Odchudzanie Suplementacja Suplementacja podczas odchudzania Suplementy diety

5 suplementów wspomagających odchudzanie

Nie oszukujmy się. Utrata wagi to trudny proces wymagający wielu wyrzeczeń, wzmożonej samokontroli i poświęcenia. W takiej sytuacji może wydawać się kuszącą myślą, żeby sięgnąć po jakiś super spalacz, zwłaszcza jeśli jest on modny lub popularny. Ale są na to także inne, bardziej naturalne sposoby (i substancje)!

Naturalne suplementy są bezpieczniejsze i nie podlega to dyskusji. Nie ma w nich żadnych chemikaliów, w przeciwieństwie do finezyjnych pigułek czy innych dodatków. Nie należy jednak zapominać o ćwiczeniach i diecie!

  1. Omega-3 Ultra Omega-3

Zdrowe tłuszcze omega-3 to jeden z najlepszych suplementów wspierających proces utraty wagi. Ich odpowiednia podaż pozwoli Ci utrzymać poczucie sytości i pełności przez długi czas po posiłku (1). Dzięki temu staniesz się mniej podatny na niezdrowe pokusy dietetyczne w postaci słodyczy czy fastfoodów.

Badania pokazały, że omega-3 pomagały w powrocie do normalnej wagi kobietom po porodzie. Eksperyment opisany w American Journal of Clinical Nutrition dowiódł, że większe spożycie omega-3 wiązało się z wyższą utratą masy ciała u matek (w szybszym tempie). (2)

Sama utrata wagi jest już olbrzymim powodem do radości, ale nie należy zapominać o innych korzyściach, które się z tym wiążą. Przede wszystkim, utrata masy ciała koreluje z obniżeniem ciśnienia krwi oraz obniżeniem poziomu cholesterolu w organizmie. (3)

  1. KofeinaCaffeine

Kofeina nie tylko pozwala nam pozostać dłużej w stanie czuwania lub wybudzić się po ciężkiej nocy. Może ona również być doskonałym suplementem wspierającym redukcję. Zawdzięcza to temu, że korzystnie wpływa na równowagę energetyczną organizmu. Ponad to, hamuje też apetyt, a co za tym idzie – ogranicza ilość przyswojonych w ciągu dnia kalorii. Kofeina wpływa również na termogenezę (podnosi temperaturę ciała), dzięki czemu spalamy więcej kalorii w stanie spoczynku oraz na lipolizę, odpowiedzialną za walkę z nawet najbardziej oporną tkanką tłuszczową. (4)

  1. Probiotyki

Probiotyki to „dobre” bakterie wspomagające organizm i układ odpornościowy. Z ich dobroczynnego wpływu mogą Epic Prokorzystać między innymi kobiety cierpiące na zespół policystycznych jajników (PCOS). W przypadku tego schorzenia brak równowagi hormonalnej wpływa na zwiększenia masy ciała. Probiotyki mogą pomóc w wyregulowaniu hormonów i w redukcji nadprogramowych kilogramów.

Według badania opublikowanego w czasopiśmie „Ludzka płodności”, 12 tygodni suplementacji probiotykowej miało duży wpływ na utratę wagi u pacjentek z POCS. Probiotyki poprawiły także odpowiedź organizmu na insulinę oraz wyrównały poziomy trójglicerydów i cholesterolu.(5)

Nawet jeśli nie masz PCOS, warto rozważyć zastosowanie probiotyków w swojej codziennej suplementacji. Pomoże utrzymywać zdrowe bakterie w dobrej kondycji i poprawi odporność. Twoje ciało będzie również w stanie lepiej absorbować składniki odżywcze.(6)

  1. Zielona herbata

Zielona herbata często pojawia się jako jeden ze składników czołowych spalaczy tłuszczu. Jednak samodzielnie spożyta również ma olbrzymią moc. Pharmacology & Therapeutics stwierdza, że zielona herbata zawiera katechiny, a konkretnie, galusan – które rozkładają tłuszcz. Te fitochemikry wpływają na enzymy wrażliwe na hormony, które napędzają  mechanizmy utraty wagi w organizmie. (7) Green Tea Extract 400mg

Katechiny wspierają także termogenezę, która odpowiada za spalanie tłuszczu. Natomiast kofeina w zielonej herbacie podwaja jej siłę działania.(8)

Polifenole zawarte w zielonej herbacie mogą nawet naśladować efekt, jaki wywierają na organizm ćwiczenia. Uruchamiają one dokładnie te same szlaki, które z reguły są aktywowane przez wysiłek fizyczny. Wysokie dawki wykazują korzystne wynik dla otyłych kobiet, zwłaszcza tych z otyłością centralną (brzuszną) (9).

  1. Imbir

Imbir jest od wieków używany w medycynie tradycyjnej do walki z nudnościami oraz do wzmocnienia odporności. Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie dobrze sprawdza się jako suplement sprzyjający utracie wagi. Badana wykazują,  że zażywanie imbiru przez 12 tygodni łączy się ze zmniejszeniem BMI. (10)

Imbir wpływa również doskonale na trawienie, dzięki czemu twój układ pokarmowy będzie w stanie wchłonąć wszystkie niezbędne witaminy i minerały.

Ponad to, w trakcie okresu redukcji przyda Ci się wsparcie dla układu odpornościowego. Jak dobrze wiemy, utrata wagi to potężny wysiłek dla organizmu i czasami może się odbić na zdrowiu (11).

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Zawsze postępuj zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Przedawkowanie czegokolwiek, nawet najzdrowszej substancji na świecie, może być szkodliwe dla wątroby, żołądka i innych organów. Pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego!

Suplementy powinny uzupełniać – a nie zastąpić – zdrowy tryb życia. Jedzenie pełnowartościowych, dobrze zbilansowanych posiłków jest zawsze najlepszym rozwiązaniem.


  1. Barbour, Jayne A., Peter RC Howe, Jonathan D. Buckley, Graeme C. Wright, Janet Bryan, and Alison M. Coates. “Lower energy intake following consumption of Hi-oleic and regular peanuts compared with iso-energetic consumption of potato crisps.” Appetite 82 (2014): 124-130.
  2.  Loy, See Ling, Michelle Jia Hui Ng, Yin Bun Cheung, Keith M. Godfrey, Philip C. Calder, Ngee Lek, Fabian Yap et al. “Plasma ω-3 fatty acids in pregnancy are inversely associated with postpartum weight retention in a multiethnic Asian cohort.” The American Journal of Clinical Nutrition (2017): ajcn151258.
  3. Omega-3 fatty acids. MedlinePlus.
  4. Harpaz, Eynav, Snait Tamir, Ayelet Weinstein, and Yitzhak Weinstein. “The effect of caffeine on energy balance.” Journal of basic and clinical physiology and pharmacology 28, no. 1 (2017): 1-10.
  5. Ahmadi, Shahnaz, Mehri Jamilian, Maryam Karamali, Maryam Tajabadi-Ebrahimi, Parvaneh Jafari, Mohsen Taghizadeh, Mohammad Reza Memarzadeh, and Zatollah Asemi. “Probiotic supplementation and the effects on weight loss, glycaemia and lipid profiles in women with polycystic ovary syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.” Human Fertility (2017): 1-8.
  6. Health benefits of taking probiotics. Harvard Health Publications.
  7. Rupasinghe, HP Vasantha, Satvir Sekhon-Loodu, Theodora Mantso, and Mihalis I. Panayiotidis. “Phytochemicals in regulating fatty acid β-oxidation: Potential underlying mechanisms and their involvement in obesity and weight loss.” Pharmacology & therapeutics 165 (2016): 153-163.
  8. Türközü, Duygu, and Nilüfer Acar Tek. “A minireview of effects of green tea on energy expenditure.” Critical reviews in food science and nutrition 57, no. 2 (2017): 254-258.
  9. Levy, Yishai, Baruch Narotzki, and Abraham Z. Reznick. “Green tea, weight loss and physical activity.” Clinical Nutrition (2016).
  10. Attari, Vahideh Ebrahimzadeh, Alireza Ostadrahimi, Mohammad Asghari Jafarabadi, Sajjad Mehralizadeh, and Sepideh Mahluji. “Changes of serum adipocytokines and body weight following Zingiber officinale supplementation in obese women: a RCT.” European journal of nutrition 55, no. 6 (2016): 2129-2136.
  11. Ginger. University of Maryland Medical Center.

O autorze

Ela

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad