony poziom niezdrowego tłuszczu we krwi. (5)

  1. WSPARCIE DLA UKŁADU TRAWIENNEGO 

Graviola ma właściwości antywirusowe i przeciwpasożytnicze i była tradycyjnie używana dla wsparcia zdrowia układu trawiennego. Graviola może być używana w leczeniu zaparć, biegunek i promowaniu regularnych wypróżnień. Owoc gravioli był również tradycyjnie jedzony w celu pozbycia się robaków jelitowych i innych pasożytów.

  1. WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE

Graviola ma właściwości przeciwutleniające, co zapewnia szereg potencjalnych zastosowań regeneracyjnych. Może pomóc zapobiegać i naprawiać szkody komórkowe i odwracać pewne ostrzegawcze sygnały starzenia się, takie jak zmarszczki czy inne niedoskonałości skórne.

  1. WIĘCEJ ENERGII

Należy zachować zdrową dawkę sceptycyzmu przy tym stwierdzeniu, ale istnieją pewne anegdotyczne dowody, które sugerują, że graviola może dodawać energii i zwalczać zmęczenie.

  1. PODAGRA

Inne twierdzenie mówi, że graviola może obniżyć ilość kwasu żółciowego w organizmie, co może przyczyniać się do leczenia podagry.

  1. BÓL PLECÓW

Mówi się, że picie gravioli lub zażywanie suplementów z graviolą jest skuteczne w łagodzeniu bólów pleców i reumatyzmu, ale nie ma na to żadnych dowodów naukowych.

JAK ZAŻYWAĆ GRAVIOLĘ?

Graviola jest dostępna jako suplement w kapsułkach lub w formie płynnej. Upewnij się, że uważnie przeczytałeś ulotkę i określiłeś odpowiednią dawkę. Jeśli jesteś w stanie zdobyć sam owoc, to jest on łatwy do przyrządzenia i może być wykorzystany na wiele sposobów.

Owoce Gravioli zwykle mają pyszny, lekko kwaśny smak (stąd angielska nazwa „soursop”), który jest raczej trudny do sprecyzowania. Można zdobyć słodszą odmianę, którą niektórzy porównują do banana, papai albo ananasa. Kiedy owoc jest dojrzały, po prostu usuń czarne pestki i zjedz miąższ. Możesz zjeść sam owoc, albo dodać go do soków czy koktajli.

OSTRZEŻENIA I MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE GRAVIOLI

  • Skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji preparatami zawierającymi graviolę.
  • Kobiety w ciąży i mamy karmiące nie powinny zażywać gravioli. Nie ma żadnych dowodów naukowych potwierdzających bezpieczeństwo suplementów z graviolą dla niemowlaków i płodu.
  • Webmd ostrzega przed suplementami z graviolą, ponieważ mogą one niszczyć komórki nerwowe w mózgu oraz powodować problemy ruchowe podobne do tych związanych z chorobą Parkinsona.

(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21767082
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23889049
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22475682
(4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20162043
(5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24076471

 

O autorze

Ela

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad