Suplementacja Suplementy diety

15 korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania soplówki jeżowatej (Hericium Erinaceus)

Soplówka jeżowata (Lion’s Mane) to jadalny grzyb posiadający wiele zalet zdrowotnych. Jest to nootropowy produkt z grupy „superfoods”, który może modulować system odpornościowy i dostarczać wiele innych korzyści zdrowotnych. W tym artykule znajdziesz 15 udowodnionych potencjalnych korzyści stosowania soplówki jeżowatej oraz w jaki sposób grzyb ten może poprawić Twoje samopoczucie.

Wstęp

Soplówka jeżowata jest jadalnym grzybem posiadającym lecznicze właściwości. Grzyb ten jest znany pod wieloma nazwami w różnych językach, takimi jak Hedgehog Mushroom, Monkey’s mushroom, Bear’s Head, Old Man’s Beard, Yamabushitake (Japanese), Houtou (Chinese) czy Hericium erinaceus (Latin)1,2.

Grzyb ten używany był w tradycyjnej chińskiej i japońskiej medycynie od wieków. Jest on również spożywany w wielu azjatyckich krajach, takich jak Korea czy Indie3,4,5Lion's Mane Mushroom

Oprócz witamin i minerałów, soplówka jeżowata również zawiera szczególne związki, takie jak hericeriny, erinaciny, erinaceolaktony oraz pewne glikoproteiny i polisachaydy6.

Składniki I ekstrakty soplówki jeżowatej mają udowodnione działanie antybiotyczne, antynowotworowe, neuroprotekcyjne oraz obnażające glukozę i tłuszcz. Grzyb ten również chroni przed wrzodami żołądka, łagodzi stany lękowe i depresję, poprawia funkcje poznawcze, łagodzi zmęczenie i ma właściwości zapobiegające starzeniu7,8.

Wszystkie te korzystne działanie są oparte na trzech właściwościach tego grzyba: łagodzenie stanów zapalnych, właściwości antyoksydacyjne i stymulacja układu odpornościowego9.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23735479

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087447

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25070597

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23735479

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5237458/

6 http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.5b02914

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26244378

8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087447

9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26244378

Zdrowotne korzyści stosowania soplówki jeżowatej

Istnieje niewiele badań klinicznych na ludziach, ale są one bardzo obiecujące. W związku z tym, wiele korzyści wymienionych poniżej opartych jest na badaniach na zwierzętach i jeszcze czekają na potwierdzenie w badaniach na ludziach.

1. Soplówka jeżowata zwalcza depresję i niepokój

W czterotygodniowym badaniu, objawy menopauzy, takie jak utrata koncentracji, drażliwość, palpitacje i niepokój zostały zdecydowanie złagodzone przy kuracji wyciągiem z soplówki jeżowatej. Zredukowanie tych objawów również poprawiło jakość snu1.

Stany zapalne również odgrywają pewną role w depresji, a związki zawarte w soplówce jeżowatej redukują stany zapalne2.

Amycenon, składnik soplówki jeżowatej miał antydepresyjny wpływ na myszy3.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26150007

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26150007

2. Lion’s Mane poprawia funkcje mózgu

W przypadku kobiet i mężczyzn z Japonii, w wieku 50-80 lat, u których zdiagnozowano łagodne upośledzenie funkcji poznawczych, soplówka jeżowata poprawiła te funkcje. Jednakże, zdolności poznawcze znów uległy pogorszenie po zakończeniu kuracji, więc ciągłe zażywanie może okazać się konieczne1.

U myszy cierpiących na choroby neurodegeneracyjne, soplówka jeżowata poprawiła zarówno pamięć, jak i funkcje kognitywne2,3.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5237458/

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133811/

3. Soplówka jeżowata może pomóc w chorobie Alzheimera

Grzyb działa przeciwko demencji w mysim modelu choroby Alzheimera oraz u ludzi z łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych1,2.

Poziom acetylocholiny (Ach), substancji chemicznej, która pomaga komórkom nerwowym komunikować się między sobą, zwykle spada z wiekiem. Jednak, w przypadku takich chorób jak Alzheimer, poziom acetylocholiny może spaść aż o 90%. Wiele leków, które obecnie używane są do leczenie tej choroby wpływa na zwiększenie poziomu acetylocholiny.

W mysim modelu choroby Alzheimera, soplówka jeżowata poprawiła funkcje poznawcze oraz funkcje układu cholinergicznego w mózgu. To z kolei poprawiło stężenie zarówno acetylocholiny (Ach) jak i acetylotransferazy cholinowej (ChAT, enzym, który produkuje acetylocholinę) we krwi i w podwzgórzu3.

U myszy z chorobą Alzheimera, soplówka jeżowata zapobiega utracie krótkotrwałej pamięci przestrzennej oraz wizualnego rozpoznawania4.

W podobnych warunkach, soplówka jeżowata obniżyła obciążenie blaszkami beta-amyloidu w mózgu5. Blaszki te przyczyniają się do degradacji mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera.

Wykazano, że soplówka jeżowata chroni neurony przed neurotoksycznością spowodowaną beta amyloidem6.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924315/

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21383512

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133811/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5237458/

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924315/

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4895996/

4. Lion’s Mane może pomóc w chorobie Parkinsona

W mysim modelu choroby Parkinsona, terapia soplówką jeżowatą zredukowała dopaminergiczną utratę komórek oraz osłabiła deficyty motoryczne1, wskazując, że soplówka jeżowata może spowolnić rozwój choroby Parkinsona.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4797317/

5. Soplówka jeżowata poprawia regenerację nerwów

Soplówka jeżowata posiada zdolność do regeneracji nerwów1 oraz poprawia wzrost nerwów w modelach zwierzęcych, zarówno w mózgu jak i w pozostałych częściach organizmu2,3,4.

Soplówka jeżowata promuje regenerację nerwów po urazach kończyn u szczurów5.

Soplówka jeżowata promuje produkcję czynnika wzrostu nerwu (NGF)6.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26853959

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087447

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3449638/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26853959

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23510212

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087447

6. Lion’s Mane pobudza układ odpornościowy

Związki znajdujące się w soplówce jeżowatej poprawiają funkcje odpornościowe poprzez podnoszenie zarówno komórkowej odpowiedzi odpornościowej, jak i humoralnej odpowiedzi odpornościowej. Grzyb ten aktywuje makrofagi i komórki NK (Natural Killers)1.

Polisacharydy soplówki jeżowatej podniosły poziom komórek T i makrofagów u myszy2.

Soplówka jeżowata również wywołuje dojrzewanie ludzkich komórek dendrytycznych (komórki odpornościowe prezentujące antygen), które mogą wzmocnić wrodzony system odpornościowy gospodarza3. Dojrzewanie komórek dendrytycznych jest ważnym procesem w inicjowaniu i regulowaniu odpowiedzi immunologicznych.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28266682

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11842649

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19441068

7. Soplówka jeżowata chroni przed bakteriami

Soplówka jeżowata promuje antybakteryjną odpowiedź immunologiczną. U myszy zainfekowanych śmiertelną dawką Salmonella typhimurium, soplówka jeżowata wydłużyła życie i ochroniła przed uszkodzeniem wątroby1.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22624604

8.Soplówka jeżowata może obniżyć wysoki poziom glukozy we krwi

Soplówka jeżowata obniżyła poziom glukozy we krwi zarówno u zdrowych myszy jak i u tych chorych na cukrzycę prawie o 50%1.

Soplówka jeżowata również podniosła tolerancję glukozy u myszy z cukrzycą2.

U szczurów chorych na cukrzycę, soplówka jeżowata obniżyła poziom glukozy i podniosła poziom insuliny3.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087447

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087447

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3852124/

9. Lion’s Mane ma właściwości przeciwnowotworowe

Już w roku 1992, badania donosiły, że składniki soplówki jeżowatej wykazywały wysoki antynowotworowy potencjał. Składniki te przedłużały życie i redukowały śmiertelność badanych zwierząt1.

Soplówka jeżowata promuje odpowiedź Th1, która jest ważna dla walki z nowotworami1.

Polisacharydy soplówki jeżowatej również aktywują makrofagi, a wiadome jest że makrofagi biorą udział w obronie przeciwko komórkom nowotworowym1.

Soplówka jeżowata hamuje dopływ krwi do komórek rakowych oraz migrację tych komórek do innych organów (przerzuty)2,3. U myszy, wyciąg z soplówki jeżowatej spowodował śmierć komórek rakowych i zahamował przerzuty do płuc3.

Soplówka jeżowata również powoduje śmierć komórek rakowych w przypadku białaczki, raka jelita grubego, raka żołądka czy raka piersi4,5,6,7.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087447

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26547693

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668749

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21779573

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24631140

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087447

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25703932

10.  Odmładzający efekt soplówki jeżowatej

Lipofuscyna to odpad ludzkiego i zwierzęcego starzejącego się metabolizmu. Jest stale akumulowany  podczas starzenia się komórek, przyczyniając się to zaniku komórek (wyniszczenia). Zarówno w przypadku myszy jak i much, polisacharydy soplówki jeżowatej znacznie zredukowały zawartość lipofuscyny1.

Z drugiej strony, dysmutaza ponadtlenkowa (enzym, który przekształca reaktywne formy tlenu O – w tlen lub O2) znacznie spada z wiekiem. Polisacharydy soplówki jeżowatej mogą wzmagać aktywność dysmutazy ponadtlenkowej w mózgu i w wątrobie1.

Soplówka jeżowata wykazała właściwości przeciwstarzeniowe w ludzkich kulturach bakterii2.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087447

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25676326

11. Lion’s Mane posiada właściwości antyoksydacyjne

Soplówka jeżowata posiada właściwości antyoksydacyjne, które zapobiegają chorobom związanym ze stresem oksydacyjnym. Spożywanie gotowanego grzyba może wyeliminować peroksydazy i usunąć szkodliwe jony żelaza1.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118607/

12. Soplówka jeżowata poprawia zdrowie sercowo-naczyniowe i metabolizm

U szczurów karmionych wysokotłuszczową dietą, soplówka jeżowata obniżyła poziom całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i fosfolipidów, a podwyższyła poziom cholesterolu HDL1,2.

Podobnie u myszy na wysokotłuszczowej diecie, soplówka jeżowata ograniczyła przybieranie na wadze, masę tłuszczu oraz poziom trójglicerydów we krwi i wątrobie3.

U myszy pozbawionych jajników (model menopauzalny), soplówka jeżowata obniżyła poziom tkanki tłuszczowej, całkowity cholesterol i leptynę4.

Efekt obniżenia cholesterolu przez soplówkę jeżowatą może być związany ze zwiększoną produkcją bekteryjnych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w jelicie grubym oraz przyspieszonym tempem degradacji cholesterolu do kwasu żółciowego5 lub ograniczoną zdolnością wchłaniania tłuszczu6.

Soplówka jeżowata również wywiera przeciwzapalny wpływ na makrofagi i zapobiega lub łagodzi stany zapalne tkanki tłuszczowej związane z otyłością7.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12843656

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3714447/

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20622452

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28181079

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087447

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28181079

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26559695

13. Grzyb ten poprawia krążenie

Wyciągi z soplówki jeżowatej mogą zapobiegać powstawaniu skrzepów krwi. Składnik zwany hericenon B, który znajduje się tych grzybach hamuje gromadzenie się płytek krwi spowodowane kolagenem u ludzi i królików1.

Ekstrakty alkoholu zawarte w soplówce jeżowatej hamują produkcję nadmiaru komórek naczyń krwionośnych u Life Force Green Multi szczurów2. Nadmiar komórek naczyń krwionośnych przyczynia się do miażdżycy (zgęstnienie tętnic).

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20637576

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15941638

14. Soplówka jeżowata chroni jelita

Wyciąg z soplówki jeżowatej chroni przed uszkodzeniem nabłonka żołądka oraz wrzodami spowodowanymi przez alkohol u szczurów1,2.

Soplówka jeżowata również chroni przed zapaleniem błony śluzowej żołądka3 oraz zapaleniem okrężnicy przez tłumienie zapalnych cytokin i redukcję krwawienia jelitowego4.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24302966

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3835629/

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26853960

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27481156

15. Lion’s Mane chroni wątrobę

Składnik soplówki jeżowatej ochronił myszy przed chemicznie indukowanym uszkodzeniem wątroby1.

Soplówka jeżowata załagodziła również uszkodzenia wątroby spowodowane przez duże spożycie alkoholu przez myszy, obniżając poziomy ALT, AST i MDA we krwi2.

Bezpieczeństwo i skutki uboczne stosowanie soplówki jeżowatej

Parę badań na szczurach wykazało, że podawanie soplówki jeżowatej i indywidualnych składników nie spowodowało niekorzystnego wpływu na zachowanie, wagę ciała czy krew1,2.

Jednakże, u ludzi zarejestrowano jeden przypadek alergicznego zapalenia skóry3 i jeden przypadek poważnej niewydolności oddechowej4.

Soplówka jeżowata może stymulować odpowiedź immunologiczną Th1, więc osoby cierpiące na problemy autoimmunologiczne nie powinny jej stosować.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27816657

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24810469

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10344494

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14714963

O autorze

Ela

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad